today-is-a-good-day
19 C
Athens

Γαλλία: Επεισόδια μετά την δολοφονία 22χρονου από αστυνομικό

Ένας 22χρονος άνδρας σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νάντη (δυτική Γαλλία) από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια σε συνοικίες της πόλης.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν περί τις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια του ελέγχου ενός αυτοκινήτου που φερόταν να παραβίασε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της αστυνομίας, τον Ζαν-Κριστόφ Μπερτράντ, ο οδηγός δεν υπάκουσε στην εντολή των αστυνομικών να βγει από το όχημα και χτύπησε προσπαθώντας να ελιχθεί τον έναν από τους αστυνομικούς–υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο γόνατο.

«Ένας από τους συναδέλφους άνοιξε πυρ και πέτυχε τον νεαρό, που δυστυχώς απεβίωσε», πρόσθεσε ο αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.

Νωρίτερα, άλλες πηγές προσκείμενες στην αστυνομία ανέφεραν πως ο νεαρός χτυπήθηκε από σφαίρα στην καρωτίδα και ο θάνατός του διαπιστώθηκε με την άφιξή του στο νοσοκομείο.

Διενεργείται έρευνα για να «προσδιοριστεί υπό ποιες συνθήκες ο αστυνομικός οδηγήθηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της Νάντης, ο Πιερ Σενές.

Η είδηση του θανάτου του νεαρού κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα στην πόλη και πυροδότησε εκτεταμένα επεισόδια σε τρεις συνοικίες της Νάντης. Νεαροί πέταξαν μολότοφ εναντίον αστυνομικών, αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, τμήμα ενός εμπορικού κέντρου παραδόθηκε στις φλόγες, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας 24χρονος κάτοικος της συνοικίας Μπρέιγ δήλωσε ότι «άκουσε εκρήξεις» και είδε «φωτιές παντού»: «σε κάδους απορριμμάτων, σε αυτοκίνητα», ενώ πρόσθεσε πως νεαροί «τα έσπαγαν όλα» και ότι τα επεισόδια διήρκεσαν «πάρα πολλή ώρα». Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

«Οι πρώτες σκέψεις μου πηγαίνουν σε αυτόν τον νεαρό άνδρα που έχασε τη ζωή του, στην οικογένειά του, σε όλους τους κατοίκους αυτής της συνοικίας, των συνοικιών μας», δήλωσε η Ζοανά Ρολάν, η δήμαρχος της Νάντης (στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος). «Η αστυνομία και η δικαιοσύνη (…) πρέπει να ξεδιαλύνουν τι συνέβη» το βράδυ της Τρίτης, αλλά αυτό που «επείγει» είναι να απευθυνθεί «έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στις γειτονιές μας», πρόσθεσε η ίδια.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μετά τις 03:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) στις τρεις συνοικίες όπου ξέσπασαν τα επεισόδια. Δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις, κατά πηγή προσκείμενη στην αστυνομία. Για την αντιμετώπιση των ταραχών κινητοποιήθηκαν περίπου 200 αστυνομικοί, διευκρίνισαν οι αρχές.

Έκκληση για ηρεμία κάνει η υπουργός Δικαιοσύνης μετά τα επεισόδια στη Νάντ

Η γαλλική κυβέρνηση έκανε σήμερα έκκληση για ηρεμία μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο ενός 22χρονου οδηγού από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου.

“Κάνω έκκληση για απόλυτη ηρεμία καθώς θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το κράτος δικαίου”, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ