Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Βορειοανατολική Αττική, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή, αλλά και το Μαξίμου που για άλλο ένα καλοκαίρι βιώνει τον πύρινο εφιάλτη, που συνήθως αφήνει πίσω του καμένη γη και όχι μόνο…
Του Κώστα Πασίση
Η κυβέρνηση έχοντας το know-how από παρόμοιες καταστάσεις στο πρόσφατο παρελθόν κινήθηκε άμεσα, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισής των πυρκαγιών με στόχο την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών αλλά και των δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί ήδη σημαντικές καταστροφές, με ζοφερές συνέπειες…
Ένα σχέδιο που προβλέπει και τη συνδρομή από χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία.
Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία προσφέρεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική.
Λόγω του μεγέθους της φωτιάς, που δοκιμάζει τις αντοχές της κρατικής μηχανής, ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα στο Μαξίμου και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ξέσπασμα της φωτιάς είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Προηγουμένως στο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης αλλά και ο διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων Γιώργος Ευθυμίου.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, το γνωστό σε όλους πλέον 112 που ειδοποίησε τους κάτοικους για τον επερχόμενο κίνδυνο και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν.
Ταυτόχρονα κινητοποιήθηκε και η Ελληνική Αστυνομία η οποία πήγε από σπίτι σε σπίτι για να απομακρύνει όσους δεν είχαν φύγει από τις περιοχές που ήταν υπό την πύρινη απειλή.
Όπως και στις προηγούμενες πυρκαγιές ακολουθήθηκε η …συνταγή της εκκένωσης, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Μια μεγάλη επιχείρηση που εκτυλίχθηκε σε πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας της πύρινης λαίλαπας.
Για την υποστήριξη της εκκένωσης των απειλουμένων οικισμών, η τροχαία προχώρησε άμεσα σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Διόνυσο και Πεντέλη.
Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ανέλαβαν την υποστήριξη των εκκενωμένων περιοχών, με άνοιγμα χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεών για τη φιλοξενία των πληγέντων και των κατοικίδιων ζώων.
«Καθαρή» εικόνα για το μέγεθος των ζημιών δεν υπάρχει ακόμη. Αλλά όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη θα ανακοινωθούν μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε αντίστοιχες καταστάσεις.
Στη μάχη της κατάσβεσης και ο στρατός
Όσον αφορά το σχέδιο της κατάσβεσης, από την πρώτη στιγμή, στη μάχη με τις φλόγες έπεσαν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι είναι άξιοι κάθε επαίνου.
Με τη διάθεση προσωπικού και μέσων και τη δραστηριοποίησή τους όπου τους ζητηθεί, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Περιφέρεια Αττικής η οποία διέθεσε 60 υδροφόρα οχήματα και 5 χωματουργικά μηχανήματα.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική προχώρησαν σε πάνω από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής.
Ειδικότερα, επιχείρησαν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 δίκυκλα, 3 λεωφορεία και 4 βαν.
Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς ακόμη, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για το πολιτικό αποτύπωμα, που θα αφήσει πίσω της, η νέα καταστροφική πυρκαγιά.
Οι μεγάλες φωτιές μπορούν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα της χώρας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει ένα Φθινοπωρινό restart, με άξονα την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.