today-is-a-good-day
31.1 C
Athens

Και όμως μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed είναι πιθανή – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο έχει προκαλέσει ένταση στη Wall Street και δεν είναι άλλο από τη πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων, λόγω της επιμονής του πληθωρισμού να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Την ένταση έχουν πυροδοτήσει τα πρακτικά, που είδαν το φως τη δημοσιότητας, της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Μαΐου.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed, δείχνουν ότι η επόμενη κίνηση της, είναι πιθανόν, να είναι μια αύξηση των επιτοκίων. Πράγματι, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, ένας απροσδιόριστος αριθμός αξιωματούχων της Fed έθεσε το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση. Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, «Διάφοροι συμμετέχοντες ανέφεραν την προθυμία να συσφίξουν περαιτέρω την πολιτική εάν οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό υλοποιηθούν με τρόπο που μια τέτοια ενέργεια καταστεί κατάλληλη».

Στη συνήθως, συγκρατημένη και μετρημένη γλώσσα των κεντρικών τραπεζιτών, αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα σαφές κάλεσμα. Με απλά λόγια αυτό που λένε, είναι ότι ο δράκος του πληθωρισμού, που πολλοί νόμιζαν ότι είχε εξαφανιστεί, παραμένει ζωντανός.

Στη συνεδρίαση της Πρωτομαγιάς, η Fed επέλεξε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο εντός του εύρους 5,25% και 5,5%, ένα επίπεδο που διατηρείται σταθερά από τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, πίσω από αυτή την πρόσοψη σταθερότητας, οι αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο από τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, με το κόστος στέγασης και εργασίας να αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις προσδοκίες τους και τα οφέλη από τις βελτιώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να έχουν ολοκληρώσει την πορεία τους.

Τα πρακτικά ξεχειλίζουν από απόψεις των αποκαλούμενων γερακιών, που λίγο πολύ απουσίαζαν από τις προηγούμενες συνεδριάσεις και αποτελούν σκωτσέζικο ντούζ στα σενάρια της ομαλής προσγείωσης.

Όπως σημειώνεται στα πρακτικά, «Αρκετοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι η αύξηση της συνολικής ζήτησης πιθανότατα θα πρέπει να επιβραδυνθεί από τον ισχυρό ρυθμό των τελευταίων τριμήνων για να κινηθεί ο πληθωρισμός βιώσιμα προς τον στόχο της επιτροπής».

Η Fed υποστηρίζει την ιδέα ότι πιθανότατα θα χρειαστεί μια σημαντική οικονομική επιβράδυνση για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο δύο τοις εκατό.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προαναγγέλλουν μια επικείμενη οικονομική επιβράδυνση, επισημαίνοντας τα χλιαρά κέρδη από λιανοπωλητές και μια βουτιά στις θέσεις εργασίας. Σοβαροί αναλυτές, πιστεύουν, ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχίσει να είναι ισχυρή επειδή οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ανθεκτικές και η αγορά εργασίας σφιχτή.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι πληθωριστικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι πιθανό να υιοθετηθούν το 2025, ανεξάρτητα από το  ποιος, Μπάιντεν ή Τραμπ, κάθεται στο Οβάλ Γραφείο. Όπως πιστεύουν, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα υπάρξει πιθανώς μια μη βιώσιμη έκρηξη το 2025 και η Fed θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει.

Κάποιες αναλύσεις μιλούν για πληθωριστικό αντίκτυπο των πολιτικών του Τραμπ. Η επέκταση της παραγωγής πετρελαίου, για παράδειγμα, δεν είναι πιθανό να είναι πληθωριστική. Ακόμη και αν αυξήσει τη ζήτηση για εργασία και εξοπλισμό, αυτό πιθανότατα θα αντισταθμιστεί από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης. Αλλά, είναι πολύ πιθανό, ότι η Fed θα μπορούσε να δει τις πολιτικές του Τραμπ, ως πληθωριστικές.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο, που το πρόβλημα του πληθωρισμού, βρίσκεται, προς μεγάλη απογοήτευση των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και του σημερινού Λευκού Οίκου, στην κορυφή των θεμάτων για τα οποία ανησυχούν οι ψηφοφόροι στην Αμερική, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ