24.9 C
Athens

Στην Ελλάδα μαθητές από την Κάτω Ιταλία, στις 22 – 30 Ιουνίου, με την υποστήριξη και τη μέριμνα του Γ.Λοβέρδου

Μετά τη θετική ανταπόκριση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Λοβέρδου, και στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης των δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα-πατρίδα, την Ελλάδα θα επισκεφθούν μαθητές από την Κάτω Ιταλία.

Ο Γιάννης Λοβέρδος, ανταποκρίθηκε και στηρίζει ουσιαστικά το αίτημα της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της Α.Ε.Κ. για την υλοποίηση ενός πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος φιλοξενίας μαθητών από τις ελληνόφωνες κοινότητες της Κάτω Ιταλίας. Η Λέσχη, η οποία αποτελεί κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου και πολιτιστικού φορέα της χώρας «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως» με μακρόχρονη προσήλωση στη μελέτη και διάδοση της ιστορίας του προσφυγικού Ελληνισμού.

Από το 2015 επιδεικνύει σταθερή ευαισθησία σε ζητήματα μνήμης, ξεριζωμού και πολιτιστικής συνέχειας, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας όπου υπάρχει ελληνική ψυχή. Η πρωτοβουλία αυτή, με επίκεντρο τη νέα γενιά του Ελληνισμού της Διασποράς, εντάσσεται στις δράσεις δημόσιας διπλωματίας που προάγουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική ταυτότητα των ομογενών σε περιοχές με έντονη ελληνική παρουσία και παράδοση.

Με προσωπική μέριμνα του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδου εξασφαλίστηκε η πλήρης και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών και των συνοδών τους από την Ιταλία προς την Αθήνα – τόσο ακτοπλοϊκά όσο και οδικώς – χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία των Μινωικών Γραμμών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη προθυμία, αγκαλιάζοντας το όραμα της επανασύνδεσης των Ελλήνων της Διασποράς με την ιστορική τους πατρίδα.

Παράλληλα, εξασφαλίστηκε από το ΥΠΕΞ η δωρεάν πρόσβαση και ξενάγηση των μαθητών σε κορυφαία πολιτιστικά και θεσμικά σημεία αναφοράς: το Μουσείο της Ακρόπολης, την Ελληνική Βουλή και την Προεδρική Φρουρά (Εύζωνες), ώστε τα παιδιά να βιώσουν από κοντά την ιστορία, την ταυτότητα και τη συνέχεια του ελληνικού κράτους.

Σημαντική για την υλοποίηση της δράσης υπήρξε και η συμμετοχή της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, η οποία προσφέρει δωρεάν τη διαμονή των μαθητών στους σύγχρονους ξενώνες της και παρέχει καθημερινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αποδεικνύοντας στην πράξη την προσήλωσή της στις αξίες της φιλοξενίας, της εθνικής προσφοράς και της στήριξης του παγκόσμιου Ελληνισμού.

Αξιόλογη επίσης είναι η στήριξη της εν λόγω δράσης, από τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ο οποίος, μέσω του τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού, παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την υλοποίησή της.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, στο χρονικό διάστημα από 22 έως 30 Ιουνίου, οι μαθητές θα επισκεφθούν το υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα τους υποδεχθεί και θα τους καλωσορίσει ο υφυπουργός Γιάννης Λοβέρδος.

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των κοινοτήτων της Διασποράς, καθώς και να συνομιλήσουν με στελέχη του υπουργείου, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής επικοινωνίας με τη Σύγχρονη Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην νέα γενιά των Ελλήνων του εξωτερικού, προωθώντας δράσεις με βαθύ εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και εθνικό χαρακτήρα. Η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, η καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και η βιωματική επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, συνιστούν προτεραιότητες μιας σύγχρονης πολιτικής για τον παγκόσμιο Ελληνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ