today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κατατέθηκε στη Βουλή ο “προεκλογικός” προϋπολογισμός: Τι προβλέπει για συντάξεις και παροχές

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019, σε ηλεκτρονική μορφή, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Το στικάκι παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, ενώ η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Με αυτόν τον προϋπολογισμός η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις δίνοντας παροχές και ελαφρύνεις με σκοπό να κατευνάσει το αίσθημα δυσαρέσκειας που έχουν φέρει στη κοινωνία οι φορολογικές επιβαρύνσεις των προηγούμενων ετών.

Ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, θα προβλέπει θετικά μέτρα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανεβάσει τον πήχη για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9%-4% ώστε η κυβέρνηση να δώσει τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και τις έκτακτες εφάπαξ παροχές ως «κοινωνικό μέρισμα» τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2019 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% από 2% φέτος.

Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών από την αρχή του έτους. Γι’ αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, για ακόμη ένα έτος, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το πακέτο των θετικών αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Οι θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι ακόλουθες:

– το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

– οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή

– η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων

– μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτες

– μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).

– μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

– το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

– η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται ότι το πακέτο θετικών μέτρων δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ