Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι η συνέχιση των αμερικανικών κυρώσεων “δεν θα αλλάξει” την πολιτική του, μετά την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε όλη τη χώρα ή σε πρόσωπα που εμπλέκονται στην αγορά ιρανικού πετρελαίου.
“Η συνέχιση αυτών των παράνομων συμπεριφορών δεν θα αλλάξει την ιρανική θέση που είναι λογική, νομιμοποιημένη και βασισμένη στο διεθνές δίκαιο”, δήλωσε σε ανακοίνωση το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η προσφυγή στις κυρώσεις σπέρνει “βαθιά αμφιβολία και δυσπιστία σε σχέση με τη σοβαρότητα της δέσμευσης των ΗΠΑ στη διπλωματική οδό”, προστίθεται στο κείμενο.
“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη διπλωματική οδό και δηλώνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις”, τονίζεται. “Την ίδια στιγμή, απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις προσεγγίσεις που βασίζονται σε απειλές και πιέσεις”.
Σε μήνυμα που ανάρτησε την Πέμπτη στο δίκτυό του Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει “αμέσως” να ενισχύσει την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος των αγοραστών ιρανικού πετρελαίου, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής του άσκησης “μέγιστης πίεσης” επί της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
“Όλες οι αγορές ιρανικού πετρελαίου ή πετροχημικών προϊόντων πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ”, έγραψε ο Τραμπ. “Κάθε χώρα ή κάθε πρόσωπο που αγοράζει οποιαδήποτε ποσότητα πετρελαίου ή πετροχημικών προϊόντων του Ιράν θα υπόκειται αμέσως σε έμμεσες κυρώσεις”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι αναμένουν να έχουν νέες συνομιλίες με το Ιράν “σε ένα εγγύς μέλλον” για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετά την αναβολή των συνομιλιών που είχαν προγραμματιστεί το Σάββατο.
Την Πέμπτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν είναι πάντα έτοιμο να συνάψει μια “δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία”, προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να εγγυάται “το τέλος των κυρώσεων”.
Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν μεταξύ των δύο χωρών, που είναι εχθροί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, στοχεύουν στη σύναψη νέας συμφωνίας η οποία θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο — μια φιλοδοξία που η Τεχεράνη αρνείται πάντα ότι έχει, έναντι μιας άρσης των κυρώσεων που παραλύουν την οικονομία της.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, όπως και η Κίνα και η Ρωσία, αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη της πολυμερούς συμφωνίας που συνήφθη το 2015 με το Ιράν, προβλέποντας την εποπτεία των πυρηνικών του δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Ωστόσο, η συμφωνία στην πραγματικότητα είναι υπό κατάρρευση μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών που αποφασίστηκε το 2018, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία, η οποία εκπνέει τον Οκτώβριο του 2025, προβλέπει τη δυνατότητα επαναφοράς των διεθνών κυρώσεων εάν το Ιράν δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του.