today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

ΗΠΑ: Περιορίζεται δραστικά το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου από μετανάστες

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη τη λήψη ενός μέτρου που περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από μετανάστες και πρόσφυγες: το σχέδιό της προβλέπει να απαγορευθεί σε όσους και όσες περνούν παράτυπα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ να ζητούν προστασία.

«Το σύστημα ασύλου (της χώρας) μας αδυνατεί να αντεπεξέλθει, διότι υποβάλλονται υπερβολικά πολλές αιτήσεις ασύλου από αλλοδαπούς που δεν το δικαιούνται», γεγονός που θέτει υπό «τρομερή πίεση τους πόρους μας» και «μας εμποδίζει από το να είμαστε σε θέση να χορηγούμε άσυλο έγκαιρα σε εκείνους που το δικαιούνται αληθινά», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν και ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Ουίτακερ.

«Βάσει της νομοθεσίας μας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία να αναστέλλει ή να περιορίζει την είσοδο αλλοδαπών στις ΗΠΑ εάν θεωρεί ότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το μέτρο σημαίνει πρακτικά ότι οι μετανάστες οι οποίοι δεν εισέρχονται στη χώρα μέσω επίσημων σημείων εισόδου δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ.

Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ προσθέτουν ότι «απαγορεύουμε» στους «αλλοδαπούς που παραβιάζουν την προεδρική εντολή απαγόρευσης (της παράτυπης) εισόδου ή άλλα περιοριστικά μέτρα» να ζητούν άσυλο.

Το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθεί στα αμερικανικά δικαστήρια.

Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ACLU, αντέδρασε αμέσως. «Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει ρητά σε οποιοδήποτε πρόσωπο να ζητάει άσυλο, είτε μπαίνει στη χώρα μέσω επίσημου σημείου εισόδου, είτε όχι», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

«Είναι παράνομο να παρακάμπτεται αυτός ο κανόνας, είτε με υπουργική απόφαση, είτε με διάταγμα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του για τη μετανάστευση που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα υπέγραφε διάταγμα για το ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ