today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Η “κρεατομηχανή” του Verdun

*Του Στέφανου Καβαλλιεράκη

Στις 18 Δεκεμβρίου 1916 τελειώνει η μάχη του Verdun μετά από δέκα ολόκληρους μήνες, ίσως η πιο καθοριστική και κρίσιμη μάχη του Α Παγκοσμίου πολέμου, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως η “Κρεατομηχανή του Verdun” καθώς πάνω από 700.000 Γάλλοι και Γερμανοί θα σκοτωθούν ή τραυματιστούν. Το Φεβρουάριο του 1916 οι Γερμανοί εξαπολύουν μια τρομακτική επίθεση στην πόλη Verdun ( στη σημερινή Λωρραίνη) κάνοντας για πρώτη φορά χρήση φλογοβόλων για να καθαρίζουν τα χαρακώματα και εκτεταμένη χρήση αερίων.

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι αν πετύχουν ένα συντριπτικό πλήγμα στους Γάλλους αυτοί θα καταρρεύσουν. Οι Γάλλοι υποχωρούν με τεράστιες απώλειες αλλά καταφέρνουν να “τελματώσουν” το μέτωπο. Ο Γάλλος διοικητής, στρατηγός Robert Nivelle θα πει απευθυνόμενος στους Γάλλους στρατιώτες και αξιωματικούς για να ενισχύσει το φρόνημα τους την περίφημη φράση “Vous ne les laisserez pas passer, mes camarades” ( δεν θα τους αφήσετε να περάσουν σύντροφοι μου) φράση η οποία θα εξελιχθεί στο “no passaran”.
Τον Οκτώβριο του 1916 ο Nivelle επιχειρεί γενική αντεπίθεση με την μεγαλύτερη κάλυψη πυροβολικού που είχε υπάρξει ως τότε στην ιστορία και θ αναγκάσει τους Γερμανούς να υποχωρήσουν στις αρχικές τους θέσεις.

Η μάχη του Verdun υπήρξε μια από τις σκληρότερες και φονικότερες μάχες του 20ου αιώνα αλλά στάθηκε καθοριστική αφού δεν κατέρρευσε το ΒΑ μέτωπο για λογαριασμό των Γάλλων.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1984 ο Γάλλος Προέδρος Φρανσουά Μιττεράν και ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ δίνουν το παρών σε μια τελετή μνήμης στο Verdun. Σε μια πρωτοφανή κίνηση “παραβίασης” του πρωτοκόλλου  μετά την ανάκρουση του γερμανικού εθνικού ύμνου και κατά της διάρκεια ανάκρουσης της Μασσαλιώτιδας ο Μιττεράν απλώνει το αριστερό χέρι του και πιάνει εκείνο του Κολ και το κρατάει μέχρι το τέλος της εκτέλεσης. Η συμβολική αυτή κίνηση που θα σφραγίσει τη γαλλογερμανική φιλία θα μείνει στην ιστορία ως η « χειρονομία του Verdun».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ