Περίπου δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, παρών ήταν και ο Χάλεντ Μασάλ, ισχυρή φιγούρα της Χαμάς και βασικός διαπραγματευτής για τους ομήρους.
H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της ανακοίνωσης του Κατάρ ότι επανεξετάζει τη στάση του όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στον πόλεμο της Γάζας και την ώρα που η Χαμάς φέρεται να αναζητεί νέα έδρα.
Μετά τη συνάντηση η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις ισραηλινές επιθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδίως στη Γάζα, με τις ενέργειες για να διασφαλιστεί η επαρκής και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και θέματα που σχετίζονται με μια δίκαιη και διαρκή διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή.
»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπίεση των Παλαιστινίων και τονίζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη να δοθεί τέλος στις φρικαλεότητες καθώς και να εφαρμοστεί εφαρμογή επειγόντως μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
»Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει σίγουρα μια μέρα το τίμημα για την καταπίεση των Παλαιστινίων, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μιλά για τις σφαγές στη Γάζας σε όλα τα φόρα και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο αποτελεί το κλειδί για την περιφερειακή ειρήνη και για την εγκαθίδρυση μόνιμης ηρεμίας στην περιοχή.
»Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Παλαιστίνιους να δράσουν ενωμένοι σε αυτή τη διαδικασία, ότι η ισχυρότερη απάντηση που πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη περνάει μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία και ότι οι πραγματικότητες και ο δίκαιος αγώνας της Παλαιστίνης κατά του Ισραήλ κατά του Ισραήλ, το οποίο παραπλανά τη διεθνή κοινή γνώμη, και πρέπει να εξηγηθούν περισσότερο.
»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη προκειμένου να ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τα δεινά, ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από 45 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προωθηθεί στην περιοχή και ότι έχει εφαρμοστεί μια σειρά κυρώσεων κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στο εμπόριο.
»Σχολιάζοντας τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να δώσουν λαβές στο Ισραήλ και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να προσελκύσουν την προσοχή στη Γάζα, ώστε να διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα στη Δύση κατά του Ισραήλ σχετικά με τις επιθέσεις του.
»Ο πρόεδρος Ερντογάν μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του στον Χανίγε για τα παιδιά και τα εγγόνια του που μαρτύρησαν σε ισραηλινή επίθεση».
Από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε δεκτός στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν από την τουρκική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και ο επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου Σεφέρ Τουράν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σούκρι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου, οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα καθώς και παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων στην περιοχή όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, προκειμένου να αποφευχθεί η διολίσθηση ολόκληρης της περιοχής σε ένα φαύλο κύκλο συγκρούσεων, και ότι είναι σημαντικό οι ισλαμικές χώρες να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επίσης μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Το πρωί του Σαββάτου ο Σαμέχ Σούκρι είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.