today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Κουρτς: Ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Την ανάγκη να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυρίως με την αναβάθμιση της Frontex, ως βασικό μέσο για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ, υπογράμμισε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε σήμερα στη Βιέννη, με αφορμή την έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Λίγο πριν από τη συνάντησή τους για το μεταναστευτικό ζήτημα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ στη Βιέννη, ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς και ο αντικαγκελάριος Στράχε τόνισαν ότι η ζώνη Σένγκεν θα μπορέσει να “δουλέψει” μόνο αν είναι καλά προστατευμένα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Σ. Κουρτς αναμένει να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας για τον συμβιβασμό που επέτυχε η γερμανική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό. Ο Αυστριακός Καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει αν η κυβέρνησή του προτίθεται να λάβει μέτρα, με ελέγχους στα σύνορα. Ο ίδιος ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και ότι όταν ενημερωθούν με σαφήνεια για τη γερμανική θέση, τότε η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται.

Ειδικότερα στο ερώτημα, αν η Αυστρία εξετάζει ως ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία στην περιοχή του Μπρένερο, κάτι το οποίο θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και για τις δύο χώρες, ο Αυστριακός Καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ