today-is-a-good-day
25.6 C
Athens

Παρακολουθήστε live το 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με κεντρικό θέμα «Η Μεγάλη Μετάβαση»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024. Η ένατη ετήσια συνάντηση του Φόρουμ έχει τον τίτλο «The Great Transition» και επικεντρώνεται στις πολύπλευρες μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στα ζητήματα που αφορούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της χώρας μας, με σειρά θεματικών για την υγεία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, αλλά και το μέλλον επιμέρους κλάδων της οικονομίας, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, η ναυτιλία, το real estate και οι υποδομές.

Το Φόρουμ θα επιδιώξει να αναζητήσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο μας, καθιστώντας τον έναν κόσμο σε κρίσιμη μετάβαση. Οι συζητήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν γύρω από έξι κεντρικούς θεματικούς πυλώνες (Γεωπολιτική, Πλανήτης, Βιώσιμη Οικονομία και Χρηματοπιστωτικός τομέας, Μέλλον, Εκπαίδευση και Άνθρωποι) και πάντοτε με τη συνείδηση ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, θα επηρεάσουν καθοριστικά τη μορφή που θα πάρει το συλλογικό μας μέλλον.

Ηγέτες από όλον τον κόσμο, Υπουργοί, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, διακεκριμένοι επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, σημαντικά think-tanks του εξωτερικού, πολύ σημαντικοί εκπρόσωποι της εγχώριας και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, φορείς λήψης αποφάσεων και οραματιστές θα εμβαθύνουν στις πολυπλοκότητες και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, διερευνώντας καινοτόμες λύσεις και στρατηγικές για να ωθήσουν τις κοινωνίες προς ένα πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερούν μέλλον.

Όπως κάθε χρόνο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 ομιλητές από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, η Πρόεδρος της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatović, η Βασίλισσα Dana της Ιορδανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni και ο Επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση Oliver Varhelyi. Θα παρευρεθεί επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο επί μία δεκαετία πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven και η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Mariya Gabriel, η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Μολδαβίας Cristina Gherasimov, ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorski, η ηγέτιδα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Svietlana Tsikhanouskaya, ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας Besart Kadia, η Υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Milena Stoycheva και ο Υπουργός  Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Filip Ivanovic.

Στο Φόρουμ θα συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους διανοητές και επιδραστικότερους αναλυτές των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων όπως οι πρώην στρατηγοί David H. Petraeus και Ben Hodges του Αμερικανικού Στρατού, ο διαπρεπής ιστορικός Niall Ferguson, ο Senior Fellow της επιδραστικής Αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, Robert Kagan, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Χάρβαρντ, η βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος και συγγραφέας Anne Applebaum, ο γεωπολιτικός αναλυτής Robert D. Kaplan, ο αντιπρόεδρος της BlackRock Philipp Hildebrand, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Rolf Strauch, ο στρατηγός, πρώην επικεφαλής της Mossad και πρώην προσωπάρχης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Ehud Barak Danny Yatom, η πρόεδρος του Emirates Policy Center Ebtesam Al Ketbi, o ιδρυτής και πρόεδρος του Centre for Liberal Strategies στη Βουλγαρία Ivan Krastev, η Annet Aris, αντιπρόεδρος του συμβουλίου της ASML  και καθηγήτρια στρατηγικής στο INSEAD, o Ian Brzezinski, Senior Fellow του Atlantic Council των ΗΠΑ, ο Rainer Rudolph, αντιπρόεδρος του Munich Security Conference και πολλοί ακόμη.

Δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ ΕΔΩ

Παρακολουθήστε live:

Αίθουσα Artemis

Αίθουσα Leto
Αίθουσα Karamanlis
Αίθουσα Amphictyon
Αίθουσα Apollon
Αίθουσα Dionysos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ