today-is-a-good-day
14.3 C
Athens

Η Ρωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει στην έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία, λέει η Ελβετή πρόεδρος

Η Ρωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει στην έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία σε ανώτερο επίπεδο, την οποία η ουδέτερη Ελβετία σχεδιάζει να φιλοξενήσει κατά τους επόμενους μήνες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.

Τη δήλωση αυτή έκανε η πρόεδρος της χώρας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ιγκνάσιο Κασίς, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Βέρνη σκοπεύει να πραγματοποιήσει ειρηνευτική διάσκεψη “μέχρι το καλοκαίρι”.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα “άσκοπη” την ειρηνευτική διάσκεψη και επισήμανε ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

Ερωτηθείσα αν η Ελβετία έχει έκτοτε δεχτεί θετικότερες ενδείξεις από τη Ρωσία, η Άμχερντ είπε στην εφημερίδα: “Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της διάσκεψης”.

“Είμαστε στη διαδικασία να ξεκινήσουμε με μια πολύ ευρεία συμμαχία που θα περιλαμβάνει τις χώρες της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), χώρες του αραβικού κόσμου καθώς και χώρες του Παγκόσμιου Νότου”, δήλωσε η Ελβετή πρόεδρος.

Όπως επισήμανε η ίδια, η Ελβετία ευελπιστεί να οργανώσει τον πρώτο γύρο της διάσκεψης μέχρι το καλοκαίρι και είπε ότι η κυβέρνησή της γνωρίζει πως η διάσκεψη χρειάζεται να έχει μια προοπτική επιτυχίας. “Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας από το πρώτο βήμα”, σχολίασε.

Η πρόεδρος πάντως δεν κατονόμασε χώρες.

Αυτό τον μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας εξέφρασε την ελπίδα η Κίνα να “συνδάμει” την Ελβετία στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ελβετία υιοθέτησε κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας τις οποίες επέβαλε η ΕΕ για την ρωσική εισβολή εγείροντας ερωτήματα σε κάποιους κύκλους σχετικά με τα όρια της ουδετερότητας της χώρας.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ενισχύσει τον στρατό της εν μέρει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως είπε η Άχμερντ, η Ελβετία είναι της άποψης ότι ο πόλεμος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο επιβολής πολιτικής βούλησης, επισημαίνοντας: “Ως ένα μικρό κράτος, συντασσόμαστε με το διεθνές δίκαιο, όχι το δίκαιο του ισχυρότερου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ