today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης νέος διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών

Μετά από μία διαδικασία  που διήρκησε αρκετούς μήνες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία, ενός ιστορικού ιδιωτικού πνευματικού ιδρύματος της χώρας, κατάληξε στο πρόσωπο του νέου διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, το οποίο αναλαμβάνει ο 41χρονος ιστορικός, διδάκτορας Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης.

Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών βρίσκεται στη Πλατεία Κλαυθμώνος, πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του διώροφο αρχοντικό σπίτι, εξαιρετικό αρχιτεκτονικό δείγμα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε απο τον Όθωνα ως πρώτο παλάτι και κατοικία οταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Εκτός από τη συλλογή του Οθωνα και της Αμαλίας , φιλοξενεί μεγάλη έκθεση πινάκων όπως το Καρναβάλι του Ν. Γύζη αλλά και αθηναικές συλλογές γνωστών οικογενειών της Πόλης. Είναι μέλος παγκοσμίου δικτύου των Μουσείων των Πόλεων.

Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης φέτος συνέγραψε και το πρώτο του εξαιρετικό Ιστορικό βιβλίο του την “Περίκλειστη Εκπαίδευση” (Εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ).

Το βιβλίο αναφέρεται στην εκπαίδευση που παρείχαν στην Ελλάδα τα σχολεία των καθολικών μοναστικών εκπαιδευτικών ταγμάτων μέσα από το παράδειγμα του σχολείου του τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως στην Αθήνα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η ιστορία του συγκεκριμένου σχολείου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι το πρώτο καθολικό μοναστικό τάγμα που εξασφαλίζει άδεια λειτουργίας ενός σχολείου για κορίτσια στην περιοχή της Αθήνας, σ’ ένα νομικό πλαίσιο ακόμα αρκετά ασαφές για την εκπαίδευση των θηλέων. Τα εκπαιδευτικά, τα πολιτικά και τα πολιτισμικά διακυβεύματα που ανακύπτουν το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα γύρω από την λειτουργία του σχολείου, παράλληλα με την ανάπτυξη και την συγκρότηση του νεοπαγούς ελληνικού κράτους και του εκπαιδευτικού του συστήματος αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της έρευνας.
Η έννοια της “περίκλειστης” εκπαίδευσης αναφέρεται ακριβώς στον κλειστό χαρακτήρα που έτσι και αλλιώς τα καθολικά σχολεία εν γένει είχαν, αλλά και στην αμυντική στάση που το σχολείο του Αγίου Ιωσήφ αναγκάστηκε να κρατήσει εξαιτίας της δύσκολης συχνά συμβίωσής του με τους κρατικούς θεσμούς.

Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης είναι και τακτικός αρθρογράφος του ThePresidenτ.gr συγχράφοντας άρθρα Ιστορικού Χαρακτήρα.

Η οικογένεια του ThePresident συγχαίρει τον Στέφανο Καβαλλιεράκη για τα υψηλά του καθήκοντα και του εύχεται καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ