«Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην απορρόφηση κονδυλίων στο σκέλος για την Πολιτική Ασφάλεια της ΕΕ, φτάνοντας τα 93 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για το NATO Science for Peace and Security Programme (SPS), τονίζοντας την σημαντική συμμετοχή της χώρας μας σε πρωτοβουλίες που αφορούν στην πολιτική ασφάλεια για την κοινωνία.
Όπως ανέφερε, η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των κρατών με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και την διατήρηση της ειρήνης, γι΄αυτό και το Πρόγραμμα SPS, αφορά όλους, την πολιτεία, την ερευνητική καιαΑκαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις προς όφελος όλων. Γιατί η Καινοτομία είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, κάθε τομέα και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια είναι αναγκαία.
Ο γενικός γραμματέας, δήλωσε ότι: «Σε έναν καθημερινά εξελισσόμενο κόσμο η ασφάλεια, αντιμετωπίζει διαρκώς νέες προκλήσεις. Για να αντιμετωπιστούν πολλές από αυτές, χρειάζονται λύσεις «έξω από το κουτί», συνεπώς η έρευνα θα μας οδηγήσει στην καινοτομία ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες λύσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις για προστασία. Το Πρόγραμμα SPS, 70 χρόνια τώρα εξελίσσεται συνεχώς συνδέοντας την επιστημονική κοινότητα με το ΝΑΤΟ και έχει καταφέρει να παρέχει σημαντική ανταλλαγή γνώσεων με απτά αποτελέσματα που συμβάλλουν στην τεχνολογική αλλά και επιστημονική πρόοδο. Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, η ανάγκη της Ευρώπης συνολικά, αλλά και του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά, είναι να ενισχύσουν την ασφάλεια τους. Γιαυτό και είναι αναγκαία η συνεργασία όλων μας. Στόχος μας, είναι φυσικά η καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η βελτίωση της κυβερνοασφάλειας και η ενίσχυση της εξωτερικής ασφάλειας».
Τα Cluster ενισχύουν την επιχειρηματική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων
Στις πολιτικές που στόχο έχουν την ενίσχυση των επιχειρηματικών συνεργατικών σχηματισμών, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, κατά την διάρκεια της συζήτησης που συμμετείχε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Βιοτεχνολογίας.
Ειδικότερα, ο κ. Γαϊτάνης υπογράμμισε ότι η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας έχει ενσωματώσει στις προτεραιότητές της, τον τομέα των Βιοεπιστημών, της Υγείας και των Φαρμάκων και πιο αναλυτικά έκανε λόγο για:
– Τις δύο προσκλήσεις που δημοσίευσε το 2020 και το 2021 η ΓΓΕΚ και αφορούσαν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων – μελών των συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων που τις σχημάτιζαν. Σκοπός τους, ήταν η ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και η δημόσια δαπάνη τους ξεπέρασε τα 33 εκατ. ευρώ.
– Την Εθνική Στρατηγική για την έξυπνη εξειδίκευση που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στο πλαίσιο της οποίας η ΓΓΕΚ έχει ενσωματώσει στις προτεραιότητές της, τον τομέα των βιοεπιστημών, της υγείας και των φαρμάκων
-Την επιχειρηματική ανακάλυψη, μιας δομημένης δηλαδή διαβούλευσης με όλους τους παράγοντες που συγκροτούν το οικοσύστημα καινοτομίας τόσο από τον χώρο της παραγωγής, όσο και της έρευνας, με σκοπό μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και την ενίσχυση της κλινικής έρευνας.
-Τις φορολογικές απαλλαγές που δικαιούνται οι επιχειρήσεις για δαπάνες σε έρευνα και καινοτομία, οι οποίες πλέον ξεκινούν από 200% και φτάνουν έως 315%.
– Τέλος, αναφέρθηκε και στην δημιουργία ενός άλλου τύπου Cluster, του Elevate Greece, όπου ήδη έχουν γραφεί 918 νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, 136 από τις οποίες επικεντρώνονται στον κλάδο της Υγείας.
Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι: «Ως γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων, Πολιτείας, αρμόδιων φορέων και επιχειρηματικής κοινότητας. Κοινός μας στόχος είναι, να αυξήσουμε τον ρυθμό της επιχειρηματικής ανάπτυξης της χώρας μας και φυσικά να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις».