22.6 C
Athens

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Εθνικά μηνύματα και διπλωματικές κινήσεις

Μια στρατηγική πρωτοβουλία με βαθύ συμβολισμό και ουσιαστικά μηνύματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, την περιφερειακή σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο, αποτελεί η σημερινή παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της ελληνικής προεδρίας για τη θαλάσσια ασφάλεια στη Νέα Υόρκη.

Του Κώστα Πασίση 

Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026, αξιοποιεί την προεδρία για να αναδείξει το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας, ένα θέμα με παγκόσμια απήχηση αλλά και άμεση εθνική σημασία.

Επίσης η παρουσία του στην εκδήλωση σηματοδοτεί τη φιλοδοξία της Ελλάδας να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα, από τη θαλάσσια ασφάλεια έως την περιφερειακή σταθερότητα, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και την καλή εικόνα της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τις απειλές που αντιμετωπίζει η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ερυθρά Θάλασσα, και να υπογραμμίσει τη σημασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ως πυξίδα για την επίλυση διαφορών.

Η αναφορά στην Ερυθρά θάλασσα δεν γίνεται τυχαία καθώς η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ύστερα από τις αναρίθμητες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία, αν και το τελευταίο διάστημα τα νερά είναι πιο ήρεμα.

Όπως επίσης στοχευμένη είναι η αναφορά στην UNCLOS καθώς αποτελεί τη νομική βάση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την επίλυση διαφορών και ο νοών νοείτω…

Η Ελλάδα, ως ναυτιλιακή δύναμη και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα παρουσιαστεί ως «φάρος» της διεθνούς νομιμότητας.

Στη εν λόγω περιοχή η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ενεργή διπλωματία, μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο.

Επίσης η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που προβάλλει ο Πρωθυπουργός στις διεθνείς του επαφές, λειτουργεί υποστηρικτικά σε αυτό το αφήγημα.

Όπως επισημαίνεται ο κ. Μητσοτάκης θα εκπέμψει σαφή  μηνύματα που είναι η προσήλωση στο Δίκαιο της Θάλασσας, η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η διάθεση συνεργασίας…

Λεπτές ισορροπίες στα Ελληνοτουρκικά

Η παρέμβαση Μητσοτάκη θα γίνει με φόντο τις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο, παρότι από κάποιους θεωρείται ότι έχει παγώσει…

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι έρχεται μετά την πρόσφατη έκδοση της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο.

Με τον ΘΧΣ, η Ελλάδα, για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε., αποτυπώνει σε χάρτη τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το μήνυμα που θα εκπέμψει σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να είναι διττό.

Αφενός, η προσήλωση της Αθήνας στο Διεθνές Δίκαιο και η αποφασιστικότητά της να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις.

Αφετέρου, η σταθερή επιδίωξη για ένα θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίλυση εκκρεμοτήτων μέσω του διαλόγου, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Πέρα από το ελληνοτουρκικό πλαίσιο, η ομιλία του Μητσοτάκη θα ενισχύσει το διπλωματικό κύρος της Ελλάδας.

Η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και άλλων υψηλών προσωπικοτήτων στην εκδήλωση υπογραμμίζει τη διεθνή βαρύτητα του θέματος και την αξία της ελληνικής πρωτοβουλίας.

Όπως αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού δεν αναμένεται μια ομιλία υψηλών τόνων ή άμεσης αντιπαράθεσης, αλλά μια στιβαρή τοποθέτηση αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ