today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Ευρωεκλογές: Η τελευταία «μάχη» για αναποφάσιστους και αποχή

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κυριαρχία της ΝΔ, έναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, double score, το Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στη δεξαμενή των «αναποφάσιστων» που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση

Οι γαλάζιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων αγγίζει περίπου το 11% που ισοδυναμεί με μισό εκατομμύριο ψηφοφόρων, ίσως και περισσότεροι οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιο κόμμα  θα ψηφίσουν στο παρά πέντε των εκλογών, αν δεν προτιμήσουν βεβαίως κάποια …παραλία.

Υπό αυτές τις συνθήκες η προσέγγιση αυτής της ομάδας εκλογέων είναι προτεραιότητα και συνάμα μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος σε κάθε δημόσια εμφάνιση του υπογραμμίζει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και συνέχιση του έργου της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά στην καλή οικονομική πορεία της χώρας, που δίδει τη δυνατότητα υλοποίησης του συνόλου των φιλολαϊκών προεκλογικών δεσμεύσεων σε βάθος 4ετιας, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027.

Αλλά και στη θετική ατζέντα που φαίνεται να «εκτιμά» πολιτικά η συγκεκριμένη πολυπληθής κατηγορίας ψηφοφόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο καυτά ζητήματα για τους πολίτες, όπως είναι η στέγαση, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αλλά και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, το γνωστό Airbnb.

Στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα που θέλησε να περάσει στην κοινωνία είναι ότι  η κυβέρνηση δε λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο», αλλά αφουγκράζεται το παλμό της κοινωνίας.

Δηλαδή ότι εξετάζει λύσεις για να προστατευθούν οι μισθώσεις σε περιοχές που κυριαρχεί το Airbnb, ικανοποιώντας παράπονα πολιτών. Αλλά και αναζητά πρόσθετους πόρους για τη στήριξη δανείων απόκτησης κατοικίας, γεγονός ελκυστικό ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια.

Εκτός όμως της θετικής ατζέντας, ο Πρωθυπουργός έχει «πυκνώσει» και τα πυρά του στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος εμφανίζεται να τάζει τα πάντα και να επενδύει στο life style, για να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος.

Το «στοίχημα» είναι να φανεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ως ανεύθυνος πολιτικός και να γίνει η σύγκριση με το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη στους αναποφάσιστους.

Ευρύ συνεχίζει να είναι και το πρόγραμμα των περιοδειών του Πρωθυπουργού. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτακης θα βρεθεί στην Πάτρα και τον Πύργο, ενώ το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, δίνοντας  διακαναλική συνέντευξη την Κυριακή στα Χανιά.

Την τελευταία εβδομάδα, των ευρωεκλογών θα μεταβεί στο Θεσσαλικό κάμπο, στη Λάρισα, την Τετάρτη θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Ενώ την Παρασκευή στο Σύνταγμα  θα πραγματοποιηθεί  η τελευταία προεκλογική ομιλία του.

Ένα δεύτερο κρίσιμο στοιχείο που απασχολεί το Μαξίμου είναι η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι η αποχή στις ευρωεκλογές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Βασικοί λόγοι που οι πολίτες στρέφουν την πλάτη τους σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι:

Η χαμηλή αίσθηση της σημασίας των ευρωεκλογών, καθώς θεωρούνται «δευτερεύουσες σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές, όπου εκλέγεται η εκάστοτε κυβέρνηση.

Η απογοήτευση σε ένα «κομμάτι» της κοινής γνώμης για τις πολιτικές της αλλά και τα αντανακλαστικά της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον η κόπωση από τις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και η καλοκαιρία στις 9 Ιουνίου, ειδικά για τη νεολαία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ