today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ναι στα θρησκεύματα – όχι στην θρησκευτική συνείδηση

*Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Στον επίσημο κατάλογο των μελών της ανασχηματισμένης κυβερνήσεως βλέπουμε και μία νέα ιδιότητα υφυπουργού. Ο Σερραίος Μάρκος Μπόλαρης αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων. Γνωρίζω τον κ. Μπόλαρη και πιστεύω ότι είναι γνώστης του αντικειμένου, διότι θα αναλάβει την υποστήριξη των Πατριαρχείων και την εκκλησιαστική και πολιτιστική διπλωματία. Όμως μού κάνει εντύπωση ο τίτλος του, διότι ο προκάτοχός του Γιάννης Αμανατίδης ήταν απλώς υφυπουργός Εξωτερικών χωρίς την επίσημη προσθήκη των Θρησκευμάτων.
Σημειώνω ιδιαιτέρως αυτή την σκόπιμη και προφανώς προεκλογική εμφάνιση των Θρησκευμάτων στην επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού, διότι πριν από τέσσερις μήνες η κυβερνητική στάση απέναντι στις θρησκευτικές ευαισθησίες του λαού μας ήταν διαφορετική. Τον Απρίλιο 2018, με το ΠΔ 18/2018 άλλαξε ο Οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από τους σκοπούς του Υπουργείου αφαιρέθηκε η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνειδήσεως». Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προσέφυγε στο ΣτΕ χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την απάλειψη της συγκεκριμένης αναφοράς. Τη διαφωνία της με την αφαίρεση της θρησκευτικής συνειδήσεως εξέφρασε και η Νέα Δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, προτιμά τα Θρησκεύματα Εξωτερικού και όχι Εσωτερικού, για να θυμηθούμε και την παλαιότερη διαίρεση μεταξύ ΚΚΕ Εξωτερικού και ΚΚΕ Εσωτερικού. Θεωρώ καθαρά προεκλογική τη συγκεκριμένη κίνηση, διότι στις εκλογές κανένα κόμμα δεν υποτιμά τη δύναμη της ψήφου των θρησκευόντων Ορθοδόξων Ελλήνων
Να, λοιπόν, που ένα κόμμα, το οποίο αναμασά κατά καιρούς την καραμέλλα του «χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας» καθιερώνει για πρώτη φορά Υφυπουργείο Θρησκευμάτων μέσα στο Υπουργείο Εξωτερικών!

*Ο Κωνσταντίνος Χολέβας είναι Πολιτικός Επιστήμων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ