today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Χρώμα: φωτογραφική έκθεση για τις κομμώσεις στη Νιγηρία

Τις απίστευτες γυναικείες κομμώσεις στη Νιγηρία απαθανατίζει η με έδρα το Λάγος φωτογράφος Μεντίνα Ντάγκερ (Medina Dugger).

Η σειρά πορτραίτων «Chroma» (Χρώμα) αποτίει φόρο τιμής στον διάσημο Αφρικανό φωτογράφο J.D. ‘Okhai Ojeikere, ο οποίος από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και για πάνω από 50 χρόνια κατέγραφε τις σουρεαλιστικές κουπ των γυναικών στη Νιγηρία.

Πριν την αποαποικιοποίηση, οι περούκες και το ίσιωμα των μαλλιών είχαν εν πολλοίς αντικαταστήσει τη ντόπια κουλτούρα κόμης, λέει η Ντάγκερ. Οι φωτογραφίες του ‘Okhai Ojeikere κατέγραφαν την παραδοσιακή κουλτούρα του κομμωτήριου. «Οι αφρικανικές μέθοδοι του πλεξίματος κοτσίδας πάνε πίσω χιλιάδες χρόνια και η νιγηριανή κουλτούρα κόμης είναι μια πλούσια και χρονοβόρα διαδικασία που ξεκινά από την παιδική ηλικία» εξηγεί η φωτογράφος. «Οι μέθοδοι και οι παραλλαγές δέχονται επιρροές από τις κοινωνικο-πολιτιστικές συνθήκες, από ιστορικά γεγονότα και από την παγκοσμιοποίηση. Οι κομμώσεις ποικίλουν από το να είναι απλά διακοσμητικές έως το να μεταφέρουν βαθύτερα, πιο συμβολικά μηνύματα, να αποκαλύπτουν το κοινωνικό στάτους, την ηλικία και τις φυλετικές και οικογενειακές παραδόσεις» συνεχίζει.

Ενώ οι φωτογραφίες του ‘Okhai Ojeikere ήταν μαυρόασπρες, η Ντάγκερ επιλέγει ζωηρόχρωμα φόντα για τις δικές της. Και δίνει σχεδόν σουρεαλιστικά ονόματα σε κάθε μία: Purple Kinky Calabar, Blue Coiling Penny Penny, Purple Irun Kiko, Yellow Tip Twist, Aqua Suku, Pink Didi with Cowry Shell, Blue Star Koroba…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ