today-is-a-good-day
32.7 C
Athens

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ επιστροφές φόρων και φορολογικές ενημερότητες μετά την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Επί ποδός βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά την υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στη Χαλκίδα, ξεκινώντας εκ νέου ελέγχους σε όλες τις εφορίες της χώρας και βάζοντας στο μικροσκόπιο υποθέσεις που αφορούν κυρίως μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Επιπλέον, θα εξεταστούν και περιπτώσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι έφοροι έχουν ακολουθήσει παράνομες διαδικασίες.
Ειδικά για τη Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έχει δώσει εντολή να επανελεγχθούν όλες οι ύποπτες υποθέσεις, με έμφαση σε επιστροφές ΦΠΑ, σε βάθος πενταετίας.

Μάλιστα, όλες οι υποθέσεις έχουν φύγει από τη ΔΥΟ της Χαλκίδας κι έχουν μεταφερθεί στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής. Οι υπάλληλοι της Χαλκίδας έχουν ενταχθεί στα κέντρα της Αττικής, ωστόσο δεν μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους σε υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και του κεφαλαίου στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.) Αττικής.

Σε ό,τι αφορά στις επιστροφές φόρων, εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισ. ευρώ και ειδικά για τον ΦΠΑ στόχος είναι το 95% των αιτήσεων επιστροφών να ολοκληρώνεται σε διάστημα 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Σχετικά με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, η ΑΑΔΕ από πέρυσι ήδη έχει καθιερώσει τη διενέργεια μαζικών συμψηφισμών ανά τακτά διαστήματα με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι επιστροφές να γίνεται ακόμα και μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι η Αρχή έχει επιστρέψει ήδη 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη, οι οποίοι υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους, ενώ σε επιπλέον 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 9,03 εκατ. ευρώ. Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν το ποσό των 24.182 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ