today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

Γ.Κώτσηρας: Καίριος ο ρόλος των Ελλήνων του Καναδά στην ανάπτυξη των ελληνοκαναδικών σχέσεων

Τον δυναμισμό της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά και τη δέσμευση της ελληνικής Πολιτείας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τον Απόδημο Ελληνισμό, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος συμμετείχε στην επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά και στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, και είχε σειρά επαφών με ομογενειακούς, εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Εξήρε δε τη συμβολή των Ελλήνων του Καναδά στην υπεράσπιση και διάδοση των εθνικών μας θέσεων και στη θετική πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα προοδεύει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, και σε αυτή την προσπάθεια συμβάλατε όλοι σας».

«Η ενθουσιώδης υποδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τους Έλληνες του Καναδά, το πάθος και η ανιδιοτελής αγάπη τους για την Ελλάδα, η αφοσίωσή τους στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο καίριος ρόλος τους στην ανάπτυξη των ελληνοκαναδικών σχέσεων και στην προβολή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, μας δίνουν αυτοπεποίθηση και εντείνουν την αποφασιστικότητά μας να φέρουμε ακόμα πιο κοντά τους Απόδημους Έλληνες στο μητροπολιτικό κέντρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Δομική» και «υπαρξιακή» η σχέση της Ελληνικής Πολιτείας με τον Απόδημο Ελληνισμό

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στεφάνι στο Κενοτάφιο του Δήμου Λαβάλ και απηύθυνε χαιρετισμό σε τιμητικό δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, όπου -μεταξύ άλλων- υπογράμμισε τη «δομική» και «υπαρξιακή» σχέση της Ελληνικής Πολιτείας με τον Απόδημο Ελληνισμό.

«Οφείλουμε όλοι, από όποια θέση κι αν υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον, να φροντίζουμε να διατηρούμε ζωντανή αυτή τη σχέση», τόνισε ο κ. Κώτσηρας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε τρεις πρωτοβουλίες που, όπως είπε, αποτυπώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη Διασπορά. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό – «μια ενιαία, συνεκτική πολιτική για τους Απόδημους»- την αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την επιστολική ψήφο, ένα «τεράστιο βήμα δημοκρατίας και ισότητας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επαφές και συναντήσεις με φορείς της ομογένειας

Ο υφυπουργός παρευρέθηκε στην επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη μεγάλη παρέλαση της Ομογένειας στο Μόντρεαλ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, συμμετείχε στις διευρυμένες συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον Καναδό ομόλογό του και παρακολούθησε τις ομιλίες του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις της Ομογένειας στο Μόντρεαλ και το Τορόντο.

Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Γεώργιο Τσούκα, την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, Μπέτυ Σκουτάκη, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κογκρέσου Κεμπέκ, Σωτήριο Αντύπα, και τον πρόεδρο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, Θεόδωρο Χαλάτση. Στις συναντήσεις αυτές, ο υφυπουργός επισήμανε τη σημαντική συνεισφορά των ομογενειακών οργανώσεων στην προώθηση του ελληνικού στοιχείου στον Καναδά και την επιδίωξή του, όπως είπε, για ενίσχυση της επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους.

Ο κ. Κώτσηρας επισκέφθηκε ακόμη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά, όπου έγινε δεκτός από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, και στις συζητήσεις που είχαν εξήρε το πολυεπίπεδο, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Αρχιεπισκοπής και τον κομβικό της ρόλο στη συσπείρωση του Ελληνισμού.

Στήριξη στην ελληνόφωνη εκπαίδευση και την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών

Στην ατζέντα των επαφών και συζητήσεων του υφυπουργού στον Καναδά ήταν επίσης η επίσκεψη στο ημερήσιο σχολείο της Κοινότητας του Μόντρεαλ «Σωκράτης-Δημοσθένης» αλλά και στο Ημερήσιο Ελληνορθόδοξο Σχολείο της Αρχιεπισκοπής «Μεταμόρφωση», στο Τορόντο. Και στις δύο αυτές επισκέψεις, ο κ. Κώτσηρας είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς την ελληνόφωνη εκπαίδευση και τις δυνατότητες αξιοποίησης και σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com.

Τέλος, ο υφυπουργός είχε συναντήσεις με τον καθηγητή Αναστάσιο Αναστασιάδη, κάτοχο της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης» του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ, με τον καθηγητή Σάκη Γκέκα, κάτοχο της έδρας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Hellenic Heritage Foundation στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο, και με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υποτροφιών του Κεμπέκ, Γιάννη Χατζηνικολάου, εκφράζοντας για ακόμα μία φορά την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς τη μελέτη της Ελληνικής Διασποράς, την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών και τη δικτύωση των ακαδημαϊκών φορέων. Τόνισε δε τη σημασία της επιβράβευσης της αριστείας νέων ομογενών, οι οποίοι συγκροτούν, όπως σημείωσε, μια νέα γενιά άξιων πρεσβευτών της Ελλάδας διεθνώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ