today-is-a-good-day
30.2 C
Athens

Πώς είδε το Μαξίμου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Την πρώτη-ηγετική θέση της στην πολιτική σκηνή της χώρας, με σημαντική διαφορά από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί η ΝΔ κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, στη διαχείριση των  μεγάλων προβλημάτων της χώρας, ύστερα από το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση

Ένα αποτέλεσμα, όμως, που στέλνει ηχηρά μηνύματα τόσο στην κεντροδεξιά, όσο και στην κεντροαριστερά και γενικότερα σε όλα τα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου».

Η τεράστια αποχή της τάξεως του 60%, όμως, προκαλεί από αντισυστημικά ερωτήματα στην καλύτερη περίπτωση έως …τρόμο στην χειρότερη.

Ο Πρωθυπουργός στη δήλωση του αναγνώρισε ότι το κόμμα του δεν έφτασε το στόχο που είχε θέσει στις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε πρώτο κόμμα.

Εν ολίγοις ο κ. Μητσοτάκης είπε ευθαρσώς ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από το ποσοστό της ΝΔ.

Είπε επίσης ότι θεωρεί το αποτέλεσμα ως νέα αφετηρία για την πορεία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027, δεσμευόμενος για μεγαλύτερη προσπάθεια και λιγότερες αστοχίες.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγή στρατηγικής και πιθανώς αλλαγές στην κυβέρνηση του.

Η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι η φιλελεύθερη παράταξη  παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα καθώς πέτυχε για  πέμπτη συνεχόμενη φορά μια ξεκάθαρη νίκη έναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Με ενσωμάτωση 94%, η  ΝΔ συγκέντρωσε 27,89, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,93% και το ΠΑΣΟΚ 12,88, ήτοι 13 μονάδες διαφορά.

Σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς, το αποτέλεσμα αποτελεί μία σημαντική νίκη, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ακόμη ότι «οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, αλλά, ταυτόχρονα, έστειλαν και ένα μήνυμα ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί  ότι επίκεινται αλλαγές και πιθανές νέες πολιτικές ώστε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση καλύτερα στις επιθυμίες και τις προσδοκίες όλων  των πολιτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης πάντως χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «Πύρρειο Νίκη» καθώς δεν πέτυχε το στόχο της που είχε τεθεί στο 33% από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η ΝΔ έχει μπροστά της τρία χρόνια για κερδίσει εκ νέου τις χαμένες ψήφους.

Ένα δεύτερο ευανάγνωστο συμπέρασμα είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δε δημιουργεί υπόβαθρο για πολιτική αστάθεια.

Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στηρίζει την κυβερνητική πολιτική αλλά εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του για επιμέρους κυβερνητικές πολιτικές

Μια τρίτη πολιτική διαπίστωση είναι η άνοδος των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (από τους κερδισμένους των ευρωεκλογών), η ΝΙΚΗ του Δημ. Νατσιού και οι πρωτοεμφανιζόμενοι, όπως  η Φωνή Λογικής και οι Πατριώτες…

Στις εθνικές εκλογές του 2023 η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες αθροιστικά είχαν λάβει 14,7% ενώ χθες το βράδυ έπιασαν το 18%. Ένα μεγάλο ποσοστό, που απαιτεί ανάλυση από το Μαξίμου την επόμενη ημέρα, για τους λόγους της …διαρροής.

Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Ο  Στέφανος Κασσελάκης κατά δήλωση του έθεσε τον εκλογικό πήχη στο 17. Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως δε δικαίωσε την πρόβλεψη του.

Παρότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι μικρή, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πρώτο λόγο στην κεντροαριστερά, με το σκεπτικό ότι στην εκλογική κούρσα τερμάτισε δεύτερος αφήνοντας τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια σχετική  πολιτική ασφάλεια στον Στέφανο Κασσελάκη καθώς κράτησε τη δεύτερη θέση, αλλά με απώλειες για το κόμμα.

Το τι ακριβώς θα γίνει στην Κουμουνδούρου θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις των καθοδηγητικών του οργάνων.

Ενώ είναι απορίας άξιον πως θα αντιδράσει και αν προβεί σε κάποια κίνηση ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κάνει τα δικά του σχέδια για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στο εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη. Και ο λόγος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εισέπραξε τίποτε από την κυβερνητική φθορά, ούτε να διεμβολίσει τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ