today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Ο νέος ρόλος της Ελλάδας στον «χάρτη» της διεθνούς πολιτικής

Την ενεργή παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα σηματοδοτεί η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron για τη στήριξη της Ουκρανίας αλλά και η απόφαση για την αποστολή της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη συγκεκριμένη ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή.

Του Κώστα Πασίση

Δυο κινήσεις με διακριτό διπλωματικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, που αρχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα με αυτές τις πρωτοβουλίες επιχειρεί να εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση της με τη Δύση, στεκόμενη αλληλέγγυα στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και ενισχύοντας παράλληλα την αξιοπιστία της ως σοβαρός  σύμμαχος.

Η συνεργασία με ισχυρές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, έχοντας απέναντι της έναν εχθρικό γείτονα.

Η ίδια πηγή τονίζει ακόμη «την εδραίωση του ηγετικού ρόλου της χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Η ανάθεση του επιχειρησιακού ελέγχου της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στο στρατηγείο της Λάρισας αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπορικό δρόμο για την Ελλάδα, με μεγάλο όγκο ελληνικών πλοίων να διέρχονται από την περιοχή.

Η συμμετοχή στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» συμβάλλει στην προστασία των πλοίων αυτών από τις επιθέσεις των Χούθι, διασφαλίζοντας την ομαλή ροή του εμπορίου και ενισχύοντας την εθνική ασφάλεια.

Για την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα έγινε εκτενή συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ για την ανάγκη αυτής της ειδικής στρατιωτικής αποστολής, που η αλήθεια είναι ότι κρύβει κινδύνους, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας ο οποίος πήγε στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, λίγο πριν τον απόπλου του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν οι λόγοι για την κίνηση αυτή και όπως ειπώθηκε από τους «ειδικούς», η επιχείρηση ενισχύει την τεχνογνωσία και την εμπειρία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η συνεργασία με το ναυτικό ισχυρών χωρών προσφέρει επίσης πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα επιχειρήσεων.

Παράλληλα προωθεί την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» κατά των ανταρτών Χούθι αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα και η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίησή της.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

«Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το Παρίσι, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία που απειλεί εμμέσως πλην σαφώς την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας.

Μια διευκρίνιση που κρίθηκε απαραίτητη μετά τη σχετική φημολογία από τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό για συμμετοχή Ευρωπαίων στρατιωτών στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κινήσεις και της πρωτοβουλίες του έχει καταφέρει να θέσει την Ελλάδα στον χάρτη της διεθνούς πολιτικής και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ