28.6 C
Athens

Μ.Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στη διείσδυση ΑΠΕ

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως ως προς τη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στο International Forum on Power System Transformation 2025 που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συζήτησης με τους επικεφαλής Διαχειριστών, παραγωγών και τεχνολογικών εταιρειών, την τελευταία οκταετία, το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά με τις «πράσινες» επιδόσεις της χώρας να ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φωτοβολταϊκά και αιολικά, αγγίζουν το 50% της ζήτησης, από περίπου 20% το 2017, με την προοπτική να φτάσουν το 80% έως το 2030.

Αναφερόμενος στη συνεισφορά του ΑΔΜΗΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας, επεσήμανε πως από την ανάληψη της διοίκησης το 2017 μέχρι σήμερα, ο Διαχειριστής έχει επενδύσει συνολικά 3,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που διευρύνουν σημαντικά τον ηλεκτρικό χώρο για την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για την αποστολή του ΑΔΜΗΕ που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας, ένα έργο που έχει προχωρήσει σημαντικά καθώς έχουν ήδη υλοποιηθεί επιτυχώς 8 υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, με νέες ανάλογες επενδύσεις να δρομολογούνται προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα, οι οποίες εντάσσονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανουσάκης μίλησε και για τις διεθνείς διασυνδέσεις που σχεδιάζει ή αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με γειτονικούς Διαχειριστές, προς την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector, Ελλάδας-Ιταλίας GRITA 2, Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας Saudi Greek Interconnection και Ελλάδας-Γερμανίας Green Aegean Interconnector ενώ έκανε αναφορά και στη σημασία της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου και ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την επενδυτική συμμετοχή του.

Όπως τόνισε τα έργα αυτά αξιοποιούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, το εξαιρετικό δυναμικό ΑΠΕ που διαθέτει και ενισχύουν την ενεργειακή διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα της Ευρώπης. «Προωθούμε την ανάπτυξη ενεργειακών διαδρόμων στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα οι οποίοι θα συνδράμουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στα εθνικά ηλεκτρικά μας συστήματα, όσο το ποσοστό των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής αυξάνεται», σχολίασε.

Με αφορμή το blackout που συνέβη στην Ιβηρική Χερσόνησο, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, σημείωσε πώς η ραγδαία διείσδυση καθαρής ενέργειας δημιουργεί προκλήσεις σε επίπεδο διαχείρισης και ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε πως η αποτελεσματική και έξυπνη διαχείριση της στοχαστικής παραγωγής των ΑΠΕ είναι «κλειδί» για να αποφευχθούν παρόμοια συμβάντα στο μέλλον.

Αναφέρθηκε ακόμη στον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει ο Διαχειριστής, εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης, για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Κέντρου Ελέγχου Συντήρησης του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο θα λειτουργεί 24/7, θα αναλύει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και θα λαμβάνει αποφάσεις αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, για την πρόληψη τυχόν βλαβών και την έγκαιρη αποκατάστασή τους.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένη τη συνεχή ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σε ένα όλο και πιο πράσινο ενεργειακό μείγμα, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, από ακαδημαϊκούς ότι το μοντέλο της οριακής τιμολόγησης δεν λειτουργεί πλέον αποδοτικά και η αγορά είναι προτιμότερο να κατευθυνθεί προς τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ