today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την επίθεση στο προξενείο του Ανόβερου

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση από Κούρδους στο γενικό προξενείο της Τουρκίας στο Ανόβερο και ζητά από τις γερμανικές αρχές την προστασία των διπλωματικών αποστολών του εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Τη νύχτα της 26ης Μαρτίου, υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK επιτέθηκαν στην είσοδο του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Ανόβερο. Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από το περιστατικό.

»Μετά την επίθεση, επικοινωνήσαμε με Γερμανούς αξιωματούχους και τους υπενθυμίσαμε ότι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών και των διπλωματικών αποστολών μας και ότι οι προκλήσεις κατά της τουρκικής κοινότητας στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.

»Η τρομοκρατική οργάνωση PKK, στριμωγμένη πλέον στη γωνία, εντείνει τις ενέργειές της εναντίον της τουρκικής κοινότητας στην Ευρώπη. Χάρη στην κοινή λογική των πολιτών μας, οι προκλήσεις αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε σοβαρότερα επεισόδια.

»Αναμένουμε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να επιδείξουν μηδενική ανοχή στις ενέργειες των υποστηρικτών της τρομοκρατικής οργάνωσης και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό».

Τουρκικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται ο ενημερωτικός δικτυακός τόπος Τ24, ανέφεραν επίσης ότι «όσον αφορά την επίθεση στην πύλη εισόδου του γενικού μας προξενείου στο Ανόβερο, έγιναν συνομιλίες με τις τοπικές αρχές στο Ανόβερο τα μεσάνυχτα χθες βράδυ και στη συνέχεια με τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα σήμερα το πρωί».

Η επίθεση στο τουρκικό γενικό προξενείο της Τουρκίας στο Ανόβερο είναι το τελευταίο επεισόδιο στην ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των κουρδικών και τουρκικών κοινοτήτων μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βέλγιο, στον απόηχο του εορτασμού από τους Κούρδους του Νεβρόζ, της κουρδικής πρωτοχρονιάς

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στις βελγικές πόλεις Heusden-Zolder και Houthalen-Helchteren κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η αστυνομία, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε επίσης ελαφρά στις συγκρούσεις.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι Κούρδοι της Συρίας που γιόρταζαν το Nεβρόζ στην πόλη Λουβέν είχαν μεταβεί με αυτοκινητοπομπή και υψώνοντας κουρδικές σημαίες στο Heusen-Zolder, μια περιοχή που κατοικείται από Τούρκους. Έπειτα από έντονους διαπληκτισμούς ξέσπασαν συγκρούσεις. Η Άγκυρα κατηγορεί για τα επεισόδια την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον 16χρονο Τούρκο, ο οποίος τραυματίστηκε στα επεισόδια Βέλγιο και του ευχήθηκε περαστικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι ο σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνεται σχετικά με το περιστατικό. «Αυτοί είναι ανήθικοι, αυτοί είναι άθλιοι, αυτοί είναι αχρείοι. Οι επίσημες αρχές εκεί και η πρεσβεία μας παρακολουθούν και εμείς τους καταδιώκουμε. Ελπίζω ότι η έκβαση θα είναι καλή» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε στα δελτία των τουρκικών τηλεοπτικών σταθμών να συνομιλεί με τον 16χρονο Τούρκο μέσα από το αεροσκάφος του.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με την ομόλογό του τού Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ