today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Β.Κικίλιας: Εθνική και συλλογική προσπάθεια η μεγάλη μάχη με τις πυρκαγιές

«Είναι θέμα πατριωτικού καθήκοντος να προστατεύσουμε τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Αναφερόμενος στην προετοιμασία για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής συνείδησης και της προσπάθειας που απαιτείται από όλους τους πολίτες.

«Έτσι θα πάμε όλο το καλοκαίρι, είναι μια τεράστια μάχη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και παρακαλώ θερμά σε αυτό το σύστημα, στο οποίο έχουμε οργανώσει τους εθελοντές και τους πολίτες, η αστυνομία είναι εκεί και βοηθάει όπως και ο στρατός και οι δασεργάτες μας, να συνδράμουμε όλοι μας. Είναι μια μάχη εθνική που μας αφορά όλους, θα την περπατήσουμε μέρα-μέρα και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ο κ. Κικίλιας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι αποτελεί «μεγάλη προίκα», επισημαίνοντας όμως ότι η χώρα θα αρχίσει να παραλαμβάνει όλα αυτά τα εξοπλιστικά έργα από το 2025 και μετά.

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός τόνισε ότι «υποχρεωτικά και με τον νόμο οι δασάρχες και δασοφύλακες επιχειρούν μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι ειδικοί επιστήμονες και έχουν γνώση του δάσος. Υποχρεωτικά πηγαίνουν δυο πυροσβεστικά στην πρώτη προσέγγιση και ένα τρίτο με αξιωματικό. Ο στρατηγός ορίζει τους τομεάρχες και το περίγραμμα της πυρκαγιάς. Γίνονται αντιπυρικές ζώνες και σε δεύτερο χρόνο αν χρειαστεί σε κάποια απόσταση με την πυρκαγιά αν μιλάμε για ένα μεγάλο περιστατικό το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσεχή εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν ηλεκτρονικά για την καθαριότητα των οικοπέδων τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποφεύγουν την πολιτική εκμετάλλευση των φυσικών καταστροφών.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διαρκή βελτίωση των μέτρων προστασίας και έκανε έκκληση για αυξημένη προσοχή και υπευθυνότητα από όλους, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και της επικείμενης πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ