today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Η τέχνη του Τζορτζ Κόντο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Χιούμορ και χρώμα για τα δύσκολα της ζωής συνδυάζει η τέχνη του Τζορτζ Κόντο (George Condo), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα.

Στην πρώτη του στην Ελλάδα αναδρομική έκθεση, το κοινό έρχεται σ’ επαφή με την αναπαραστατική -κατακερματισμένη και ανακατασκευασμένη- ζωγραφική και γλυπτική του 60χρονου Αμερικανού εικαστικού ο οποίος, μαζί με τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, τον Κιθ Χάρινγκ και τον Τζεφ Κουνς, συνέβαλε καταλυτικά στην αναβίωση της αναπαραστατικής ζωγραφικής στην Αμερική τη δεκαετία του ’80 όταν η εννοιολογική τέχνη και ο μινιμαλισμός μεσουρανούσαν στο καλλιτεχνικό προσκήνιο.

Έργα γκροτέσκα για το καθημερινό και το παράλογο, φανταστικά πορτρέτα που σαρκάζουν επαγγέλματα «σοβαρά» όπως ο Βούλγαρος τραπεζίτης ή ο εκστασιαμένος «Γελαστός Ιερέας», προκαλούν συναισθήματα ανθρωπιάς, ενώ στους εξαθλιωμένους «Άστεγους Αρλεκίνους» επιχειρούν να εξερευνήσουν την ανθρώπινη μορφή. Και μαζί με τις αυτοσαρκαστικές αυτοπροσωπογραφίες του καλλιτέχνη συγκροτούν την προσωπική «κομέντια ντελ άρτε» του Τζορτζ Κόντο, μια πινακοθήκη «ψυχολογική» που εξερευνά την ανθρώπινη εμπειρία και αποτυπώνεται με το εικαστικό ιδίωμα του Κόντο στην ανθρώπινη μορφή. Συνολικά τριάντα έργα ζωγραφικά, γλυπτά και σχέδια παρουσιάζονται στην ελληνική αναδρομική έκθεση και αντανακλούν τα τελευταία είκοσι χρόνια πορείας του καλλιτέχνη.

Το γεγονός ότι εκθέτει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μέσα στη «συμμετρία και αρμονία της κυκλαδικής τέχνης» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Τζορτζ Κόντο: «Αισθάνομαι ότι η έκθεση σ’ αυτό τον χώρο με την αρχαία ελληνική τέχνη συνθέτει διαδρομή προς τα πίσω στους αιώνες, και προβάλεται στο μέλλον. Δίνει ευκαιρία στον επισκέπτη να εξετάσει τις ανθρώπινες εμπειρίες μέσα στον χρόνο».

Την έκθεση «George Condo at Cycladic» επιμελείται η Αταλάντη Μαρτίνου.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ