today-is-a-good-day
27.8 C
Athens

Καλωσορίσατε στην κόλαση της μετριότητας –  Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιωθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το εγχειρίδιο διαμόρφωσης και εφαρμογής διεθνούς πολιτικής που γνωρίζαμε για δεκαετίες έχει πλέον όχι απλά αλλάξει αλλά έχει πλήρως εξαφανιστεί. Μετά την απεχθή δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα η οποία στοίχισε τη ζωή πάνω από 100 αθώων, αμάχων, Ρώσων, πολιτών, και αυτό που παρακολουθούμε να εξελίσσεται στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, μπορούμε ξεκάθαρα να διατυπώσουμε την άποψη ότι έχει πλέον χαθεί κάθε έννοια και κάθε μέτρο σοβαρότητας, αξιοπρέπειας, κοινής λογικής και πάνω από όλα ρεαλισμού. Πολύ απλά, μπορούμε να καλωσορίσουμε όλοι τον εαυτό μας στην κόλαση της μετριότητας και ενός τρομακτικά επικίνδυνου μπάχαλου, το οποίο απειλεί πλέον να οδηγήσει τον πλανήτη σε γενική ανάφλεξη.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001, στις Ηνωμένες Πολιτείες, που στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων πολιτών, εχθροί και φίλοι της Αμερικής, αλλά και σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι, όχι μόνο της Αμερικής αλλά και του τότε Αμερικανού Προέδρου, Τζόρτζ Μπους, υπερβαίνοντας πολιτικές, ιδεολογικές, ακόμα και θρησκευτικές διαφορές, όχι απλά επικοινώνησαν μαζί του, αλλά πολλοί από αυτούς προσέτρεξαν δια ζώσης στο Λευκό Οίκο, για να εκφράσουν την καταδίκη τους και τη συμπαράστασή τους στον αμερικανικό λαό και την κυβέρνησή του.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα, γύρω από το αποτρόπαιο και ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα στη Μόσχα. Αλλά σίγουρα δεν είναι νωρίς για να διαγνώσουμε, την επικίνδυνη σήψη στην οποία έχει οδηγηθεί το διεθνές σύστημα και οι ηγεσίες διεθνώς.

Η πλειοψηφία των δηλώσεων ηγετών και χωρών της Δύσης, γύρω από την δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, και η επιμελής αποφυγή αναφοράς στην Ρωσική κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την παιδαριώδη αντιμετώπιση και το πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι η πλειοψηφία των ηγετών, σήμερα, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους για τον πλανήτη.

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Η εν λόγω άποψη, δεν ενέχει σε καμία περίπτωση προσπάθεια εξωραϊσμού του Πούτιν. Το ποιος είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το επαναλάβει κανείς. Το ότι ο σε εξέλιξη πόλεμος στην Ουκρανία, προήλθε από μια παράνομη εισβολή του κ. Πούτιν, σε μια ανεξάρτητη διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα είναι επίσης ξεκάθαρο.

Παρόλα αυτά, οι ηγέτες και οι ηγεσίες, σε κρίσιμες για τη διεθνή σταθερότητα στιγμές, πρέπει να διακατέχονται από ρεαλισμό, κοινή λογική και να ανέρχονται στο ύψος των περιστάσεων. Οι διαφορές είναι διαφορές, θα παραμείνουν και θα προκύψουν και άλλες. Η διπλωματία όμως δεν σταματά και δεν πρέπει να σταματά, ακόμα και στις πιο δύσκολες και αιματηρές στιγμές κρίσεων και πολέμων.

Σήμερα, δυστυχώς, ζούμε στην εποχή της μάστιγας των κοινωνικών δικτύων, της δίψας για δημοσιότητα, της απόλυτης γελοιότητας, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον εισέλθει και επίσημα στην εποχή της κόλασης επικίνδυνης μετριότητας, όπου έχει χαθεί κάθε επίπεδο αξιοπρέπειας, ρεαλισμού και κοινής λογικής. Ας ελπίσουμε η συνέχεια και το αποτέλεσμα να μην είναι οδυνηρό.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ