20.6 C
Athens

Προτάσεις ΕΒΕΠ στον Κ.Κυρανάκη για τα κυκλοφοριακά ζητήματα του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου και της Δ. Αττικής

Υπόμνημα παρεμβάσεων και προτάσεων για να λυθεί το κυκλοφοριακό στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο κατέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΠ με επικεφαλής τον προέδρο, Βασίλη Κορκίδη, υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα είναι πιεστικό και χρειάζεται «σωστός σχεδιασμός με μακροχρόνια προοπτική για να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των επιλιμένιων δήμων».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται για την επίλυση των προβλημάτων και συμφωνήθηκε πως απαιτείται, άμεσα, ολιστική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ενώ ο κ. Κυρανάκης ζήτησε να του δοθούν οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς από τους φορείς, ώστε να εξεταστούν σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, χαρακτήρισε το θέμα της διευθέτησης του κυκλοφοριακού μείζονος σημασίας για τις επιχειρήσεις που ευρίσκονται εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, αλλά και στο Θριάσιο, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να τεθεί τέλος στους συνεχείς ανασχεδιασμούς που επιτείνουν το πρόβλημα σε ένα κυκλοφοριακό δίκτυο ανίκανο, πλέον, να εξυπηρετήσει την διαρκώς αυξανόμενη κίνηση που δημιουργούν οι – με γεωμετρική πρόοδο – αυξανόμενες δραστηριότητες τόσο του εμπορικού όσο και του επιβατικού λιμένα από τη κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα».

Εστιάζοντας στο θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών των ΗΣΑΠ από το Φάληρο ως τον Πειραιά και τη δημιουργία οδικού άξονα που θα εκτονώσει την κίνηση ανέφερε ότι το όλο θέμα εκκρεμεί από το 2009 όταν εγκρίθηκε η προμελέτη για την υπογειοποίηση, που ξεκίνησε το 2007 και έναν μήνα αργότερα υποβλήθηκε η οριστική μελέτη. Παρά το γεγονός αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη επι του θέματος παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις περί κυκλοφοριακών μελετών, και τις συνεχείς παρεμβάσεις τόσο του επιμελητηρίου, όσο και της δημοτικής αρχής του Πειραιά.

Ακόμη, οι οδικοί άξονες εισόδου και εξόδου στον Πειραιά και τους παραλιμένους δήμους καθώς και το οδικό δίκτυο πέριξ του λιμένα του Πειραιά βρίσκεται σε υποβαθμισμένη κατάσταση, ανέφερε ο κ. Κορκίδης για να επισημάνει ότι τα θέματα των logistics που σχετίζονται με το λιμάνι του Πειραιά και τις λειτουργίες του, παραμένουν «ανοικτά» με τις επιχειρήσεις να έχουν προβλήματα από τις καθυστερήσεις παράδοσης ή παραλαβής εμπορευμάτων από και προς το λιμάνι.

Το θέμα του τριπλού ανισόπεδου κόμβου στον Σκαραμαγκά

Ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε το θέμα του τριπλού ανισόπεδου κόμβου στην περιοχή του Σκαραμαγκά, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης, ενώ συνέδεσε το θέμα του κυκλοφορικού του Πειραιά και του εν λόγω κόμβου με την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Πειραιά με το Θριάσιο αλλά και την δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης που θα συνδέει το Θριάσιο Πεδίο με την Σφίγγα Βοιωτίας. Η εν λόγω σύνδεση, που «συζητείται» εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί μια νέα όδευση, περίπου 50 – 60 χλμ., όπου οι συρμοί από τον λιμένα Ικονίου, μέσω του Θριάσιου πεδίου, αφού διέλθουν ανισόπεδα της Αττικής Οδού με τη νέα όδευση, θα καταλήγουν μετά τη Θήβα και στον κύριο άξονα προς Θεσσαλονίκη. Με αυτή τη χάραξη, οι εμπορευματικοί συρμοί από το Νέο Ικόνιο αποφεύγουν το σιδηροδρομικό τμήμα ΣΚΑ – Οινόη, που από πλευράς χωρητικότητας αναμένεται κάποια στιγμή στο μέλλον να παρουσιάσει σημάδια κορεσμού, αλλά και το τμήμα ΣΚΑ – Λιόσια – Θριάσιο. Μάλιστα σημείωσε ότι η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής κάλυψης, στην οποία πρέπει να συμπεριληφθεί και ο λιμένας της Ελευσίνας, θα αποφορτίσει κατά πολύ από την κίνηση των φορτηγών οχημάτων που εξυπηρετούν οδικώς τη διακίνηση φορτίων τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν, στο πλαίσιο των συνδυασμένων μεταφορών, να διασπείρονται από το Θριάσιο, με ο,τι θετικό συνεπάγεται αυτό.

Προτάσεις EΒΕΠ

Το υπόμνημα του ΕΒΕΠ για τα κυκλοφοριακά ζητήματα του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου και της Δυτικής Αττικής καταλήγει με τις εξής προτάσεις:

➢ Να συσταθεί μια ομάδα εργασίας με την Συμμετοχή του ΕΒΕΠ, του ΣΕΣ, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Τροχαίας Αττικής και της περιφέρειας Αττικής με σκοπό την δρομολόγηση διαχειριστικών μέτρων σε κρίσιμους οδικούς άξονες και σε δίκτυα βιομηχανικών περιοχών. Η κατάσταση σήμερα είναι οριακή και αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις και προβλήματα στα οδικά δίκτυα μελλοντικά. Π.χ. η δυτική Αττική αναπτύσσεται διαρκώς και κανένας δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για την έκταση των μελλοντικών προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα κέντρα των πόλεων – τις ροές από το λιμάνι – τις εμπορευματικές μεταφορές κ.α. Οι προβλέψεις των συγκοινωνιολόγων είναι ότι εφόσον κινούμαστε με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης η κατάσταση στις μετακινήσεις κάθε χρόνο θα είναι και χειρότερα και απαιτούνται άμεσα μέτρα.

➢ Ίδρυση Μητροπολιτικού Φορέα Μεταφορών στην Αττική με αρμοδιότητες στον σχεδιασμό και παρακολούθηση όλου του συστήματος μεταφορών ( όπως αντίστοιχα γίνεται σε όλες τις μητροπολιτικές περιοχές στην Ευρώπη). Είναι πολύ κρίσιμος και απαραίτητος δεδομένου της πολυαρχίας και της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων. Σήμερα δεν υπάρχει ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός μεταφορών για την Αττική, τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την παρούσα οργανωτική δομή.

➢ Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις κυκλοφοριακές συνδέσεις εγκαταστάσεων. Είναι απαρχαιωμένος και δεν λειτουργεί.

➢ Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών (ΣΒΑΕΜ) για την Αττική. Τα ΣΒΑΕΜ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές που ευθύνονται για το 40% της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις. Ο ΣΕΣ μπορεί να βοηθήσει στην σύνταξη των προδιαγραφών.

➢ Επιχειρηματικά Πάρκα – Προώθηση ευνοϊκότερης και ελκυστικότερης νομοθεσίας – fast track διαδικασίες.

Διαχείριση της Συμφόρησης και της Στάθμευσης

➢ Σε συνεργασία ΕΒΕΠ – ΟΑΣΑ να εξεταστούν κίνητρα για την προώθηση των Μ.Μ.Μ. και την τόνωση της αγοράς των εμπορικών καταστημάτων. Π.χ. Δωρεάν ή με έκπτωση μετακινήσεις. Η πληρωμή εισιτηρίου μέσω πιστωτικής κάρτας ευνοεί την λήψη τέτοιων μέτρων.

➢ Ανάπτυξη συνεργασίας ΕΒΕΠ- ΣΕΣ – Υπουργείου Μεταφορών – ΟΑΣΑ για την από κοινού υλοποίηση μέτρων που θα μειώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για παράδειγμα ωράριο εργασίας ή η προώθηση μέτρων για την αύξηση της πληρότητας στα ιδιωτικά ΙΧ. Σήμερα ο συντελεστής πληρότητας είναι στα ιχ είναι υπερβολικά μικρός ( 1,1) – μπορούν να εξεταστούν κίνητρα και αντικίνητρα στις επιχειρήσεις για την αύξησή του ( car sharing). Μεταβολή του συντελεστή σε 1,35 σημαίνει μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου κατά 20% και ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις καθυστερήσεις.

➢ Χρηματοδότηση για την κατασκευή χώρων στάθμευσης περιμετρικά αλλά και στα κέντρα των πόλεων. Θα οδηγήσει σε περισσότερες αναπλάσεις και μειώσεις των θέσεων στάθμευσης παρά την οδό. Θα τονώσει τα εμπορικά κέντρα των πόλεων.

➢ Εφαρμογή ζωνών χαμηλών εκπομπών ρύπων ( περιοριστικών μέτρων για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων) – συνδυαστικά με την ανάπτυξη των Μ.Μ.Μ.

Κρίσιμα Οδικά Έργα ( με σειρά προτεραιότητας)

➢ Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά ( να υπάρξει σοβαρή μελέτη για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις του έργου κατά την διάρκεια κατασκευής και να ληφθεί υπόψη στον τελικό σχεδιασμό του έργου που θα γίνει από τον ανάδοχο)

➢ Κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Ελευσίνα – Οινόφυτα.

➢ Επέκταση των αυτοκινητοδρόμων Αττικής (κλάδοι προς Δυτική Περιφερειακή, Ραφήνα, Ελληνικό).

➢ Συνδετήριοι κλάδοι στις βιομηχανικές περιοχές της Αττικής

Σιδηροδρομικές Συνδέσεις

➢ Ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη εμπορευματικών μεταφορών μέσω

σιδηροδρόμου. Το ΕΒΕΠ μπορεί να συνδράμει.

Ανανέωση Στόλου Οχημάτων

➢ Κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και ελαφρών φορτηγών νέας

τεχνολογίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε μακρά τον παλαιότερο στόλο οχημάτων στην Ευρώπη σε όλες τις κατηγορίες.

Συνοψίζοντας, το μεγάλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, θα είναι το γεγονός να εκπονηθεί ή να επικαιροποιηθεί η απαιτούμενη ειδική περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη για την επενδυτική ανάπτυξη του Πειραιά από τον ‘Αγιο Διονύσιο μέχρι το ΣΕΦ και από την Πειραϊκή μέχρι τη ΧΡΩΠΕΙ, την οποία το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα υιοθετήσουμε και με τις επιχειρήσεις μέλη μας θα αξιοποιήσουμε επενδυτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ