today-is-a-good-day
18 C
Athens

Αναταράξεις στα Σκόπια από το τηλεγράφημα των Wikileaks

Ο σημερινός τύπος της πΓΔΜ αναφέρεται εκτενώς στις αποκαλύψεις της WikiLeaks σχετικά με το περιεχόμενο διαβαθμισμένου τηλεγραφήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια από το 2008, που αφορά στις θέσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας της πΓΔΜ για το θέμα του ονόματος.

Για το θέμα αυτό έκαναν χθες δηλώσεις τόσο ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο πρώην Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η φιλοκυβερνητική ε/φ “SLOBODEN PECHAT” αναφέρει ότι από το τηλεγράφημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια προκύπτει πως η πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ, ήδη από το 2008, «είχε συμφωνήσει στην αλλαγή του κρατικού ονόματος σε “Βόρεια Μακεδονία”, υπό την προϋπόθεση της αναγνώρισης της “μακεδονικής” γλώσσας και εθνικότητας». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το τηλεγράφημα συνέταξε η τότε Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Julian Milovanovic, μετά από συζητήσεις που είχε για το θέμα του ονόματος με τον τότε Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Μπράνκο Τσρβένκοφσκι. Επίσης, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το τηλεγράφημα είναι πως οι στόχοι της πΓΔΜ στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το όνομα «δεν άλλαξαν πολύ την τελευταία δεκαετία» και πως η Συμφωνία των Πρεσπών «θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία και τους όρους που έθετε το 2008 ο τότε Πρωθυπουργός Γκρούεφσκι».

Σε δηλώσεις του στην ε/φ ο πρώην ΥΠΕΞ της πΓΔΜ (1991-1993), καθηγητής Ντένκο Μάλεσκι, αναφέρει ότι η αποκάλυψη της WikiLeaks ουσιαστικά αναδεικνύει την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον σημερινό Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και τον τότε Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι σε ότι αφορά τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Ειδικότερα, κατά τον Μάλεσκι το τηλεγράφημα της Αμερικανικής Πρεσβείας δείχνει πως ο Γκρούεφσκι χρησιμοποιούσε διπλή γλώσσα, δηλαδή άλλα έλεγε στις συνομιλίες του με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και άλλα έλεγε στους πολίτες της πΓΔΜ, σε αντίθεση με τον Ζάεφ που χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα τόσο στο εξωτερικό, όσο και εντός της χώρας.

Από την πλευρά του ο αρχισυντάκτης της ε/φ, Μπράνκο Γκέροσκι, στο σημερινό κύριο άρθρο του υποστηρίζει πως το τηλεγράφημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ απλώς επιβεβαιώνει πως όλες οι πολιτικές ηγεσίες της πΓΔΜ είχαν εμπλακεί σε συνομιλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος και πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να θεωρηθεί ως το τέλος μίας μακράς διαπραγματευτικής διαδικασίας. Από αυτήν την άποψη, σύμφωνα με τον Γκέροσκι, οι αποκαλύψεις της WikiLeaks αποτελούν ράπισμα για όσους παριστάνουν τους “μεγάλους πατριώτες”, δείχνουν ότι «στην ιστορία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα δεν υπάρχουν “αθώοι”» και συνιστούν ένα ακόμα επιχείρημα για να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και να ψηφίσουν “υπέρ” μίας συμφωνίας «που έχει καλές πλευρές αλλά και αδυναμίες, όμως σε κάθε περίπτωση ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον της χώρας».

Στο ίδιο κλίμα, η ε/φ “NEZAVISEN VESNIK” υποστηρίζει ότι αυτό που ουσιαστικά προκύπτει από το τηλεγράφημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ είναι ότι και ο τότε Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι «ήθελε μία συμφωνία σαν αυτή των Πρεσπών».

Από την πλευρά της, η αντιπολιτευόμενη ε/φ “NOVA MAKEDONIJA” χαρακτηρίζει τον τρόπο που παρουσιάζεται η αποκάλυψη της Wikileaks από τα ΜΜΕ της πΓΔΜ ως «ωμή προσπάθεια χειραγώγησης», με στόχο τον διχασμό των πολιτών.

Σύμφωνα με την ε/φ, αυτό που πραγματικά δείχνει το τηλεγράφημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της πΓΔΜ είχαν αποδεχθεί το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, όπως είχαν αποδεχθεί και άλλα ονόματα που περιλαμβάνουν γεωγραφικό προσδιορισμό, ωστόσο κανείς δεν είχε συμφωνήσει το όνομα αυτό να είναι erga omnes, δηλαδή για χρήση και στο εσωτερικό της χώρας και να αναγράφεται στο σύνταγμα..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ