«Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία. Να μετατρέψει την ισχυρή τουριστική της ταυτότητα σε μοχλό ποιοτικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι οι βασικοί φορείς αυτού του μετασχηματισμού». Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η υφυπουργός τουρισμού ‘Αννα Καραμανλή μιλώντας στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Economist, στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Πώς μπορούν οι ελληνικές ΜμΕ να τροφοδοτήσουν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία σε μία ασταθή παγκόσμια οικονομία;»
Όπως τόνισε η κυρία Καραμανλή, «με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, θεσμικά εργαλεία, τεχνολογική καινοτομία και επενδυτική κινητοποίηση μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί θεμέλιο προόδου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία και τελικά τον κάθε πολίτη».
Η υφυπουργός από το βήμα του συνεδρίου σημείωσε ότι η τουριστική δραστηριότητα δεν αποτελεί απλώς έναν από τους πιο εξωστρεφείς και ανθεκτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Συνιστά έναν πολλαπλασιαστή αξίας που διαχέεται σε άλλους τομείς και παράλληλα δημιουργεί συνεχώς θέσεις εργασίας. «Πίσω από κάθε τουριστική εμπειρία που προσφέρει η χώρα μας, εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτό ισχύει είτε πρόκειται για μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε για επιχειρήσεις εμπορίου, εστίασης και μεταφορών» ανέφερε η κυρία Καραμανλή και συμπλήρωσε ότι «η προστιθέμενη αξία, άμεση ή έμμεση, που δημιουργείται από τις δραστηριότητες των επισκεπτών παραμένει και επανεπενδύεται στις τοπικές κοινωνίες, ενώ παράλληλα βοηθάει και την ελληνική οικονομία».
Στόχος του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την κυρία Καραμανλή, παραμένει η περαιτέρω διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η διάχυση των επισκεπτών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. «Για τον λόγο αυτό ενισχύουμε τις ειδικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο γαστρονομικός, ο καταδυτικός, ο τουρισμός ευεξία και υγείας και ο οινοτουρισμός, που βασίζονται στην τοπική επιχειρηματικότητα και ενισχύουν την πολυμορφία των προορισμών. Ενδυναμώνουμε επίσης ψηφιακά τις ειδικές μορφές τουρισμού και αναβαθμίζουμε την επίσημη τουριστική πύλη της χώρας, το Visit Greece με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Με αυτές τις δράσεις ακόμα και η μικρότερη επιχείρηση θα μπορεί να είναι ορατή στους επισκέπτες (Έλληνες και ξένους) και να ωφελείται. Εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα προγράμματα κατάρτισης που έχουν στόχο την βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουρισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους το οποίο με το αυξημένο προβλεπόμενο ποσό που διατέθηκε ενίσχυσε την προσβασιμότητα στον τουρισμό για χιλιάδες συμπολίτες μας και διοχέτευσε ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις».