today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Ν.Κοτζιάς σε Καμμένο: δεν τίθεται θέμα 180 ψήφων

"Άδειάσμα" του Μαξίμου στον συγκυβερνήτη δια του Υπ. Εξωτερικών

“Η συμφωνία είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς ακυρώνοντας ξεκάθαρα το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου.
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εθνικά ωφέλιμη την επίλυση του Σκοπιανού, υποστηρίζοντας ότι έκανε το καθήκον του για την πατρίδα.”Εμείς το πρόβλημα το Σκοπιανό το λύσαμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο να λύνουμε προβλήματα που μας κρατούν φυλακισμένους στην ιστορία” είπε και πρόσθεσε ότι “η συμφωνία με τη FYROM δεν έγινε για να μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η χώρα αυτή ήθελε τη συμφωνία για να μην μπλοκάρουμε τη διαδικασία» .
«Θέλουμε φίλους ή εχθρούς στα βόρεια σύνορά μας; Τα θεωρούμε σημαντικότερα τα προβλήματ αυτά από αυτά με την Τουρκία; Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και να επικεντρωθούμε στα Σκόπια;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 επισημαίνοντας ότι «μας συμφέρει οι χώρες όπως η πΓΔΜ να έχουν ευρωπαικό προσανατολισμό παρά προσανατολισμό παράδοσης στην Τουρκία».
Όπως είπε «υπήρξε μια προσπάθεια να σχηματιστεί εικόνα ότι τα δώσαμε όλα. Σιγα σιγά καταλαβαίνει ο κόσμος ότι η πολιτική μας οδήγησε στη μετονομασία του αεροδρομίου και της μεγάλης κεντρικής λεωφόρου και στο ότι έχουν αρχίσει να κατεβίνουν τα αγάλματα. Σιγουρεύονται τα σύνορά μας και ανοίγει προοπτική μιας μακρόχρονης συνεργασίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στην κριτική που δέχεται για την διαπραγμάτευση με την Αλβανία, ξεκαθαρίζοντας πως «ουδέποτε συζήτησα, ούτε πρόκειται να συζητήσω θέματα “Τσαμουριάς”, η μόνη κυβέρνηση που τα συζήτησε -και έχω διπλωμάτες μάρτυρες από τις συζητήσεις που έγιναν- είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την δεκαετία του ’90».
Τόνισε παράλληλα ότι «είναι αστείο κάποιοι να θεωρούν ότι η Βόρεια Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να συνεννοηθούμε. Αναγνωρίζουμε τα σύνορα όπως διαμορφώθηκαν με βάση την Τελική Πράξη του Ελσίνκι; Αναγνωρίζουμε την Τελική Πράξη των Παρισίων του 1926; Αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων; Αναγνωρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε να στηριχθούμε σε αυτό;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ