today-is-a-good-day
25.9 C
Athens

Βουλή: Αντιπαράθεση για την ακρίβεια – Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σε συγκρουσιακή τροχιά

Η τελευταία κοινοβουλευτική μάχη στρατηγικής των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές ήταν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για επικίνδυνη ανευθυνότητα και έλλειψη σοβαρής πρότασης και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να  καταστήσουν την κυβέρνηση υπεύθυνη για τις ανατιμήσεις στην αγορά και να επαναφέρουν στο προσκήνιο αλλότρια θέματα!

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για να αποδομήσει το βολικό αφήγημα της Αντιπολίτευσης ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση.

Το μήνυμα που θέλησε να προβάλλει  είναι ότι η κυβέρνηση, ως υπεύθυνη και ρεαλιστική δύναμη, αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, χωρίς εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και όποτε χρειαστεί ζητά και την παρέμβαση της Ευρώπης.

Ένα χαρακτηριστικό της χθεσινής σύγκρουσης σε επίπεδο αρχηγών ήταν ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσής πολλάκις επιχείρησαν να διακόψουν την τεκμηριωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού και χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα…

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τους «μύθους» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιπών προοδευτικών δυνάμεων όπως χαρακτήρισε τη στρατηγική τους για να πλήξουν την κυβέρνηση, προτάσσοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι το καράβι της Ελλάδας δεν αρμενίζει στραβά, σε αντιδιαστολή με τις ακοστολόγητες προτάσεις της Αριστεράς

Ο κ. Μητσοτακης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας αν εφαρμοστεί κοστίζει 45,8 δισ. ευρώ και κάλεσε τον κ. Φάμελλο, αν διαφωνεί με το ποσόν να απευθυνθεί στο Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή…

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την εισαγόμενη ακρίβεια ως το κύριο ζήτημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, χαρακτηρίζοντάς την ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», δείχνοντας ότι  θεωρεί την καταπολέμηση της ως απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσης αναφέρθηκε στους εξωτερικούς παράγοντες που επηρέασαν τον πληθωρισμό, όπως η εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Αλλά όπως είπε, παρόλο που η κυβέρνηση κατάφερε να αναχαιτίσει τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει πρόβλημα.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, τονίζοντας την ανάγκη για ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας.

Κατηγόρησε τις μεγάλες εταιρείες για κερδοσκοπικές πρακτικές και ζήτησε από την Ε.Ε. να θέσει αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή αυτών των πρακτικών.

Σε πολιτικό επίπεδο χαρακτήρισε τις επερχόμενες ευρωεκλογές «κρίσιμες», επισημαίνοντας ότι τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποφύγουν τους πειραματισμούς και την αδράνεια, επιμένοντας στην ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και υπενθυμίζοντας τους λόγους που η χώρα έφθασε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια…

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για ρεαλιστικές λύσεις και όχι απλοϊκές υποσχέσεις, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τον λαϊκισμό και τα εύκολα συνθήματα.

Το αφήγημα της Αντιπολίτευσης

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φάνηκε ότι επιδιώκουν να καταστήσουν την κυβέρνηση υπεύθυνη για τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ειδικότερα η Αντιπολίτευση επεδίωξε να μεταφέρει τη συζήτηση σε θέματα που η ίδια θεωρεί ότι είναι προνομιακό της πεδίο, όπως, το κόστος ζωής, οι υποκλοπές, το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας και το δυστύχημα στα Τέμπη, με στόχο να εκμεταλλευθεί την όποια δυσαρέσκεια του κόσμου.

Να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως αναποτελεσματική και απομακρυσμένη από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, μήπως και «ροκανίσει» τα ποσοστά της το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ