Με τεράστια προσέλευση εκπροσώπων των ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην ΔΕΘ-HELEXPO. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πραγματικά διεθνή έκθεση που σκοπός είναι να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη. Ο κος Τζήκας ευχαρίστησε το ΕΛΙΒΙΠ για την πολύ καλή συνεργασία και τη νέα κατεύθυνση στην έκθεση, στην οποία όπως είπε, η εταιρεία θα βρίσκεται δίπλα.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού – ΕΛΙΒΙΠ, Νίκος Μπακουνάκης, τόνισε ότι η 21η ΔΕΒΘ είναι η πρώτη που διοργανώνει ο νέος φορέας που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο και ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο 2024. «Η έκθεση είναι μια από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και εντάσσεται στο πρόγραμμά του για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου, της λογοτεχνίας, της εκδοτικής παραγωγής και των συγγραφέων, της μετάφρασης της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό, της φιλαναγνωσίας και της παραγωγής εργαλείων για τον εκδοτικό χώρο», τόνισε. Το πρόγραμμα, είπε, είναι πλούσιο και εκτείνεται σε 3 κατηγορίες: Γενικό, Παιδικό και Εφηβικό – που φέτος μάλιστα πραγματοποιείται σε αναβαθμισμένο κεντρικό χώρο της έκθεσης στο περίπτερο 13 – και Επαγγελματικό. Ενισχύεται ιδιαιτέρως με την Ιταλία τιμώμενη χώρα και με Ιταλούς επαγγελματίες βιβλίου, συγγραφείς, εικονογράφους και ακαδημαϊκούς. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα 700 κλασικά λύκεια της Ιταλίας για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που αποτελούν μια «μαγιά που μπορεί να δημιουργήσει ζωντανό ενδιαφέρον από νέους, σύγχρονους Ιταλούς για τη νέα ελληνική λογοτεχνία», καθώς και στους τρεις Ιταλούς καθηγητές από τα πανεπιστήμια της Βενετίας, της Πάντοβα και του Παλέρμο που προωθούν την ελληνική γλώσσα και τις μεταφράσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Ο κος Μπακουνάκης αναφέρθηκε στον φετινό τίτλο της έκθεσης που παίζει με τις λέξεις Ανθρώπινη Δημιουργικότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη-ΑΙ, ένα «μείζον θέμα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο». Σειρά σχετικών εκδηλώσεων θα προσεγγίσουν το ζήτημα από ποικίλες οπτικές, από τον βοηθητικό ρόλο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στον άνθρωπο και στην καθημερινότητά του μέχρι το ότι μπορεί να θεωρηθεί και απειλή για επαγγελματικούς χώρους του βιβλίου.
Τόνισε επίσης ότι η φετινή έκθεση είναι μεταβατική και την επόμενη χρονιά θα παρουσιαστεί ένα νέο μοντέλο με τις εξελίξεις στο οικοσύστημα του βιβλίου και των εκδόσεων. «Τα 16.000τμ είναι λίγα για να στεγάσουν την έκθεση, ίσως του χρόνου να χρειαστούμε περισσότερο χώρο», είπε, ενώ επισήμανε ότι το ΕΛΙΒΙΠ το απασχολεί η διάχυση της έκθεσης στην πόλη, που από του χρόνου θα απλωθεί ακόμα περισσότερο. «Φέτος κάναμε μια προσπάθεια και θα δείτε stands, banners, πανό, αφίσες και πάνελ στην πόλη και σε κομβικά σημεία, όπως το αεροδρόμιο, το δημαρχείο, η βιβλιοθήκη, κ.ά. Στο πλαίσιο επίσης του ιταλικού προγράμματος, εστιατόρια της πόλης θα προσφέρουν ειδικό μενού εμπνευσμένο από τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο», είπε. Τέλος, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ που έχει εξασφαλιστεί για το 2026 και 2027 και τις ενέργειες για εξασφάλιση της χρηματοδότησης μετά το ‘27. Σημείωσε δε ότι όλο και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο διοργανώνουν εκθέσεις βιβλίου, καθώς αναγνωρίζουν την επίδρασή τους στην οικονομία τους, αλλά και στο μεγάλο άυλο κεφάλαιο που ονομάζεται πολιτιστική διπλωματία.
Ο διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, κ. Francesco Neri παρουσίασε το πρόγραμμα της Ιταλίας τιμώμενης χώρας και τόνισε ότι σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός ενδιαφέροντος και πλούσιου προγράμματος για το κοινό και τους επαγγελματίες του βιβλίου που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από λογοτεχνία, κόμικς, δοκίμια και γνωστούς συγγραφείς. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται μέσα από 4 θεματικές ενότητες: Κοινή ματιά, για τη σχέση Ιταλίας- Ελλάδας. Πέρα από τον Ορίζοντα, μια ‘ελεύθερη πτήση’ πάνω από τα πολλά μονοπάτια της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας. Περιπέτειες Στεριάς και Θάλασσας με τα αφιερώματα στον Καμιλιέρι και τον Ούγκο Πρατ, συναντήσεις, αναλύσεις, εκθέσεις, κ.ά. Και τέλος, το Επαγγελματικό πρόγραμμα για τον εκδοτικό κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των Ιταλικών φορέων που ενίσχυσαν την παρουσία της Ιταλίας στην ΔΕΒΘ, όπως η Πρεσβεία της Ιταλίας, τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, το Κέντρο Βιβλίου, τους Ιταλούς εκδότες, το επιμελητήριο κ.ά.
O αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης συνεχάρη τον διοργανωτή φορέα για το πολύ καλό οργανωτικό επίπεδο και τόνισε ότι η ΔΕΒΘ είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης. «Προσπαθούμε να στηρίξουμε την εξωστρέφεια της διοργάνωσης στην πόλη, να φέρουμε το νέο κόσμο κοντά μας, έχουμε δυναμική συμμετοχή στο παιδικό πρόγραμμα αλλά και στο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανόλη Αναγνωστάκη και δίνουμε έμφαση στις Λέσχες Αναγνωστών», είπε μεταξύ άλλων.
Ως ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που προάγουν τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χρήστος Μήττας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Ιταλίας ως Τιμώμενης Χώρας.
Μια ιστορική αναδρομή στη ΔΕΒΘ έκανε τέλος ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, σημειώνοντας ότι η έκθεση ξεκίνησε το 2004 με 120 εκθέτες και 4.000 επισκέπτες.
Η 21η ΔΕΒΘ διαρκεί από την Πέμπτη 8 έως την Κυριακή 11 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της για το κοινό είναι Πέμπτη 15.00-21.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00 και Κυριακή 10.00-21.00. Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://www.thessalonikibookfair.gr/.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ–HELEXPO, τους Έλληνες εκδότες και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.