today-is-a-good-day
30.8 C
Athens

Ελλάδα και Τουρκία: Αντίληψη και πραγματικότητα – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Ο θρυλικός Αμερικανός γκουρού, πολιτικής στρατηγικής, Λι Ατγουότερ, ο οποίος είχε εργαστεί για τους Προέδρους, Ρόναλντ Ρέηγκαν και Τζορτζ Μπους (πατέρα) στη δεκαετία του 1980, καθιέρωσε μια θεωρία στη διαμόρφωση και εξάσκηση πολιτικής, έχοντας πει ότι στην πολιτική, η αντίληψη είναι πραγματικότητα. Τόσα χρόνια μετά, αυτή η άποψη πολλές φορές επιβεβαιώνεται. Δυστυχώς, τείνει να επιβεβαιωθεί, με δυνητικά τραγικές επιπτώσεις και στο αλαλούμ που επικρατεί στην ελληνική εξωτερική πολιτική, απέναντι στην αναθεωρητική Τουρκία του Ερντογάν.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Μετά από όλες τις τουρκικές προκλήσεις, που έχουν ακολουθήσει την τραγελαφική υπογραφή, Διακήρυξης Φιλίας των Αθηνών, με τον Ερντογάν, ήρθε να προστεθεί και η νέα γροθιά στο στομάχι με το νέο εξόχως προκλητικό τουρκικό χάρτη για τα θαλάσσια πάρκα, ο οποίος έχει ως στόχο να μας σύρει σε ακόμα μια διαπραγμάτευση, που οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Είναι πραγματικά δυνατόν να μην κατανοεί κανείς, ότι εάν η αναθεωρητική Τουρκία του Ερντογάν, θεσπίσει θαλάσσια πάρκα, θέτει στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά δίλημμα, μέσω μια ξεκάθαρης απειλής. Και το δίλημμα είναι απλό. Η Ελλάδα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να αποδεχθεί την υπό απειλή πρόκληση της Τουρκίας, συρόμενη σε μια συζήτηση επί του θέματος ή πρέπει να αντιδράσει και να οδηγηθεί σε σύγκρουση. Για μια ακόμη φορά η ελληνική εξωτερική πολιτική, εμφανίζεται να στερείται στρατηγικής και σοβαρού σχεδιασμού.

Και η τραγωδία είναι, ότι οι επιπτώσεις που έχει η νέα τουρκική πρόκληση, αφορούν θέματα υψίστης σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία, που έχουν να κάνουν, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (πάει στα αζήτητα), την ΑΟΖ, επηρεάζει Ανατολικό και Δυτικό Αιγαίο, θέτοντας υπό τουρκικό έλεγχο, ναυσιπλοΐα, αλιεία και έρευνα και διάσωση, όπως επισημαίνει ο έγκριτος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

Σε όλο αυτό το αλαλούμ, έρχεται να προστεθεί και το επικοινωνιακό αλαλούμ, με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις, τον καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, οι οποίες μάλιστα έρχονται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δηλώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακό κίνδυνο από την Τουρκία του Ερντογάν. Την ίδια στιγμή εν μέσω της απειλής της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δηλώνει ότι τη δημιουργία των θαλασσίων πάρκων, θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία. Και όλα αυτά όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις απειλές του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, περί νέας κόκκινης γραμμής, για τα θαλάσσια πάρκα, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν.

Και να μην ξεχνιόμαστε όλα αυτά, όταν ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής, της Διακήρυξης Φιλίας των Αθηνών, με την αναθεωρητική Τουρκία του Ερντογάν.

Ειλικρινά, με δεδομένο ότι πρόκειται για το εθνικό συμφέρον και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας, χωρίς ψήγμα αντιπολιτευτικής διάθεσης, μιλάμε για το απόλυτο αλαλούμ.

Ένα αλαλούμ όμως, το οποίο, δυστυχώς, πληροί τις προϋποθέσεις του δόγματος Ατγουότερ, περί αντίληψης και πραγματικότητας. Διότι η αντίληψη που όλο και πιο πολύ τείνει να γίνει πραγματικότητα, όσο αφορά την αναθεωρητική Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και τους συμμάχους μας, είναι ότι η Ελλάδα, απέναντι στον αναθεωρητισμό και επεκτατισμό της Τουρκίας, λειτουργεί με μια διάθεση υποταγής, έτοιμη να συζητήσει και να διαπραγματευτεί τα πάντα.

Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος, πριν η ζημία για την πατρίδα είναι ανεπανόρθωτη.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ