today-is-a-good-day
19.6 C
Athens

Der Standard: Το ένα τρίτο των Ελλήνων συνεχίζει να διαβιεί στα όρια της φτώχειας

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard φιλοξενεί δημοσίευμα για την ελληνική οικονομία αναφέροντας πως το ένα τρίτο των Ελλήνων συνεχίζει να διαβιεί στα όρια της φτώχειας.

Το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της βελτίωσης, ωστόσο η οικονομική κρίση έχει αφήσει πίσω της ίχνη παρά το γεγονός πως με ένα κοινωνικό μέρισμα η Αθήνα θέλει να αντιδράσει.

Η αυστριακή εφημερίδα περιγράφει στη συνέχεια τα επεισόδια που επικράτησε στα Εξάρχεια κατά η διάρκεια της επετείου Γρηγορόπουλου γράφοντας χαρακτηριστικά πως οι αστυνομικοί προσπαθούν να τρέξουν ανάμεσα τις μολότοφ που πέταξαν οι διαδηλωτές. “Τα Εξάρχεια εμφανίζουν αντίστοιχη εικόνα: καμένα ποδήλατα και αυτοκίνητα, κομμάτια μπετόν στους δρόμους και σπασμένες βιτρίνες. Η αιτία της διαμαρτυρίας: ο εορτασμός της επετείου από το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού – γεγονός που οδήγησε σε σοβαρά επεισόδια, αναφέρει το άρθρο.

Η φτώχεια εξανεμίζει την ηρεμία των Χριστουγέννων

Μια δεκαετία αργότερα οι διαμαρτυρίες γίνονται όλο και συχνότερες, αλλά λιγότερο ακραίες. Αυτό σχετίζεται σίγουρα με το ότι η οικονομική κρίση έχει μέχρις ενός σημείου ξεπεραστεί και οι άνθρωποι στο μεταξύ το διαισθάνονται, αναφέρει η Der Standard.

Προς το παρόν η οικονομική ανάπτυξη κυμαίνεται στο 2% και ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε πρόσφατα για το ότι η Ελλάδα έχει μια «νέα οικονομία», το ότι το χρέος συνεχίζει να μειώνεται  και το ότι η κυβέρνησή του εφάρμοσε συνολικά 450 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και ένα ανεξάρτητο φορολογικό σύστημα.

Οι φόροι και οι δαπάνες είχαν ανέλθει σε τεράστιο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια – σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8%. Εξ αυτού τα δημόσια έσοδα ανέβηκαν κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε ποσοστό σχεδόν 40% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΑΣΑ κυμαίνεται στο 33% του ΑΕΠ, ενώ εντός της Ευρωζώνης υψηλότερες δημόσιες δαπάνες υπάρχουν μόνο στην Πορτογαλία. Όμως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον να μειώσει και πάλι τον ΕΝΦΙΑ. Λόγω της ανοδικής πορείας ο αρμόδιος Επίτροπος για τα δημοσιονομικά Pierre Moscovici δήλωσε πρόσφατα ότι δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν τώρα καρπούς», όπως εξήγησε ο Moscovici. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί μια νομοθετική αλλαγή στη Βουλή, που να καθιστά τις περικοπές συντάξεων αναδρομικές. Και ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Klaus Regling, βλέπει τη νοτιοανατολική χώρα στο σωστό δρόμο. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 18,6% – και δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο απ’ ό,τι πέρσι. Παρόλα αυτά η Ελλάδα διαθέτει πανευρωπαϊκά το υψηλότερο ποσοστό σε ανέργους.

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 8%, όπως ήδη και πέρσι πριν από τα Χριστούγεννα οι Έλληνες που χρήζουν κοινωνικής μέριμνας μπορούν να αναζητήσουν διαδικτυακά ένα κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα ανέρχεται μεταξύ 350 και 1350 ευρώ. Συνολικά η κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την παροχή. Αυτοί που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια – κυρίως άνεργοι – αναμένεται έτσι να περάσουν ευκολότερα το χειμώνα.

Το ένα τρίτο των Ελλήνων παρόλα αυτά συνεχίζει να διαβιεί στα όρια της φτώχειας. Αυτό προκύπτει επίσης και από άλλους κοινωνικούς παράγοντες. Έτσι πρόσφατα δημοσιεύτηκαν οι αριθμοί για τη μείωση των γεννήσεων. Σύμφωνα με το δελτίο της ένωσης ελληνικών επιχειρήσεων μεταξύ 2009 και 2017 γεννήθηκαν σχεδόν 30.000 λιγότερα μωρά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μια παρόμοια εξέλιξη υπήρξε πρόσφατα στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’40, καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ