Κανείς δεν αμφισβητεί και αυτό καταγράφεται σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις ότι η ακρίβεια και η οικονομία, είναι από τις πρώτες προτεραιότητες των πολιτών. Αυτό από τη μια σημαίνει ότι ως κυβέρνηση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά από την άλλη δεν ακυρώνει τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έξι τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά την αύξηση του βασικού μισθού, την βελτίωση του μέσου μισθού, την μείωση των φόρων, την μείωση της ανεργίας και μιας σειράς από άλλων μέτρων που έχει πάρει για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που είναι οικονομικά πιο αδύναμοι.
Του Κώστα Κατσαφάδου*
Παράλληλα η δυναμική ανάπτυξη μαζί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μέτρων, έφεραν πρόσθετα έσοδα, πάνω και από τους στόχους που είχαμε θέσει ως κυβέρνηση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν μέσα στο 2025.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν μόνιμα μέτρα όπως:
Κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, η πολιτεία να επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Ενώ, βέβαια, παράλληλα θα εξελίσσονται και όλα τα σχετικά προγράμματα, δηλαδή το «Σπίτι μου ΙΙ», η κοινωνική κατοικία και οι διαδοχικοί κύκλοι του «Ανακαινίζω».
Το δεύτερο μέτρο που απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
Τέλος, η τρίτη κυβερνητική απόφαση αφορά την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο εδώ να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και, εν μέσω διεθνούς αστάθειας, να αυξηθούν οι επενδύσεις για να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά θα δούμε και τις αυξήσεις στους στρατιωτικούς μας και στα Σώματα Ασφαλείας. Ιδιαίτερα για τους δεύτερους θα ξέρουμε τα ακριβή ποσά στην ΔΕΘ.
Και όλα αυτά μέσα στους αυστηρούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, που υπάρχουν στις οικονομικές αναταράξεις που προκαλούν οι δασμοί, και εντός της δημοσιονομικής σταθερότητας μέσα στην οποία κινείται η χώρα μας , ώστε να μην γυρίσουμε ποτέ ξανά στα όσα βιώσαμε στα χρόνια των Μνημονίων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την στήριξη των πολλών θα σταματήσουν εδώ. Δέσμευση εξάλλου του πρωθυπουργού είναι ότι πλεόνασμα δημιουργείται να επιστρέφει στην κοινωνία. Οι επόμενες εβδομάδες όμως και μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα κρίνουν δημοσιονομικά σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «καλάθι της ΔΕΘ» και πόσο δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί με βάση τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για τις αμυντικές δαπάνες που θα συμφωνήσει η Ευρώπη, το πώς κινείται ο κρατικός προϋπολογισμός έως το α’ εξάμηνο του έτους, και πόσα και ποια έσοδα από τη φοροδιαφυγή μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνιμες φοροελαφρύνσεις και άλλες παροχές στο μέλλον . Στόχος μας είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ να αφήσουν κοινωνικό αποτύπωμα και να στηρίξουν την μεσαία τάξη χωρίς να υποκύψουμε σε πειρασμούς που τους πληρώσαμε στο παρελθόν με τις λογικές «δώστα όλα». Οι μειώσεις φόρων είναι ένα τέτοιο μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, όπως και η επανεξέταση των τεκμηρίων. Αλλά ας αφήσουμε τις λεπτομέρειες όταν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών μεγεθών και κυρίως να μην καλλιεργήσουμε προσδοκίες που μπορεί να ρισκάρουν την πορεία της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις κινούμενος με λογική και ευαισθησία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει δώσει η κυβέρνησή μας στους πολίτες.
* Κώστας Κατσαφάδος είναι Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης – Βουλευτή ΝΔ Α Πειραιώς και Νήσων