today-is-a-good-day
23.1 C
Athens

Ν/σ Κοινωνική Πρόνοια: Η πολιτική για την κοινωνική συνοχή και τη στεγαστική κρίση, στο επίκεντρο της συζήτησης

Η πολιτική στέγασης και εν γένει η πολιτική για την κοινωνική συνοχή βρέθηκαν στην αιχμή των τοποθετήσεων των κομμάτων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου άρχισε σήμερα η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».

«Προχωράμε στη διεύρυνση του προγράμματος Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους και για νέες ομάδες ωφελουμένων, με τη συμπερίληψη ολόκληρων νοικοκυριών, οικογενειών αλλά και μεμονωμένων ατόμων που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία από τον φορέα Γενικής Κυβέρνησης», επισήμανε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη, κατά τη συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Παράλληλα, όπως επισήμανε η βουλευτής της ΝΔ, προστίθενται στους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οργανισμοί που ασχολούνται με την πρόληψη, θεραπεία καθώς και με την κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ατόμων. «Για εμάς δεν υπάρχουν αόρατοι πολίτες. Αποτελεί ύψιστο καθήκον κάθε ευνομούμενου κράτους, να στρέφει τις δράσεις του, πρώτα και πάνω από όλα, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είπε η κ. Σούκουλη-Βιλιάλη.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κατώτερο των αναγκών και των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, η οποία βρίσκεται σε κρίση και έχει ανάγκη πολιτικών για την επιβίωσή της. «Είναι γνωστό ότι η βασική μορφή του συγκεκριμένου προγράμματος, που φέρνετε, καθορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ασφυκτικές μνημονιακές συνθήκες και ως σήμερα είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει η κυβέρνηση για την διαχείριση, την αντιμετώπιση της αστεγίας», σχολίασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να φέρει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο στεγαστικής πολιτικής. Αυτά, όπως είπε, ενώ δεν υπάρχει φροντίδα για τα ακριβά ενοίκια, για την ακρίβεια και δεν υπάρχει ούτε καν φροντίδα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές.

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και στήριξης της οικογένειας, και αυτό ενώ έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη δημιουργία του νέου υπουργείου. «Το έντονο στεγαστικό πρόβλημα των τελευταίων ετών έχει πλέον αναβαθμιστεί σε βαθιά στεγαστική κρίση και αφορά σε πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, πόσο μάλλον στην ευαίσθητη κατηγορία των αστέγων. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, προς αντιμετώπισή του. H Golden Visa και η βραχυχρόνια μίσθωση έχουν συνεισφέρει δραματικά στην υπέρμετρη αύξηση των τιμών της αγοράς και η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις», είπε η κ. Καζάνη και προέβλεψε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόβλεψη βελτίωσης του υφιστάμενου προγράμματος.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, είπε ότι τα μέτρα δεν βελτιώνουν τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας και υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά ταξική και άδικη. «Η νεολαία αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, έχει ανάγκη να δουλεύει στο αντικείμενο σπουδών της, έχει ανάγκη να υποστηρίζεται από αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές, έχει ανάγκη κατά τη διάρκεια των σπουδών, από αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν συνθήκες στέγασης, έχει ανάγκη από όλα αυτά που τους στερεί σήμερα η πολιτική της κυβέρνησης, γιατί υπερασπίζεται την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει βαρύτητα στις διαφορετικές κατηγορίες προσώπων που βρίσκονται στο δρόμο. «Υπάρχουν υγιείς που αντιμετώπισαν βιοτικές συνθήκες που τους έριξαν στο δρόμο, από τη μια τους ξεσπιτώνετε και από την άλλη προσπαθείτε να τους τακτοποιήσετε. Υπάρχουν επίσης τοξικομανείς, υπάρχουν επίσης ψυχικά ασθενείς, ακόμα και ηλικιωμένοι με άνοια. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Ναι, με την ίδια επιμέλεια, ναι να έχουν φροντίδα. Δεν μπορείς να βάλεις στους ίδιους χώρους τους υγιείς με τους τοξικοεξαρτημένους, με αυτούς που έχουν άνοια, με τους ψυχικά ασθενείς, με μοναδικό κριτήριο την κοινή ιδιότητα του άστεγου. Θα είναι ανεπίτρεπτο», είπε η κ. Αθανασίου.

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εξαιρετικά απογοητευτικό και καθαρά επικοινωνιακό», το οποίο «δεν καταλαβαίνει τις σημερινές συνθήκες», αν και έχουν αυξηθεί οι ανισότητες. «Σήμερα, αν σας ρωτήσω πόσοι είναι οι άστεγοι, δεν θα ξέρετε παρά μόνο να μου αναφέρετε τα νούμερα που είχαμε καταγράψει εμείς», είπε η Θεανώ Φωτίου και επισήμανε ότι το 50% των αστέγων είναι εξαρτώμενοι. «Τι φαντάζεστε εσείς; Ότι θα τους βάζετε σε σπίτια και χωρίς να έχουν εποπτεία, δεν θα πιάνει φωτιά το σπίτι, δεν θα γίνεται οτιδήποτε εκεί μέσα; Πώς φαντάζεστε σε όλα αυτά ότι θα προχωρήσετε;», σχολίασε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε ότι οι άστεγοι, ιδίως σε κατάσταση εξάρτησης, χρειάζονται ειδικά υπνωτήρια, χρειάζονται πρόγραμμα για την απεξάρτηση. Η βουλευτής αμφισβήτησε ότι έχουν καταμετρηθεί και όσοι ζουν σε συνθήκες επισφάλειας και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα και των άλλων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα στο σπιράλ θανάτου» για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, φέρνει ένα νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει την στεγαστική κρίση. «Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην στεγαστική κρίση. Ένας στους τρεις Έλληνες δαπανά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος του για στέγη, ποσοστό που αναδεικνύει τη χώρα μας πρωταθλήτρια στα έξοδα στέγασης, ακολουθεί η Βουλγαρία και Δανία. Ο αρνητικός αντίκτυπος του στεγαστικού ζητήματος οφείλεται σε πολλές συνιστώσες, οφείλεται σε ένα σπιράλ θανάτου, είναι η υψηλή ανεργία, η πρωτοφανής ακρίβεια, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που τον πληρώνει ο φωχός, ο μεροκαματιάρης, ο πολύτεκνος», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Θα πρέπει οι άστεγοι να ξέρουμε σε ποιες κατηγορίες εντάσσονται, για να ξέρουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης, διότι αλλιώς αντιμετωπίζεις έναν άστεγο, ο οποίος έχασε το σπίτι του, λόγω του ότι ήταν δανειολήπτης και δεν μπόρεσε να πληρώσει τη δόση του δανείου, ήταν ενοικιαστής και δεν μπόρεσε να πληρώσει το ενοίκιο, αλλιώς θα αντιμετωπίσεις έναν άστεγο, ο οποίος είναι τοξικομανής, αλλιώς θα αντιμετωπίσεις κάποιον, ο οποίος είναι ηλικιωμένος και έχει άνοια, και αλλιώς θα αντιμετωπίσεις έναν άστεγο, ο οποίος έχει ψυχική ασθένεια. Θα πρέπει αυτά τα θέματα να τα ταξινομήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε ανάλογα με την κατηγορία του κάθε αστέγου» είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης.

Το θέμα της αστεγίας θα πάρει στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Γεωργία Κεφαλά και πρόσθεσε ότι η «μάστιγα» των εταιρειών διαχείρισης στα «κόκκινα»δάνεια, η Golden Visa, η Airbnb και η ανυπαρξία λύσεων, εξακολουθεί να αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους. «Νούμερο ένα πρέπει να είναι η αποτροπή εξώσεων λόγω ενεργειακής φτώχειας. Πρέπει να σταματήσουμε την ποινικοποίηση και την επιβολή κυρώσεων στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Αυτή η διαδικασία είναι έξω από την ορθή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να δοθούν λύσεις, όχι με ξενώνες και έκτακτης ανάγκης μέτρα, αλλά με προτεραιότητα στη στέγαση και στην εξασφάλιση στέγης. Όχι να πετάμε τους ανθρώπους έξω και μετά να κοιτάμε πώς θα τους βοηθήσουμε, σε γραφεία κοινωνικής μίσθωσης στέγης, βρίσκοντας λύσεις, προτού εξασφαλίσουμε πως μελετήθηκαν όλες οι περιπτώσεις το να μη χάσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους», είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ