today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Έβρος: Αναζητώντας τα περάσματα (βίντεο)

Από το χωριό Πετράδες, χτισμένο σε ύψωμα, με την ανατολή του ήλιου φαίνεται πόσο κοντά είναι τα υδάτινα φυσικά σύνορα του ποταμού Έβρου και η Τουρκία. Διακρίνεται καθαρά απέναντι το τζαμί.

Ισαάκιο, Πύθειο, Πετράδες στη συνοριακή γραμμή από το Διδυμότειχο μέχρι την Ορεστιάδα τα χωριά απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις όχθες του ποταμού. Και σε αυτά τα σημεία αποβιβάζονται κυρίως πλέον, πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο λόγος απλός. Φτάνουν γρήγορα στον κεντρικό δρόμο χωρίς να αναγκαστούν να περάσουν από δύσβατα μέρη. Κυρίως όμως οι διακινητές τούς οδηγούν σε σημεία όπου ακόμη και αν εντοπιστούν από θερμικές κάμερες γνωρίζουν ότι δύσκολα οι περιπολίες της αστυνομίας θα τους συλλάβουν. Σε αυτό τον δρόμο από τον εγκαταλειμμένο πλέον σιδηροδρομικό σταθμό του Διδυμότειχου, μέχρι την έξοδο για Ορεστιάδα, πέρασαν κατά κύριο λόγο -σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας- 3.627 άτομα κυρίως από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Μπάγκλαντές, ενώ μέχρι τα μέσα Μαΐου διέσχισαν τα υδάτινα σύνορα του ποταμού 808 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες. Η εκτόξευση ξαφνικά στα ύψη του αριθμού των ροών ανησύχησαν τα αρμόδια υπουργεία της ελληνικής ηγεσίας μήπως και στο Σχέδιο Ασπίδα που εκτός από τα αστυνομικά μέτρα προβλέπει και συνεργασία με τις απέναντι τουρκικές Αρχές, δημιουργηθήκαν κενά. Έτσι, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του ίδιου του κ. Βίτσα πραγματοποιήθηκε μια διάσκεψη υψηλών παραγόντων στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα αυτό, το οποίο-σύμφωνα με δηλώσεις της αντιστράτηγου της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλας Τσιριγώτη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παράλληλα και με τις πιέσεις της ΕΕ προς την Τουρκία επανέφεραν την κατάσταση σε φυσιολογικά και πάλι επίπεδα.

«Αφού είδαμε πριν από δύο εβδομάδες συνεχόμενα δύο μέρες 400 εισόδους, την τρίτη μέρα 350 την τέταρτη 300 κινητοποιήθηκε η ελληνική πλευρά σε διμερές επίπεδο και με πρωτοβουλία του κ. Βίτσα ο οποίος επικοινώνησε με τον ομόλογο του τον Τούρκο, έγινε μία συνάντηση υψηλών αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε με την τουρκική πλευρά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στον Έβρο, από την έλλειψη της συνεργασίας που υπήρχε πριν», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιστράτηγος Ζαχ. Τσιριγώτη.

Το Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο Γιώργος Κουβαράς κατέγραψαν αυτή την κατάσταση σε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το Πρακτορείο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ