today-is-a-good-day
35.8 C
Athens

Κεντροαριστερά: «Καζάνι» έτοιμο να εκραγεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ  

Μια εικόνα από το … μέλλον, ήταν η «Διάσκεψη για την Ειρήνη», η διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ήταν παρόντες ο Στέφανος Κασσελάκης και εκπρόσωποι, με ηγετικά στελέχη, από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό  είναι το φιλόδοξο σχέδιο, όπως το …ονειρεύεται ο διοργανωτής της εκδήλωσης  Αλέξης Τσίπρας για την ενωμένη κεντροαριστερά, που κινείται όμως πάνω σε «κινούμενη άμμο» με βάση τα ουκ ολίγα σενάρια που διακινούνται στο παρασκήνιο, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ.

Προς υλοποίηση του σχεδίου ο κ. Τσίπρας έκανε  έκκληση για ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, με σκοπό ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος να αποκτήσει  προοπτική διακυβέρνησης.

Όπως είπε «οι προοδευτικές δυνάμεις, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους».

Ενώ τόνισε ότι είναι καθήκον τους «να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης».

Τελευταία προσθήκη στον «κυκεώνα» των σεναρίων η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έδωσε το παρών στην προαναφερθείσα εκδήλωση αλλά λίγο αργότερα σε συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ξεκαθάρισε ότι θα είναι  υποψήφιος εάν δημιουργηθεί καινούργιο σχήμα ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζακρή ερωτηθείς για το σενάριο να ηγηθεί της ενωμένης κεντροαριστεράς  ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε  ότι ο πρώην Πρωθυπουργός παραιτήθηκε πριν έναν χρόνο μετά από 15 χρόνια προεδρίας, επομένως δεν θεωρείται πιθανόν κάτι τέτοιο…

Αντίθετα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιανούλης ανέφερε ότι δεν θα επιθυμούσε να βρεθούν αντιμέτωποι για τη διεκδίκηση της ίδιας θέσης Κασσελάκης και Τσίπρας, αποκαλύπτοντας το διχασμό που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Πρόταση  για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έκανε  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς ο οποίος πρότεινε ένα κοινό ψηφοδέλτιο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο Πρωθυπουργό.

Από την άλλη πλευρά η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη, με εκφραστές το δίδυμο Τεμπονέρα – Κοτσακά προτείνει:

– Τα κόμματα της κεντροαριστεράς να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους.

– Να συγκροτηθεί ένα συντονιστικό όργανο με εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα ανάλογα με τη δύναμή τους.

– Το συντονιστικό όργανο να ξεκινήσει διάλογο για ένα κοινό ελάχιστο πρόγραμμα.

Βασική παράμετρος της προαναφερόμενης πρότασης είναι η συνεργασία με συντονιστικά όργανα αλλά όχι συγχώνευση των κομμάτων.

Στο δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς έχει κατατεθεί και η πρόταση Ραγκούση – Θεοχαρόπουλου οι οποίοι ζητούν   ανοιχτό δημοψήφισμα για τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος της κεντροαριστεράς.

Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν να ψηφίσουν μέλη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα,  να εκδηλωθεί πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ενιαίο φορέα.

Επίσης την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της νέας Κεντροαριστεράς προτείνει ο Χρ. Σπίρτζης.

Σε αναβρασμό το ΠΑΣΟΚ

Όσον  αφορά τον έτερο μεγάλο πόλο της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ  το τοπίο είναι «εκρηκτικό» καθώς μετά τη μαζική  αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης  πέρασε στην αντεπίθεση προειδοποιώντας  ότι όποιο στέλεχος  χρησιμοποιήσει τοξικό λόγο και προκαλέσει διχόνοιες θα διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ.

Οι εσωκομματικές εξελίξεις στην Χαρ. Τρικούπη και το θέμα ηγεσίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στα τέλη του μήνα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως φαίνεται να σηκώνει το γάντι σε όσους αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να αξιολογηθεί από τη βάση του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά παραμένει ζητούμενο, όταν ξεκινήσει η εσωκομματική κούρσα, πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία,  και αν προκύψει συμφωνία για μια υποψηφιότητα έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη.

Επίσης ερωτηματικό παραμένει η τελική στάση του δημάρχου  Αθηναίων Χάρη Δούκα ο οποίος δήλωσε από το Ινστιτούτο Τσίπρα ότι «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα», επιβεβαιώνοντας το «κακό» κλίμα που επικρατεί στην Χαρ. Τρικούπη.

Όσον αφορά τη συνεργασία στην Κεντροαριστερά ο Νίκος Ανδρουλάκης δε βλέπει με καλό μάτι τη συνύπαρξη του με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αντίθετά πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν από μηδενική βάση ένα  νέο κόμμα, με νέα πρόσωπα και πρόγραμμα από μηδενική βάση.

Στη βάση όλων αυτών το τοπίο στην Κεντροαριστερά παραμένει ρευστό. Ενώ γίνεται σαφές  ότι για να πετύχει η προσπάθεια συνεργασίας θα χρειαστούν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις εκατέρωθεν.

Διαφορετικά, ο κίνδυνος αποτυχίας και περαιτέρω κατακερματισμού αυτού του πολιτικού χώρου είναι υπαρκτός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ