today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ρεκόρ στη δημοπρασία της συλλογής Ροκφέλερ

Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο “La Fillette a la corbeille fleurie” που παρουσιάζει ένα γυμνό κορίτσι να κρατά ένα πανέρι με λουλούδια κατακυρώθηκε αντί 115 εκατομμυρίων δολαρίων στην πρώτη μεγάλη δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Christie’s στη Νέα Υόρκη με έργα της τεράστιας συλλογής Ροκφέλερ.

Fillette à la corbeille fleurie – Picasso

Ρεκόρ, επίσης, καταγράφηκαν από την πώληση δύο έργων των γάλλων ζωγράφων Κλοντ Μονέ και Ανρί Ματίς.

Το “κορίτσι” αγόρασαν απευθείας από τον ισπανό καλλιτέχνη η αμερικανίδα συλλέκτρια Γερτρούδη Στάιν και ο αδελφός της Λίο, οι οποίοι τότε διέμεναν στο Παρίσι. Το ποσό της πώλησής του είναι το έκτο υψηλότερο για πίνακα που πωλείται σε δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών και εξόδων.

Ο Πικάσο (1881-1973) είναι ο μόνος ζωγράφος του οποίου έργα έχουν πωληθεί σε τιμή που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια δημοπρασίας. Πλέον τέσσερις είναι οι πίνακες του ζωγράφου που έχουν πωληθεί σε τόσο υψηλό ποσό.

Ο πίνακας αυτός ήταν το σημαντικότερο έργο της συλλογής που ανήκε στον Ντέιβιντ Ροκφέλερ, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 101 ετών, και στη σύζυγό του Πέγκι. Ο Ντέιβιντ ήταν εγγονός του μεγιστάνα του πετρελαίου Τζον Ροκφέλερ.

Περισσότερα από 1.600 αντικείμενα από την κατοικία των Ροκφέλερ βγαίνουν στο σφυρί από τον Κρίστις αυτή την εβδομάδα, με στόχο επίσης η πώλησή τους να ανέλθει σε ποσό ρεκόρ για μια τέτοια συλλογή. Το σύνολο των εσόδων από τη δημοπρασία θα δοθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η συλλογή αυτή, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να ξεπεράσει εύκολα το ποσό ρεκόρ των 484 εκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο ανήλθε το 2009 η πώληση παρόμοιας συλλογής των Ιβ Σεν Λοράν και Πιέρ Μπερζέ.

Στην προχθεσινή δημοπρασία επίσης, ο πίνακας του Κλοντ Μονέ (1840-1926) “Νympheas en fleurs” πωλήθηκε 84,6 εκατομμύρια δολάρια καταρρίπτοντας επίσης ρεκόρ. Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε στο Ζιβερνί μεταξύ 1914 και 1917 ξεπέρασε το ρεκόρ που κατείχε ο πίνακας “Meule” του ίδιου ζωγράφου, που πωλήθηκε αντί 81,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη.

Nymphéas en fleur – Monet

Όσο για τον πίνακα “Odalisque couchee aux magnolias” του 1923 του συμπατριώτη του Ανρί Ματίς (1869-1954) πωλήθηκε αντί 80,7 εκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας άλλο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας “Les coucous, tapis bleu et rose” του ίδιου καλλιτέχνη που είχε κατακυρωθεί αντί 46,4 εκατομμυρίων δολαρίων (35,9 εκατ. ευρώ) στη δημοπρασία της συλλογής των Ιβ Σεν Λοράν και Πιέρ Μπερζέ.

Odalisque couchée aux magnolias – Matisse

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ