Τη μετάβαση σε μια πιο αποτελεσματική, δυναμική και «νεανική» κυβέρνηση, που συνδυάζει την ανανέωση με την εμπειρία και την τεχνοκρατική επάρκεια και συγκρότηση, σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός του Πρωθυπουργού ο οποίος προσδοκά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προ τη ΝΔ.
Του Κώστα Πασίση
Το βασικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας, επενδύει στο μέλλον και επιταχύνει το κυβερνητικό έργο, με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική κυριαρχία του κόμματος του, σε μια περίοδο που η Αντιπολίτευση αναζητεί ακόμη την περπατησιά της.
Τα κεντρικά πρόσωπα του ανασχηματισμού είναι η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο Μαξίμου, ως αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Και η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση, στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τρεις επιλογές με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό.
Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ένας έμπειρος πολιτικός με μακρά θητεία σε υπουργικές θέσεις (Εργασίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών) και αποδεδειγμένη ικανότητα στη διαχείριση σύνθετων χαρτοφυλακίων.
Η τοποθέτησή του ως αντιπροέδρου αντανακλά τη βούληση του Πρωθυπουργού να ενισχύσει το κέντρο λήψης αποφάσεων, το «επιτελικό κράτος» που το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο στόχαστρο, με ένα πρόσωπο που συνδυάζει τεχνοκρατική αξιοπιστία και ειδικό πολιτικό βάρος.
Η στόχευση είναι να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου, κυρίως η οικονομική ανάκαμψη, εν μέσω επικίνδυνων γεωπολιτικών εντάσεων.
Σε δεύτερη ανάγνωση ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ένας στέλεχος που προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος, πρώην ΟΝΝΕΔιτης, με ισχυρή σύνδεση με την παραδοσιακή βάση του κόμματος, αλλά και με τη μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες στη ΝΔ.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στα 42 του, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα στελέχη της κυβέρνησης, γνωστός για την ψηφιοποίηση του κράτους (gov.gr) και τη μεταρρύθμιση της παιδείας με τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Η τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομίας συμβολίζει την εμπιστοσύνη του Μητσοτάκη στη νέα γενιά πολιτικών και την πρόθεσή του να φέρει φρέσκες ιδέες σε έναν τομέα που παραδοσιακά απαιτεί βαρύ πολιτικό κεφάλαιο.
Είναι μια κίνηση που συνδέεται με τη «σύγχρονη Ελλάδα» που προβάλλει η κυβέρνηση.
Η συνύπαρξη τους αντικατοπτρίζει τη στρατηγική Μητσοτάκη να ισορροπήσει ανάμεσα στην εμπειρία και τη μεταρρυθμιστική δυναμική. Ο Χατζηδάκης εγγυάται τη σταθερότητα και την εποπτεία, ενώ ο Πιερρακάκης φέρνει φρεσκάδα και αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση, όπως έγινε με τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Σε πολιτικό επίπεδο Χατζηδάκης και Πιερρακάκης κέρδισαν αρκετούς «πόντους» στην ιεραρχία του κόμματος και έβαλαν υποθήκες για το μέλλον.
Ο Σταύρος Παπασταύρου, που παραιτήθηκε μαζί με τον Γιάννη Μπρατάκο τον Μάρτιο του 2024 ήταν στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη και θεωρούνταν ο «εγκέφαλος» πίσω από κρίσιμες αποφάσεις στο Μαξίμου.
Η επιστροφή του στη κυβέρνηση δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης και ικανότητας, δείχνοντας ότι η απομάκρυνσή του ήταν προσωρινή. Ενδεχομένως να κόστισε κιόλας, μετά και την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.
Επιπλέον η αξιοποίηση του σχετίζεται με το πλάνο του Πρωθυπουργού να ενισχύσει το επιτελικό κέντρο της κυβέρνησης μετά από μια περίοδο φθοράς, κυρίως από την υπόθεση των Τεμπών.
Βέβαια η επαναφορά του στην κυβέρνηση πιθανώς θα αξιοποιηθεί από την Αντιπολίτευση η οποία αναμένεται να εστιάσει στους λόγους της παραίτησης του πριν από ένα χρόνο.
Ήδη αυτό έγινε ορατό, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά πάνελ, προτού ανακοινωθεί επισήμως η επιστροφή του.
Στροφή στη γενιά των 40ρηδων
Οι αλλαγές στην κυβέρνηση σηματοδοτούν μια στροφή προς τη γενιά των 30ρηδων και 40ρηδων, όπως ο Παύλος Μαρινάκης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κ.α
Αυτή η επιλογή υπογραμμίζει την πρόθεση του Πρωθυπουργού να δώσει ευκαιρίες σε βουλευτές που αποτελούν και το μέλλον του κόμματος αλλά και να προβάλλει μια «εικόνα» κυβέρνησης που συμβαδίζει με τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου.
Στα νευραλγικά υπουργεία, όπως Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης δεν υπήρξαν αλλαγές προφανώς για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες αλλά και οι δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα, οι αλλαγές στο κόμμα. Ο Νότης Μηταρακης φαίνεται να έχει «κλειδώσει» για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ.