Ερευνητές της Google, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής έναν Έλληνα φυσικό, χρησιμοποίησαν έναν κβαντικό προσομοιωτή σε ένα κβαντικό επεξεργαστή της Google, για να δημιουργήσουν μια κβαντική… πεταλούδα.
Οι κβαντικοί προσομοιωτές είναι κβαντικοί υπολογιστές συγκεκριμένου σκοπού που βασίζονται σε κβαντικά «τσιπάκια» και θα βοηθήσουν μελλοντικά τους επιστήμονες, μεταξύ άλλων πρακτικών εφαρμογών, να ανακαλύψουν υλικά με εξωτικές και χρήσιμες ιδιότητες. Το νέο επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς δείχνει ότι οι κβαντικοί προσομοιωτές αρχίζουν πλέον να λειτουργούν ως ισχυρά εργαλεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αγγελάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή του Κέντρου Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, χρησιμοποίησαν φωτόνια στον κβαντικό επεξεργαστή της Google για να προσομοιώσουν το σχήμα της λεγόμενης «πεταλούδας Χοφστάντερ», μιας όμορφης γεωμετρικής μορφοκλασματικής δομής (φράκταλ), που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των ηλεκτρονίων σε ισχυρά μαγνητικά πεδία.
«Πάντα είχαμε την ιδέα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φωτόνια για να προσομοιώσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση. Η ερευνητική συνεργασία μας πετυχαίνει πλέον κάτι τέτοιο στην πράξη», δήλωσε ο Αγγελάκης, ο οποίος συνεργάσθηκε με ομάδα ερευνητών της Google και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα με επικεφαλής τον πρωτοπόρο της κβαντικής υπολογιστικής τεχνολογίας καθηγητή Τζον Μαρτίνις.
Κβαντική πεταλούδα δημιούργησαν ερευνητές
Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΙΟΛΗ: Από την Οίτη.. στα ποτήρια
Το αγνό φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, με τα μοναδικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά και παρουσία από το 1991 στην Κεντρική Ελλάδα, στην περιοχή του Μοσχοχώριου Λαμίας, μας συστήνεται ξανά και υπογραμμίζει τη δέσμευσή του για συνεχή συνεισφορά στην τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της.
Ο μοναδικός χαρακτήρας του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ, οφείλεται στο ότι αναβλύζει αγνό, ισορροπημένο και εμπλουτισμένο με τα πιο πολύτιμα συστατικά που του προσφέρει η Φύση. Το νερό ΙΟΛΗ ακολουθεί ένα μεγάλο ταξίδι, το οποίο μπορεί να έχει διάρκεια έως και 20 χρόνια, και εμφιαλώνεται κατευθείαν από την πηγή χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία, ενώ οι συνεχείς έλεγχοι ποιότητας από το εξειδικευμένο προσωπικό διασφαλίζουν ένα αγνό προϊόν απόλυτα ασφαλές. Παράλληλα, τιμώντας τον τόπο καταγωγής του το νερό ΙΟΛΗ συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή ενώ στέκεται πάντα αρωγός σε όσους έχουν ανάγκη.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του Νερού ΙΟΛΗ, η Υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κα Έλλη Παναγιωτοπούλου, αναφέρθηκε στη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης, στην οποία στηρίζεται κάθε λειτουργία της εταιρίας, δηλώνοντας ότι: «Ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγουμε αξία με τις δραστηριότητες & τις πρωτοβουλίες μας και δεσμευόμαστε στην ενεργή υποστήριξη τοπικών φορέων και δραστηριοτήτων αλλά και στην αρωγή των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε συστηματικά φορείς και υπηρεσίες του Νομού Φθιώτιδος, ενώ στο παρελθόν, με τη στήριξή μας έγινε η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου Μοσχοχωρίου. Τον τελευταίο μήνα δωρίσαμε 25.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού ΙΟΛΗ στους πληγέντες κατοίκους στη Μάνδρα Αττικής και την Νέα Πέραμο. Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι με το νερό ΙΟΛΗ στηρίζουμε σταθερά το έργο του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος ενισχύοντάς το με μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις μας. Τέλος πρόσφατα γίναμε και το επίσημο νερό της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου».
Από την πλευρά του ο κος Παντελής Μέτζος, Διευθυντής της γραμμής εμφιάλωσης, τόνισε: «Με την πολύχρονη παρουσία του εμφιαλωτηρίου στην περιοχή του Μοσχοχωρίου, το νερό ΙΟΛΗ συνεισφέρει συστηματικά στο Νομό μας, αναδεικνύοντας τον τόπο προέλευσης του», ενώ έκανε και μια ιστορική αναδρομή στις χρονιές-ορόσημα για τη λειτουργία της γραμμής εμφιάλωσης η οποία ξεκίνησε το 1993, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλες τις διαδοχικές φάσεις της εμφιάλωσης, που πραγματοποιούνται σε αυστηρά ελεγχόμενο και αποστειρωμένο χώρο, με την ποιότητα του νερού να ελέγχεται μεθοδικά ανά μια ώρα από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Ανάμεσα στις δράσεις υποστήριξης του νερού ΙΟΛΗ το 2017 ξεχωρίζουν η χορηγία του φεστιβάλ νέων “Πελασγία Εν Δράση 2017”, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το καλοκαίρι, και του “Run Cup Challenge 2017”, το οποίο αφορούσε σε 3 ειδικές ορεινές διαδρομές στα βουνά της Κεντρικής Ελλάδας και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Καλλίδρομο. Παράλληλα, με την προσφορά στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του, το νερό ΙΟΛΗ βρίσκεται κοντά σε φορείς και υπηρεσίες του Νομού Φθιώτιδας, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία και τα σχολεία ενισχύοντάς τους συστηματικά μέσα από δωρεές εμφιαλωμένου νερού, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 28.000 λίτρα. Επίσης, διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του με συμμετοχή τοπικών Σχολείων αλλά και τμημάτων από τα κοντινά Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
(πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση στερεί ρευστότητα από την Αγορά
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά προκειμένου να συντηρήσει την αυταπάτη της “καθαρής εξόδου”, αναφέρει ο Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας σε σημερινή του δήλωση, προσθέτωντας ότι με την πολιτική της οδηγεί σε ασφυξία την πραγματική οικονομία.
Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι:
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν και τον Μάρτιο, παρά την πρόσφατη εκταμίευση της δόσης, απόδειξη ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
- Το “σκούπισμα” των ταμειακών διαθεσίμων σε φορείς του Δημοσίου συνεχίζεται και διευρύνεται, με αποτέλεσμα τα ρέπος να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 22,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5 δισ. ευρώ από το τέλος του 2017.
- Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δαπάνες με υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, διαμορφώθηκαν 50% κάτω από το στόχο που η ίδια η Κυβέρνηση είχε θέσει για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Και αυτό συνέβη ενώ είχαν ήδη πέσει στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας το 2017.
Επιβεβαιώνεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία είναι έννοιες ασύμβατες, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.
Συλλεκτική μπύρα “Ρούπελ 1941”
Την πικράδα που αφήνει ο πόλεμος στις ψυχές των ανθρώπων διαδέχεται η υπόγλυκη γεύση της συλλεκτικής μπύρας “Ρούπελ 1941”, για να συμβολίζει μηνύματα υπέρ της ειρήνης αλλά και το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν νικήθηκαν ποτέ στα οχυρά του Ρούπελ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συλλεκτική μπύρα θα κάνει φέτος την εμφάνισή της στον χώρο της κεντρικής εκδήλωσης του φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης της μάχης των οχυρών του Ρούπελ, που διοργανώνουν στις 12 και 13 Μαΐου στην περιοχή ο δήμος Σιντικής, και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Η ιδέα για τη δημιουργία της συλλεκτικής αυτής μπύρας προέκυψε από το Σωματείο “Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες Αγκίστρου” που έχει αναλάβει την οργάνωση του κεντρικού αναβιωτικού δρώμενου. “Σκεφτήκαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα ανάλογων εκδηλώσεων στο εξωτερικό ώστε να αποκτήσει η εκδήλωση “Ρούπελ 1941. Η αναβίωση” τη δική της ομώνυμη συλλεκτική μπύρα. Επόμενη κίνησή μας ήταν να απευθυνθούμε στη γνωστή σερραϊκή μικροζυθοποιία Siris και τον Γιάνννη Μαρμαρέλη που ενθουσιάστηκε με την πρόταση” επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Χατζόπουλος.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η μπύρα θα πωλείται αποκλειστικά στο χώρο των κεντρικών εκδηλώσεων στο οχυρό Ρούπελ στις 12 και 13 Μαΐου αλλά και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, όπου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις.
Για την ίδια την μπύρα επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ελληνική φρέσκια και μη παστεριωμένη Pilsner μπύρα που παράγεται στις Σέρρες και είναι συλλεκτική λόγω ποσότητας και ετικέτας η οποία κάθε χρόνο θα είναι διαφορετική. Είναι ουσιαστικά μια εκδοχή της Voreia Pilsner Beer σε συνεργασία με την μικροζυθοποιία Σερρών και Βόρειας Ελλάδας με τον διακριτικό τίτλο “Siris Microbrewery” που κατέκτησε το πρώτο βραβείο από το υπουργείο Ανάπτυξης στον τομέα “Καινοτομία και Ανάπτυξη”.
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της, περιέχει αλκοόλ 5% και έχει αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Το χρώμα της είναι χρυσό, σχετικά διαυγές, με αρκετά γεμάτο λευκό αφρό, ο οποίος καταπέφτει αλλά παραμένει σχηματίζοντας ένα διακριτικό δαχτυλίδι. Στα αρώματά της κυριαρχούν ο λυκίσκος και η βύνη.
Σημειώνεται ότι συσκευασίες με τη συλλεκτική μπύρα “Ρούπελ 1941” παρέδωσε σήμερα ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους.
«Ελύμνιον Ρόδι»: μία εταιρία με προοπτικές
Με ένα από τα πιο αρχαία στην Ελλάδα δένδρα, το ρόδι ασχολείται τα τελευταία χρόνια μια εταιρία στη βορειοκεντρική Εύβοια. Ο λόγος για την «Ελύμνιον Ρόδι» που έχει έδρα στη Λίμνη Ευβοίας και τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά.
Η ιδέα ξεκίνησε το 2013, ενώ τον επόμενο χρόνο -το 2014- φυτεύτηκαν οι πρώτοι ροδώνες, οι οποίοι αποδίδουν καρπό ποικιλίας «Ερμιόνη» και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Γιώργος Φλώκος, «έχει χαρακτηριστεί ως η πιο γλυκιά ποικιλία ροδιού παγκοσμίως, χωρίς παρεμβάσεις -πρόσθετα συστατικά. Υπάρχουν γλυκιές ποικιλίες πχ σε Ισπανία και Ισραήλ, αλλά εκεί είναι κατασκευασμένες και όχι φυσικές».
Ο κ. Φλώκος εξηγεί τη διαδικασία παραγωγής του χυμού λέγοντας ότι αφού γίνει η συγκομιδή του καρπού, εντός 24 ωρών γίνεται κα η χυμοποίηση. Αφού μπει σε μπουκάλια, μετά από δέκα λεπτά καταψύχεται στους -18 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα συστατικά. «Αναλύσεις μας έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες και τα συστατικά του χυμού παραμένουν αναλλοίωτα και μετά από τον ένα χρόνο. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος έχει ένα μικρό μειονέκτημα, που δεν είναι άλλος από τον τρόπο προβολής του προϊόντος μέσα από την κατάψυξη», σημειώνει ο κ. Φλώκος.
Η φύτευση των ροδώνων έγινε το 2014 και η πρώτη συγκομιδή έγινε το 2015 και όπως λέει ο κ. Φλώκος «είμαστε σε παραγωγικό στάδιο αλλά η κύρια παραγωγή αρχίζει από το 5ο έτος και μετά. Φέτος η παραγωγή ανήλθε σε 10 τόνους χυμού ροδιού».
Μέχρι στιγμής, ο χυμός διατίθεται σε Εύβοια, Αθήνα, Μακεδονία και Θεσσαλία. Φέτος, η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης ISO και στη συνέχεια θα γίνουν προσπάθειες για εξαγωγές σε χώρες, όπως η Γερμανία.
Όπως είπε ο κ. Φλώκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η Ελλάδα είναι πολύ μικρή παραγωγική χώρα σε ρόδι, και βρισκόμαστε πολύ πίσω από το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ισπανία, την Αμερική και τις χώρες της μέσης Ανατολής». Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος καθώς «την τελευταία δεκαετία παρατηρείται ανοδική τάση για την επανείσοδο του ροδιού στην ελληνική αγορά. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Η αγορά δείχνει ότι είναι ανοικτή και ο κόσμος δείχνει ότι είναι δεκτικός στο προϊόν και στο χυμό».
Μπορεί ο χυμός να είναι το σήμα «κατατεθέν» της εταιρίας αλλά όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φλώκος υπάρχουν σχέδια και για άλλα προϊόντα. «Η μαρμελάδα ροδιού είναι καταπληκτική καθώς και το λάδι από τα σπόρια του ροδιού το οποίο είναι πανάκριβο. Εφαρμόζεται στην Αμερική και χρησιμοποιείται στην επιδερμίδα. Είμαστε σε πειραματικό στάδιο», αναφέρει σχετικά.
Η αντιμετώπιση των ασθενειών και η βελτίωση της καλλιέργειας
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την καλλιέργεια ροδιού στην Ελλάδα είναι η τεχνογνωσία. «Οι ροδιές στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν. Πολλοί όμως δεν ξέρουν τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων ασθενειών που μπορεί να πλήξει τις καλλιέργειες, οι οποίες με τον καιρό πολλαπλασιάζονται και μεταλλάσσονται όπως η μύγα Μεσογείου, που δημιουργούσε προβλήματα μόνο στα εσπεριδοειδή και τώρα ?χτυπά? και τα ρόδια», τονίζει ο κ. Φλώκος και σημειώνει ότι «έχουν γίνει μεγάλα βήματα όμως στον τρόπο βελτίωσης της καλλιέργειας τα τελευταία 10 χρόνια. Η τεχνογνωσία είναι κάτι που αποκτιέται σιγά – σιγά. Παράλληλα, πρέπει να περάσει στους αγρότες το κλίμα του συνεταιρισμού και της ανταγωνιστικότητας. Μόνος σου δεν μπορείς να σταθείς. Είναι πολύ δύσκολο από πλευράς παραγωγικότητας, ειδικά όταν θέλουμε να πάμε σε ξένη αγορά δεν μπορούμε να σταθούμε δυο παραγωγοί γιατί εκεί μιλάμε για τεράστιες ποσότητες».
Συνολικά, η εταιρία απασχολεί 12 άτομα, «διπλάσιους από πέρυσι» όπως λέει ο κ. Φλώκος, ενώ στόχος του είναι να αυξήσει περαιτέρω το προσωπικό, ειδικά σε μια περιοχή όπως η βορειοκεντρική Εύβοια που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας. «Είναι μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος. Τέτοιες μονάδες, μικρές που στηρίζονται σε ντόπιους και απασχολούν ντόπιο δυναμικό είναι πολύ σημαντικές».
Ο κ. Φλώκος αναφέρει, τέλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Πολιτεία θα πρέπει να σταθεί πολύ κοντά σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, το δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση. Όπως υπογραμμίζει «οι δομές του πρωτογενή τομέα, καθώς και της μεταποίησης χρειάζονται απλοποιήσεις και να γίνουν πιο λειτουργικοί. Πρέπει να ξεκολλήσουμε. Αυτό που ζητάμε όλοι οι παραγωγοί είναι στήριξη, όχι οικονομική αλλά στη διαδικασία».
πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την προσωπικότητα του ανθρώπου
Καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή και το θερμόμετρο του πλανήτη ανεβαίνει, είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην προσωπικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να γίνουν πιο ζεστοί και ανοιχτοί στις κοινωνικές επαφές. Αυτό εκτιμά μια νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίζεται στη διαπίστωση ότι ο χαρακτήρας των ανθρώπων και ενός λαού γενικότερα επηρεάζεται από το κλίμα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα ή ακόμη και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί σε κάθε μία. Η θερμοκρασία φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο Λέι Γουάνγκ της Σχολής Ψυχολογικών και Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς “Nature Human Behaviour”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.500 ανθρώπους σε 59 κινεζικές πόλεις, καθώς και για περίπου 1,66 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν στοιχεία της προσωπικότητας που είχαν προκύψει από ερωτηματολόγια, με τις μέσες θερμοκρασίες στα μέρη όπου μεγάλωσε κάθε άνθρωπος.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγαλώσει σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα και με ενδιάμεσες μέσες θερμοκρασίες (γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου), ήσαν γενικά πιο φιλικοί, ευσυνείδητοι, συναισθηματικά σταθεροί, εξωστρεφείς και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, σε σχέση με όσους είχαν μεγαλώσει σε πιο ακραία κλίματα, όπως τα πολύ πιο ψυχρά.
Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός των Αυστριακών
“Η Ελλάδα ξεχωρίζει ως κορυφαίος προορισμός διακοπών των Αυστριακών για το καλοκαίρι του 2018”, αναφέρει σε αφιέρωμα που δημοσιεύει για τις Σπέτσες στο ένθετο περιοδικό της, Rondo, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Σε σχέση με την περασμένη χρονιά, που ήταν καλή από άποψη επισκεπτών, οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι κατά 30% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και παρόλα αυτά μπορεί κάποιος να βρει νησιά και παραλίες όπου δεν υπάρχουν τόσο πολλοί τουρίστες, αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σπέτσες συγκαταλέγονται στα μικρότερα νησιά του Σαρωνικού, και βρίσκονται μπροστά στον ανατολικότερο “δάκτυλο” της Πελοποννήσου, έχοντας διατηρήσει έως σήμερα, κάτι από εκείνο το τραχύ δίκτυο των ναυτικών που φέρεται να ήταν στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. “Η καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η οποία είχε παίξει αποφασιστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Τούρκων και αναφέρεται στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Αλέξης Ζορμπάς”, καταγόταν από τις Σπέτσες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από τον Πειραιά, η μετάβαση με το φέριμποτ διαρκεί μόλις δύο ώρες περίπου, στο νησί είναι περιορισμένη η κυκλοφορία αυτοκινήτων, γι’ αυτό και πολλοί παραθεριστές χρησιμοποιούν το ποδήλατο, όπως αρκετοί το χρησιμοποιούν και για να φτάσουν στις διάσπαρτες παραλίες με την λεπτή άμμο. Οι παραλίες στην Αγία Ανάργυση και στην Αγία Παρασκευή συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες, ενώ πευκόφυτοι κόλποι, όπως εκείνοι στο Λυγονέρι στα βόρεια του νησιού, που δεν έχουν ιδιαίτερα αναπτυχθεί τουριστικά, είναι σπάνια υπερπλήρεις, ακόμη και στην υψηλή σεζόν, σημειώνεται στο αφιέρωμα της Der Standard για τις Σπέτσες.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε σειρά δημοσιευμάτων του αυστριακού Τύπου, επισημαίνεται ήδη από τις αρχές της χρονιάς το γεγονός ότι “η Ελλάδα παραμένει και εφέτος ο πλέον προσφιλής τουριστικός προορισμός για τους Αυστριακούς, με τις κρατήσεις να παρουσιάζουν αύξηση ακόμη και κατά 45% σε σχέση με πέρυσι”. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Salzburger Nachrichten υπογράμμιζε σε σχετικό δημοσίευμά της, πως η Ελλάδα είναι προφανώς για το καλοκαίρι “ο αναμφισβήτητα ακτύπητος υπ΄ αριθμόν ένα” προορισμός για τους τουρίστες όχι μόνον από το Σάλτσμπουργκ αλλά και από όλη την Αυστρία, καθώς όπως σημείωνε, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πλέον προσφιλών προορισμών.
Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, κατέχει εδώ και χρόνια μία από τις πρώτες θέσεις, και για κάποιες χρονιές την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών, που κατά μέσο όρο 400.000 ατόμων ανά έτος, καταφθάνουν στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της – 8,8 εκατομμύρια κάτοικοι – βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα.
Bελγική «σαμπάνια» λόγω κλιματικής αλλαγής
Μπορεί οι Βέλγοι να γνωρίζουν περισσότερα για τη μπύρα παρά για το κρασί, ωστόσο η κλιματική αλλαγή τους ευνοεί και η οινοπαραγωγή τους αυξάνεται θεαματικά. Ιδιαίτερη επιτυχία γνωρίζει ο αφρώδης οίνος.
Στο μεγαλύτερο κελάρι κρασιού του Βελγίου ωριμάζει η «σαμπάνια» του 2016. Μέχρι την οροφή του χώρου αυτού στοιβάζονται οι φιάλες. Του χρόνου ο αφρώδης οίνος, που απαιτεί συνολικά δύο χρόνια ωρίμανσης, θα είναι έτοιμος. Αυτό προβλέπει η διαδικασία που εξελίχθηκε πριν από 200 χρόνια στην περιοχή της Καμπανίας. Ωστόσο ο οινοπαραγωγός Αρνό Λερουά δεν επιτρέπεται να ονομάσει τον αφρώδη οίνο του «σαμπάνια» αφού βρίσκεται λίγο μετά τα γαλλικά σύνορα.
«Σήμερα το κλίμα εδώ είναι όπως ήταν πριν από σαράντα χρόνια στην Καμπανία» λέει χαρακτηριστικά ο οινοπαραγωγός. Πράγματι οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες: βροχερός χειμώνας και ηλιόλουστο αλλά όχι υπερβολικά ζεστό καλοκαίρι.
200.000 μπουκάλια αφρώδη οίνου το χρόνο παράγει η οικογένεια Λερουά και αποτελεί έτσι τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής στο Βέλγιο. Μάλιστα το κρασί τους είναι τόσο δημοφιλές που οι παραγγελίες γίνονται ήδη ενώ αυτό ακόμη ωριμάζει. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η οικογένεια ξεπουλά όλη την παραγωγή.
Και αυτό σε μια χώρα που φημίζεται περισσότερο για τη μπύρα παρά για το κρασί της. Μόλις πριν από 20 χρόνια οι πρώτοι αγρότες ξεκίνησαν να καλλιεργούν σταφύλια για την παραγωγή κρασιού. Έκτοτε η παραγωγή αναπτύσσεται θεαματικά. Το 2012 η χώρα παρήγαγε 300.000 λίτρα κρασιού ενώ το 2015 περισσότερα από ένα εκατομμύριο.
Η συμβολή της πολιτικής
αυτή την επιτυχία συμβάλλει και η τοπική κυβέρνηση. «Εκτός από επιδοτήσεις φροντίζουμε και για καλύτερες δυνατότητες εκπαίδευσης των οινοπαραγωγών καθώς και την προώθηση βελγικών κρασιών», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Βαλλονίας Ρενέ Κολάν. Έτσι βελτιώθηκε και η ποιότητα του κρασιού σημαντικά, δηλώνει ο υπουργός.
Στο μεταξύ όχι μόνο κοντά στα γαλλικά σύνορα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα παράγεται κρασί. Ο γάλλος Ρομέν Μπεβιγιάρ ίδρυσε πριν από μερικά χρόνια κοντά στη σύνορα με την Ολλανδία τον συνεταιρισμό «Vin de Liège». Γρήγορα βρέθηκαν 2.000 μέλη και ένα αρκετά μεγάλο αρχικό κεφάλαιο.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο Ρ. Μπεβιγιάρ παράγει 50.000 μπουκάλια το χρόνο. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην υψηλή ζήτηση. Τα επόμενα χρόνια θέλει να διπλασιάσει την παραγωγή του στα 100.000 μπουκάλια το χρόνο.
Οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία οι οινοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία οι οινοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Την ίδια ώρα που η παραγωγή κρασιού στο Βέλγιο αυξάνεται, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης παρατηρείται το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία οι οινοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η παγωνιά σε συνδυασμό με την ξηρασία και την υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι προκάλεσε σημαντικές ζημιές.
Παρ’ όλα αυτά το βελγικό κρασί δεν πρόκειται να γίνει ανταγωνιστής στην διεθνή αγορά. Η ζήτηση εντός των συνόρων είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει προς το παρόν η δυνατότητα οι Βέλγοι παραγωγοί να καλύψουν και την παγκόσμια αγορά.
Ανακαλύφθηκε άγνωστο οικοσύστημα στην Καραϊβική
Μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών στην Καραϊβική. Οι ερευνητές εξερεύνησαν τον κοραλλιογενή βράχο που υπάρχει στα ανοικτά του νησιού Κουρακάο που βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Καραϊβικής. Οι ειδικοί έχουν χωρίσει σε διάφορες ζώνες την παρουσία της ζωής στην θάλασσα.
Η λεγόμενη ευφωτική ζώνη ξεκινά από την επιφάνεια του νερού και φτάνει μέχρι το βάθος όπου υπάρχει αρκετό φως για να γίνει φωτοσύνθεση από τους φυτικούς οργανισμούς. Στην συνέχεια ακολουθεί η μεσοφωτική ζώνη που ξεκινά από τα 30 μέτρα και φτάνει σε βάθος 120 μέτρων. Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι μετά την μεσοφωτική ζώνη, κάτω δηλαδή από τα περίπου 120 μέτρα δεν μπορούν να επιβιώσουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται γύρω από αυτούς. Για αυτό και δεν γίνονταν έρευνες κάτω από την μεσοφωτική ζώνη.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια νέα περιοχή που ξεκινά περίπου 110 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει σε βάθος περίπου 310 μέτρων. Οι ερευνητές ονόμασαν αυτή την ζώνη «ραριφωτική» και σε αυτή εντόπισαν ένα οικοσύστημα στο οποίο ζουν περίπου 70 είδη ψαριών ορισμένα εκ των οποίων δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη τους μέχρι σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε ένα σημείο μόλις 200 τετραγωνικών μέτρων οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 30 άγνωστα είδη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι τα ψάρια αυτής της ζώνης παρά το γεγονός ότι ζουν σε μεγάλο βάθος που δεν υπάρχει φως δεν ακολουθούν χρωματικά τα είδη που ζουν σε μεγάλα βάθη τα οποία είναι κατά βάση μονόχρωμα και σκουρόχρωμα. Τα ψάρια της ραριφωτικής ζώνης διατηρούν την ποικιλία αλλά και την ένταση των χρωμάτων που έχουν τα ψάρια που ζουν στα κοράλια.
«Περίπου ένα στα πέντε ψάρια που βρίσκαμε στην περιοχή αυτή ανήκε σε κάποιο άγνωστο είδος» αναφέρει ο δρ. Ρος Ρόμπερτσον θαλάσσιος βιολόγος στο Ινστιτούτο Τροπικής Ερευνας Σμιθσόνιαν που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ραριφωτική ζώνη στις κοραλλιογενείς περιοχές δεν υπήρχε αλλά δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα από διάφορα είδη που ζούσαν στα κοράλλια αλλά εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας εκεί την οποία δεν μπορούν να αντέξουν αναζήτησαν καταφύγιο σε μεγαλύτερα βάθη όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Η νέα ανακάλυψη όπως είναι ευνόητο δημιουργεί νέα δεδομένα και αναμένεται να ξεκινήσουν έρευνες σε κοραλλιογενείς περιοχές σε όλο τον πλανήτη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και αλλού ραριφωτικές ζώνες
πηγή:in.gr
Ξυπνάει την επιθυμία για γρήγορη οδήγηση
Διαθέσιμο στην Ελλάδα είναι πλέον το νέο VW up GTI, ένα μοντέλο που φιλοδοξεί να αποτελέσει το βασικό χαρτί για την υλοποίηση μιας συναρπαστικής οδήγησης στο μαγικό κόσμο των GTI. Ο χαρακτήρας και η απόδοση των 115 ίππων του νέου up GTI με τελική στα 196 χλμ./ώρα, ευθυγραμμίζεται με το Golf GTI Mk1 που είχε παρουσιασθεί το 1976, που είχε τότε ισχύ 110 ίππους. Με ιδανικό στήσιμο και μεγάλη ευελιξία προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης. Το μοντέλο έχει μήκος 3.600 χλστ., 1.478 χλστ. ύψος και 1.641 χλστ. πλάτος (δίχως τους εξωτερικούς καθρέπτες). Κάτω από το καπώ υπάρχει ένας τρικύλινδρος κινητήρας TSI με χωρητικότητα 999 κ.εκ., με υπερτροφοδότηση και άμεσο ψεκασμό. Ένα μηχανικό σύνολο το οποίο συναντάμε στις πιο πρόσφατες γενιές των Polo και Golf. Διαθέτει διπλό επικεφαλής εκκεντροφόρο και οδοντωτό ιμάντα χρονισμού. Και οι δύο εκκεντροφόροι έχουν ρυθμιστεί για τη βέλτιστη και χαμηλότερη εκπομπή ρύπων και κατανάλωση καυσίμου και ταυτόχρονα την υψηλότερη απόδοση ισχύος.
Ένα GTI πρέπει να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως GTI και τα λογότυπα GTI αποτελούν μια πιστοποίηση της αυθεντικότητας ενός σπορ Volkswagen. Μπροστά ξεχωρίζει μία κόκκινη ρίγα που διατρέχει τη μάσκα, φυσικά με το λογότυπο GTI. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό κοινό γνώρισμα των σύγχρονων GTI είναι η τυπική κυψελοειδούς σχήματος γρίλια στη μάσκα σε ματ μαύρο. Στο πλάι, το up GTI κοσμείται από διπλές λωρίδες που διατρέχουν το προφίλ του. Στο πίσω μέρος, οι πόρτες των πορτμπαγκάζ είναι σε μαύρο χρώμα, ενώ συνδυάζεται με σκούρα πλαϊνά κρύσταλλα. Στο πάνω μέρος υπάρχει ένα επανασχεδιασμένο σπόιλερ, μεγαλύτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις up για να διασφαλίζει αυξημένο κάθετο αεροδυναμικό φορτίο στον πίσω άξονα και να βελτιστοποιεί την ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες.
Οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 110 γρμ στο χιλιόμετρο, η μέση κατανάλωση καυσίμου σε μικτές συνθήκες 4,8 λίτρα/100 χλμ. και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018 ανέρχονται σε 107,8 ευρώ. Το νέο up GTI είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελλάδα από 15.620 ευρώ στην τρίθυρη έκδοσή του ενώ η πεντάθυρη ξεκινά από τις 15.990 ευρώ.
Λιπαρά οξέα υπέρ κλίματος
Tα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι κακά για την υγεία, αλλά, όπως φαίνεται, μπορεί να έχουν σωτήρια επίδραση όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Τα μόρια λιπαρών οξέων που αντιπροσωπεύουν το 10% των μικροσωματιδίων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του Λονδίνου μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νεφώσεων. Ωστόσο, οι επιστήμονες αποκλείουν το γεγονός να χρησιμοποιηθεί το μαγείρεμα λιπαρών οξέων ως μία μέθοδος γεωμηχανικής προκειμένου να μπει φρένο στην κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, η έρευνα σχεδιάστηκε προκειμένου να μειωθούν οι αβεβαιότητες σχετικά με τη σχέση που έχει το μαγείρεμα των λιπών στο κλίμα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μόρια των λιπαρών οξέων συσσωματώνονται σε περίπλοκες τρισδιάστατες δομές στα ατμοσφαιρικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον επί μακρόν και να υποβοηθήσουν τον σχηματισμό νεφών, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα επηρεάσει την ψύχρανση της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, στόχος τους είναι να ρίξουν άπλετο φως στον μακροπρόθεσμο ρόλο των αεροζόλ στις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ατμοσφαιρικά αεροζόλ είναι ένα τομέας της κλιματικής επιστήμης που εξακολουθεί να έχει πολλές αβεβαιότητες. Ως αεροζόλ καθορίζονται τα απειροελάχιστα σωματίδια, τα οποία μπορεί να είναι στερεά ή ρευστά όπως είναι η άμμος της ερήμου Σαχάρας, μέχρι αυτά που προκύπτουν από κάποια χημική αντίδραση. Η επίδρασή τους είναι πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν αεροζόλ που αντικατοπτρίζουν το ηλιακό φως πίσω στο Διάστημα, ενώ άλλα το απορροφούν.
Τα αεροζόλ και οι νεφώσεις που αυτά δημιουργούν αντικατοπτρίζουν περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας του Ηλιου πίσω στο Διάστημα.
Οι ερευνητές γνώριζαν, επί αρκετό χρονικό διάστημα, ότι οι εκπομπές από τα μόρια λιπαρών οξέων μπορεί να καλύπτουν τα σωματίδια του αεροζόλ στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες αναζήτησαν τον ρόλο που διαδραματίζουν στο εσωτερικό των σταγονιδίων. Χρησιμοποιώντας μεθόδους με υπερήχους προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα μεμονωμένα σταγονίδια άλμης και ελαϊκού οξέος, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να τα κάνει να επιπλεύσουν, έτσι ώστε να τα αναλύσουν με λέιζερ και ακτίνες Χ, που χρησίμευσαν στην αποκάλυψη της εσωτερικής τους δομής.
«Αυτές οι αυτοσυναρμολογούμενες δομές είναι ιδιαίτερα κολλώδεις. αντί να έχεις ένα σταγονίδιο νερού, έχεις κάτι που συμπεριφέρεται περισσότερο μέλι σαν και έτσι οι διαδικασίες στο εσωτερικό του σταγονιδίου καθυστερούν», ανέφερε ο συντάκτης της μελέτης, δρ Κρίστιαν Πφρανγκ του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. «Είναι ανθεκτικές στην οξείδωση και έτσι μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα περισσότερο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται ο σχηματισμός νεφών».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αριθμός μορίων λιπαρών οξέων στην ατμόσφαιρα είναι υψηλός, και εκπροσωπεί το 10% των μικροσωματιδίων πάνω από το Λονδίνο, γεγονός που πιθανώς να έχει επίδραση στον αριθμό των νεφώσεων και την ποσότητα της ζέστης που αυτά αντανακλούν στο Διάστημα.
Τα «θαύματα» του Πικάσο στην Tate Modern
«Πικάσο 1932 – Αγάπη, Φήμη, Τραγωδία». Η Tate Modern του Λονδίνου αφιερώνει την πρώτη της ατομική έκθεση στον Πάμπλο Πικάσο, εστιάζοντας στο «έτος των θαυμάτων» του μεγάλου καλλιτέχνη.
Για τον Πικάσο η ζωγραφική ήταν ένας διαφορετικός τρόπος να κρατάει ημερολόγιο. Με χρονολογική σειρά παρουσιάζει και η Tate Modern την έκθεση για το έτος 1932, το «έτος των θαυμάτων» του Πικάσο, όπως ονομάζεται το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και καταξίωσης.
«Μέχρι τώρα φορτώναμε τον Πικάσο με έναν τεράστιο μύθο. Αυτή η έκθεση φιλοδοξεί να δείξει ότι υπάρχει ένα σημείο τομής μεταξύ της ζωής του καλλιτέχνη και της τέχνης του» λέει η διευθύντρια της Tate Φράνσις Μόρις.
Περίπατο στη ζωή του Πικάσο
Κάνοντας «έναν περίπατο σε δώδεκα μήνες ζωής και δημιουργίας του Πικάσο» ο επισκέπτης βλέπει 180 πίνακες, σκίτσα και γλυπτά από 40 συλλογές και έρχεται λίγο πιο κοντά στον καλλιτέχνη. Τα σκαμπανεβάσματα της προσωπικής του ζωής, φως και σκιά, ομορφιά και τρόμος, συνυπάρχουν όλα μαζί.
Πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από προσωπικές συλλογές, αλλά και από το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης. Το ότι όλα αυτά τα έργα βρίσκονται ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος είναι αυτό που κάνει την έκθεση «μοναδική», σύμφωνα με τον επιμελητή της Άχιμ Μπόρχαρντ-Χιουμ.
Η αίθουσα 4 της έκθεσης έχει ιδιαίτερη σημασία: Για πρώτη φορά τα τελευταία 86 χρόνια παρουσιάζονται όλα τα αριστουργήματα του Πικάσο, όταν σε μια λαμπρή στιγμή της καριέρας του δημιούργησε μέσα σε μόλις 12 μέρες έξι πίνακες της μούσας του, Μαρία Τερέζα Βάλτερ. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρουσιαστούν ξανά σε κοινή έκθεση.
Ο Πικάσο στη σκοτεινή πλευρά
Εύκολα γίνεται αντιληπτός και ο διχασμός του Πικάσο μεταξύ της στοργής για την οικογένειά του και του παθιασμένου και κρυφού του έρωτα για τη Μαρία Τερέζα Βάλτερ. Η καλλιτεχνική «διπλή ζωή» του μεταξύ Παρισιού και της έπαυλής του με στούντιο στη Νορμανδία έχει θέση στην έκθεση, όπως και η ανησυχία του για την παγκόσμια οικονομική κρίση και την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη.
Τα χρώματα και η διάθεση για ζωή εξαφανίζονται όλο και περισσότερο από τους πίνακές του. Οι σκοτεινές εποχές της Ευρώπης και μια σοβαρή ασθένεια της Μαρία Τερέζα οδηγούν τον ζωγράφο σε ένα «δραματικό φινάλε» εκείνης της χρονιάς, όπου εκφράζει τον φόβο και την αγωνία του σε θέματα όπως η σωτηρία και ο βιασμός. Ο τελευταίος πίνακας της έκθεσης «Η Σωτηρία» δημιουργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1933. «Ο Πικάσο εισδύει στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής» σχολιάζει ο Μπόρχαρντ-Χιουμ.
πηγή:dw.com
















