today-is-a-good-day
15.3 C
Athens

Λύγισε ο Βινίσιους για το ρατσισμό

Λύγισε μπροστά στις κάμερες ο Βινίσιους Τζούνιορ. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Βραζιλίας ενόψει του φιλικού της Τρίτης (26/03, 22:30) με την Ισπανία, ο διεθνής επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης δεν άντεξε κι έβαλε τα κλάματα όταν ρωτήθηκε για το ρατσισμό, φέροντας στο μυαλό του και τις δυσάρεστες εμπειρίες που έχει βιώσει στα ισπανικά γήπεδα.

Αφού τόνισε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο και να παίζει ποδόσφαιρο, ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να παλεύει για τα δικαιώματα των μαύρων ανθρώπων. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παίκτες από την Ισπανία που με στηρίζουν μέσα από τις δηλώσεις τους σε συνεντεύξεις που δίνουν. Προσπαθούν κι αυτοί και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κάνουν τους ανθρώπους στην χώρα ν΄ αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους», είπε ο άσος των «μερένγκες» και συνέχισε:

«Ο ρατσισμός υπάρχει παντού, όχι μόνο στην χώρα που παίζω ποδόσφαιρο. Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε για να μειωθούν επιτέλους τα φαινόμενα ρατσισμού, εάν καταστεί δυνατό να εξαλειφθούν εντελώς», είπε και συνέχισε:

«Με έχουν βοηθήσει πολύ οι παίκτες από την Ισπανία. Στις συνεντεύξεις που δίνουν αναφέρονται σε πολλά πράγματα, σε πράγματα που στην αρχή μόνο εγώ τα έλεγα. Τώρα στέκονται στο πλευρό μου. Δεν έχω σταματήσει να ζητώ από τη FIFA, την CONMEBOL, την UEFA να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Όπως η CBF, που με βοήθησε, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να δουν τι βιώνουν οι μαύροι. Αυτό που περνάω εγώ δεν πλησιάζει καν αυτά που πέρασαν κατά καιρούς άλλοι άνθρωποι. Θέλω να παλέψω για τους μαύρους ανθρώπους με όλες μου τις δυνάμεις.»

Για τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχει δεχθεί κατά καιρούς επί ισπανικού εδάφους ανέφερε: «Πρέπει να μιλούν λιγότερο για όλα όσα κάνω λάθος στο γήπεδο. Σαφώς και πρέπει να εξελιχθώ, αλλά είμαι μόλις 23 ετών. Είναι φυσικό νομίζω. Έφυγα πολύ μικρός από τη Βραζιλία, δεν μπορούσα να μάθω τόσα πολλά πράγματα.

Ακόμη μαθαίνω. Επειδή οι δημοσιογράφοι στην Ισπανία, που είναι μεγαλύτεροι από εμένα, δεν μπορούν να να δουν τι πραγματικά συμβαίνει αυτό με στεναχωρεί όλο και περισσότερο. Μου μειώνει την επιθυμία να παίζω μπάλα, αλλά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.»

Πρόσθεσε ακόμη: «Λόγω αυτών των ανθρώπων που με υποστηρίζουν με διάφορους τρόπους και μου στέλνουν όλο και περισσότερα μηνύματα, θα συνεχίσω να παλεύω. Έχω μεγάλη δύναμη μέσα μου, η οικογένειά μου με στηρίζει κι αυτό με κάνει ακόμη πιο δυνατό. Δεν έχουν όλοι αυτή την υποστήριξη. Θέλω να συνεχίσω να παλεύω γι’ αυτούς, για όλους τους ανθρώπους που ξέρουν τι περνάω και έχω περάσει και που καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι.»

Αναφέρθηκε και στο τι τον απογοητεύει πιο πολύ, λέγοντας: «Η ατιμωρησία. Πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κι εδώ δεν το θεωρούν έγκλημα. Πρέπει επιτέλους ν΄ αρχίσουμε να εξελισσόμαστε, τότε όλα θα πάνε καλύτερα.

Έχω κάνει τόσες διαμαρτυρίες, αλλά στο τέλος όπως έγινε με τον φίλο μου στη Βαρκελώνη, κλείνουν την υπόθεση και κανείς δεν μαθαίνει τίποτα. Αν αρχίσουμε να τιμωρούμε αυτούς τους ανθρώπους, όχι ότι θα αλλάξουν τη σκέψη τους, αλλά θα φοβούνται να μιλήσουν, είτε στο γήπεδο, όπου υπάρχουν κάμερες. Έτσι θα μειωθούν τα φαινόμενα, θα μπει ο φόβος μέσα τους.»

Κατέληξε ο Βινίσιους: «Υπάρχουν παιδιά εδώ που συχνά με προσβάλλουν, αλλά δεν τα κατηγορώ. Αυτά δεν καταλαβαίνουν, ούτε εγώ καταλάβαινα τον ρατσισμό στην ηλικία τους. Είναι δύσκολο και περίπλοκο πράγμα.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολλοί καλύτεροι παίκτες από εμένα που έχουν ήδη βρεθεί εδώ. Θέλω να βλέπω τους ανθρώπους να βελτιώνονται, να πιστεύουν στην ισότητα. Θέλω μελλοντικά να μειωθούν οι περιπτώσεις ρατσισμού, να μπορούν οι μαύροι άνθρωποι να έχουν μια κανονική ζωή, όπως όλοι οι άλλοι.

Θα συνεχίσω να παλεύω για αυτό. Αν περνούσε από το χέρι μου θα τα είχα ήδη παρατήσει, θα έμενα στο σπίτι μου. Μπαίνω στα παιχνίδια με το μυαλό μου στραμμένο μόνο στο αγωνιστικό μέρος για να κάνω το καλύτερο για την ομάδα μου. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Πρέπει να συγκεντρώνομαι όλο και περισσότερο κάθε μέρα».

https://twitter.com/i/status/1772281044852420752

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ