today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Ο φανταστικός κόσμος του κ. Κουτεντάκη

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης είναι ο Επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του;  Να συντάσσει ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιστημονικές εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας και  την τήρηση του Προϋπολογισμού.

Το γραφείο όπου προΐσταται ο κ. Κουτεντάκης κανονικά θα έπρεπε να διαδραματίζει έναν πολυσήμαντο ρόλο. Θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο, και να αποτυπώνει την κατάσταση όπως ακριβώς είναι. Και προφανώς όχι όπως θα ήθελε η εκάστοτε κυβέρνηση να είναι. Γι αυτό και αυτό το γραφείο είθισται να συγκροτείται με υπερκομματικό τρόπο από την Βουλή και όχι από την κυβέρνηση.

Όχι όμως στην περίπτωση του κ. Κουτεντάκη. Ο κ. Κουτεντάκης έγινε γνωστός όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ότι η επιλογή του είχε πολιτικά και όχι αμιγώς τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Αυτός και μόνον ο λόγος, μαζί με τις προηγούμενες  δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Κουτεντάκη υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, θα έπρεπε να τον κάνουν πιο προσεκτικό αν ήθελε να αποδείξει ότι η πολιτική του οπτική δεν επηρεάζει την επιστημονική του κρίση.

Προς τί, λοιπόν, αυτός ο πρόλογος;  Ο κ. Κουτεντάκης χθες δημοσιοποίησε την έκθεσή του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.  Από την έκθεση αυτή, τουλάχιστον όπως δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ, λείπει (ή υποβαθμίζεται) η βασικότερη διαπίστωση για την Ελληνική οικονομία που γίνεται τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Κομισιόν. Ότι, δηλαδή, οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας θα είναι πολύ χαμηλότεροι από εκείνους που προέβλεπε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Τί ακριβώς σημαίνει αυτό;  Ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης θα εκτροχιαστεί και ότι θα πρέπει να ληφθούν διορθωτικές μέριμνες προκειμένου να μπει και πάλι στην τροχιά που πρέπει.

Αντί λοιπόν, ο κ. Κουτεντάκης να επισημάνει το αυτονόητο, αυτό δηλαδή για το οποίο τον οποίο τον προσέλαβε η Βουλή των Ελλήνων, παρουσίασε μια έκθεση που διαπιστώνει «ευοίωνες προσδοκίες» για την οικονομία ζητώντας την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση!

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Κουτεντάκης, αντί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αντί να επισημάνει την απόκλιση του προϋπολογισμού, αντί εν τέλει να κάνει την δουλειά του, επιλέγει να προκαλέσει τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να συναινέσουν στην αποτυχία και την απόκλιση από τους στόχους.

Και δεν θέλω υπερτονίσω επιχειρήματα περί της αποεπένδυσης της χώρας, περί δυσβάσταχτων φόρων, ή συσσώρευσης χρεών προς το κράτος γιατί προφανώς αποτελούν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθούν οι όποιοι στόχοι της.

Τι σόι, λοιπόν, επιστημονική προτροπή είναι αυτή από τον κ. Κουτεντάκη, για ευρεία συναίνεση;

Συναίνεση σε τί; Στις κυβερνητικές επιλογές για βαριά φορολογία και  υψηλά πλεονάσματα για πολλές δεκαετίες; Ή συναίνεση στις επιλογές του ακόμα μεγαλύτερου περιορισμού της κατανάλωσης που θα προκαλέσει το επερχόμενο κόψιμο των συντάξεων;

Ή μήπως συναίνεση σε αυτό που λέει ακόμα και η δική του έκθεση ότι η χώρα δεν διαθέτει κανένα αναπτυξιακό πλάνο;

Δυστυχώς ο κ. Κουτεντάκης μπέρδεψε τον ρόλο του. Προφανώς δεν κατάλαβε ότι βρίσκεται στην θέση αυτή προκειμένου να ακτινογραφεί τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και όχι για να κάνει πολιτικές υποδείξεις στην Αντιπολίτευση.

Εκτός και αν έχει συνειδητά επιλέξει το αντίθετο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ