today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ν.Μηταράκης: Χωρίς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα συζητούσαμε για τις συντάξεις

Αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα δεν θα συζητάγαμε καν την περικοπή των συντάξεων.

*Άρθρο του κ. Νότη Μηταράκη στο ThePresident

Όποτε και αν είναι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών μπαίνουμε σταδιακά σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ζει τις τελευταίες της στιγμές, εν μέσω μάλιστα εσωτερικών κλυδωνισμών, λόγω του θέματος των Σκοπίων.

Στην προσπάθεια να μετριάσουν το αρνητικό για αυτούς κλίμα, οι συντάξεις και η υποτιθέμενη προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαπραγματευτούν για τη μη περικοπή τους, αποτελούν ήδη την αιχμή του δόρατος.

Το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει η Νέα Δημοκρατία με τις περικοπές των συντάξεων είναι παρελκυστικό. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει τη μείωση των συντάξεων. Είναι προφανές, όχι γιατί το λέμε, αλλά γιατί εάν δεν είχε τερματιστεί πρόωρα η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά, λόγω του κ. Τσίπρα, δεν θα υπήρχε ανάγκη να κοπούν οι συντάξεις. Δεν θα συζητάγαμε καν το θέμα αυτό σήμερα.

Όντως το 2012-2013 έγιναν επίπονες περικοπές σε συντάξεις, που επιβλήθηκαν από την ανάγκη εξισορρόπησης των δημοσιονομικών της χώρας. Το 2014 όμως παραδόθηκε η πρώτη αναλογιστική μελέτη, εγκεκριμένη από την (τότε) Τρόικα, που αποδείκνυε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μέχρι το 2060, χωρίς καμία περαιτέρω μείωση συντάξεων. Το καλοκαίρι του 2014 μειώθηκαν και οι εργοδοτικές εισφορές κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, δίνοντας μια πρώτη ανάσα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι: οι 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η προσωπική διαφορά και η επικείμενη κατάργησή της, μέτρα που φτάνουν στην πλήρη εφαρμογή τους τα 10 δις, είναι μέτρα που πάρθηκαν για να εξισορροπήσουν την πεντάμηνη καταστροφική περίοδο Τσίπρα – Βαρουφάκη, το πρώτο πεντάμηνο του 2015.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) που θέσπισε την προσωπική διαφορά.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το νόμο 4472/2017 που θέσπισε την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Άρα κανείς δε μπορεί να μας ρωτήσει αν θέλουμε ή όχι τη μείωση των συντάξεων. Είναι μέτρα με αποκλειστική ευθύνη και υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση δε δικαιούται να παρουσιάζει σήμερα ως διαπραγματευτική επιτυχία ένα γενικό ενδεχόμενο να μην εφαρμόσει τα δικά της πεπραγμένα. Όταν έχει ήδη εντάξει τις περικοπές στο «αναπτυξιακό της πρόγραμμα», όταν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2022 και όταν υπάρχει νέα αναλογιστική μελέτη που τις ενσωματώνει.

Πρόκειται για άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης, στην οποία η Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρα απαντά ότι πρέπει να εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να μην εφαρμοστεί.

*Ο Νότης Μηταράκης είναι Βουλευτής Χίου και αν. Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ