today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Μπάιερ: «Η μάχη κατά της ακροδεξιάς είναι ηθική και πολιτιστική υποχρέωση»

«Η μάχη κατά της ακροδεξιάς είναι ηθική και πολιτιστική υποχρέωση», τονίζει ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάιερ, ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Spitzenkandidate) για τις ευρωεκλογές ( 6 – 9 Ιουνίου), σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων του European Newsroom, συμπεριλαμβανομένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Βάλτερ Μπάιερ που εξελέγη στο συνέδριο του κόμματος στη Λιουμπλιάνα στις 24 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει από την Πορτογαλία την προεκλογική εκστρατεία σε συνολικά δέκα κράτη-μέλη και όπως είπε αναμένει πρόσκληση και από την Ελλάδα. «Ίσως να είναι δύο οι προσκλήσεις από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς – εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ένα από τα ιδρυτικά του μέλη – να υποδεχτεί και τη «Νέα Αριστερά». Εξήγησε ότι η Νέα Αριστερά έχει κάνει αίτηση ένταξης στο κόμμα, αλλά δεν υπήρξε συναίνεση στην τελευταία Γενική Συνέλευση. «Είμαστε σε συζητήσεις με τη Νέα Αριστερά», δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων, ο 60χρονος Βάλτερ Μπάιερ, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Αυστρίας, δήλωσε ότι «η μάχη κατά της ακροδεξιάς είναι ηθική και πολιτιστική υποχρέωση». Όπως είπε, «δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί με την ατζέντα του μίσους, του αντισημιτισμού και της διαπόμπευσης των μεταναστών». Εξήγησε ότι για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, «η μάχη κατά της ακροδεξιάς απαιτεί ισχυρή κοινωνική πολιτική, σεβασμό για τα κοινωνικά συμφέροντα των εργατικών τάξεων, απελευθέρωση της νέας γενιάς από την απειλή της επισφάλειας και πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπή στέγαση». Τόνισε ότι «δεν μπορεί, μεγάλα τμήματα των κοινωνιών μας να ανησυχούν για τη θέρμανση του σπιτιού τους. Δεν μπορεί οι άνθρωποι να φοβούνται την οικολογική μετάβαση που πρέπει να συμβαδίζει με τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα υποστήριζε την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Επιτροπής, ο Βάλτερ Μπάιερ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Θα απέκλεια η φον ντερ Λάιεν να λάβει την υποστήριξη της Αριστερής Ομάδας του ΕΚ. Υπερασπιζόμαστε τις αξίες και τις στρατηγικές όσων έχουμε ορίσει στο προεκλογικό μας μανιφέστο και δεν βλέπω την κυρία φον ντερ Λάιεν να είναι το κατάλληλο άτομο για να τις εφαρμόσει». Ωστόσο, δεν απέκλεισε να είναι η επόμενη πρόεδρος της Επιτροπής: «Όχι. Δυστυχώς, δεν μπορώ να το αποκλείσω. Η Φον ντερ Λάιεν, τώρα αναζητά την υποστήριξη διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων στο ΕΚ και επιδιώκει τη στήριξη δυνάμεων της δεξιάς πτέρυγας». Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τείχος προστασίας μεταξύ των συντηρητικών και της ακροδεξιάς».

Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία του Spitzenkandidate, δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές του 2019 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ήταν καν υποψήφια του ΕΛΚ, ο Βάλτερ Μπάιερ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζει τη διαδικασία. «Θέλουμε να δούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχυμένο. Θέλουμε να δούμε ότι η Επιτροπή εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ελέγχεται από αυτό…σε γενικές γραμμές, είμαστε υπέρ σε καθετί που διευρύνει, τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου, αλλά και των εθνικών Κοινοβουλίων». Υπενθύμισε ότι το 2019 το κόμμα της Αριστεράς διαμαρτηρήθηκε για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν, ακριβώς γιατί η διαδικασία του Spitzenkandidat πρέπει να είναι σοβαρή και όχι διακοσμητική.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βάλτερ Μπάιερ υπογράμμισε τη θέση του κόμματός του: «Καταδικάζουμε απόλυτα τη ρωσική επιθετικότητα. Πρώτα απ ‘όλα, λόγω των θυμάτων, των εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε φυγή, των καταστροφών, του θανάτου». Συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύω ότι το να βοηθάς τον ουκρανικό λαό σημαίνει προσπάθεια και απόπειρες τερματισμού του πολέμου. 500.000 θάνατοι. Το μέτωπο είναι παγωμένο. Πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Θα ήθελα από την ΕΕ και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλουν διπλωματικές προσπάθειες για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Από αυτή την άποψη, υποστηρίζω πλήρως αυτό που είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Τώρα είναι η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος, και τώρα είναι η ώρα να διαπραγματευτούμε και να σταματήσουμε να σκοτώνουμε». Υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ότι στο προεκλογικό της μανιφέστο δεν γίνεται τυχαία η αναφορά στη «διαπραγμάτευση». «Πρέπει να γίνει το ξεκίνημα μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης πολιτικών λύσεων», είπε επισημαίνοντας τα τρία στοιχεία που αποτελούν τη βάση της πρότασης: διαπραγματεύσεις, κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. «Είναι προφανές ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα», δήλωσε.

Σχετικά με την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας, ο Βάλτερ Μπάιερ απάντησε ότι στο προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος επισημαίνεται ότι η πολιτική Διεύρυνσης της ΕΕ έχει καθοριστεί το 1997 με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και «εμμένουμε σε αυτά τα κριτήρια» και «δεν θέλουμε να μειωθούν». Υπογράμμισε, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε: «αυτό που θέλουμε να δούμε στην πολιτική ασύλου και στη μεταναστευτική πολιτική είναι να συνάδουν πλήρως με τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση της Γενεύης για το ‘Ασυλο». Αυτό, εξήγησε, σημαίνει προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάλληλων διαδικασιών και δίκαιη συμφωνία για την κατανομή των ανθρώπων που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος. Για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, είπε ότι «στην πραγματικότητα καταργεί το δικαίωμα του ασύλου» και ορίζει ότι οι άνθρωποι που έρχονται στα σύνορά μας μπορούν να κρατούνται για ένα μήνα. «Η κράτησή τους σε αυτά τα στρατόπεδα στα σύνορα σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν θεωρούνται ως άτομα που έχουν ήδη εισέλθει στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Για τις διαδηλώσεις των αγροτών, ο Βάλτερ Μπάιερ είπε ότι τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι επαρκή και χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Οι αγρότες είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικολογική υποβάθμιση»…«Δείτε τις φωτιές και τις πλημμύρες», είπε. «Είναι συμπληρωματική η σχέση μεταξύ των συμφερόντων των αγροτών και της προστασίας του περιβάλλοντος». Τόνισε ότι «είναι ντροπή οι αγρότες να κερδίζουν λιγότερο από το μισό εισόδημα του μέσου εργαζόμενου στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση των εισοδημάτων τους. «Η ΕΕ ξοδεύει το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, όμως τα αποτελέσματα είναι φτωχά».

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βασίζει την προεκλογική του εκστρατεία στο κόστος ζωής και στέγασης, στην κλιματική κρίση, στα πολιτικά δικαιώματα, στην ειρήνη και τη δημοκρατία και στις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά δικαιώματα. Το μανιφέστο του κόμματος υπερασπίζεται την ιδέα μιας οδηγίας για τη θέσπιση νομικού ανώτατου ορίου στα ενοίκια. Επίσης, εστιάζει στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και υπογραμμίζει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής μετάβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ