«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πετυχημένο, πρότυπο μοντέλο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, το διαχειρίζεται καλύτερα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταφέραμε να το κάνουμε ευρωπαϊκό πρόβλημα και για αυτό λαμβάνει αυξημένα κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, ύψους 1,5 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και σε αυτό θα προστεθεί και ένα μεγάλο μέρος από τα 2 δις ευρώ, τα οποία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για τις «τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της ΕΕ και τη δεξαμενή ταλέντων».
Ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε «κρίσιμο στοιχείο την συνεργασία Ελλάδος- Τουρκίας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος», τονίζοντας ότι «το βέβαιο είναι ότι από το Σεπτέμβριο έχουμε σήμερα μια κατακόρυφη πτώση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που ξεπερνά το 70%.
«Έχουμε μεγάλες πτώσεις στις μεταναστευτικές ροές και αυτό συνδέεται και με τη καλύτερη συνεργασία που πετύχαμε με την Τουρκία η οποία ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερτογάν στην Αθήνα και την δική μου επικοινωνία με τον τούρκο Υπουργό Εσωτερικών που τον συνόδευε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη νέα συνάντηση που θα έχουν στις 22 Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην χώρα μας, με στόχο όπως είπε, «να προχωρήσουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία η οποία φέρνει αποτελέσματα επί του πεδίου».
Αναφερόμενος στο Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, το οποίο όπως είπε, στήριξε και η Ελλάδα, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί για πρώτη φορά εισάγει την υποχρεωτική αλληλεγγύη αλλά και νέες πρωτοβουλίες, όπως την δεξαμενή ταλέντων».
«Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσέλκυση ταλέντων, επαναφέρει τη συζήτηση στη νόμιμη μετανάστευση, στη βάση της νομιμότητας και της λελογισμένης αντιμετώπισης της .
Αυτό που λέει η Επιτροπή είναι ότι η ευκαιρία ανάπτυξης είναι εδώ.
Είναι κρίσιμο και χρήσιμο να δούμε την πλευρά του φαινομένου ως ευκαιρία ανάπτυξης και περαιτέρω ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε.
Όπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί σε πλήρη έκταση από το 2028 και θα συμμετέχουν οι χώρες εθελοντικά».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέκρινε όσους αντιδρούν με λαϊκίστικες κορώνες σημειώνοντας ότι «η μεμψιμοιρία και ο μηδενισμός οδηγεί σε ένα εθνικό αυτομαστίγωμα» ενώ σημείωσε ότι «το μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα ζήτημα πολιτικοποιημένο που θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης ενόψει των ευρωεκλογών».
«Είναι σημαντικό, ενόψει των ευρωεκλογών να υπάρχει εναλλακτική πρόταση της μέσης οδού της λογικής και του ορθού λόγου, απέναντι στους κραυγάζοντες της μιας πλευράς, στις εύκολες λαϊκίστικες κραυγές που δεν δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα και θέλουν μια άλλη Ευρώπη όχι των ευρωπαϊκών αξιών αλλά της εχθροπάθειας», σημείωσε ο κ. Καιρίδης.
Όπως είπε μάλιστα, «στην αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα δείτε ότι μεγάλο μέρος των πρασίνων, των σοσιαλιστών έχουν προσχωρήσει σε μια ακραία άποψη που δεν υπήρχε πριν από 10 χρόνια».
« Είναι καινούργιο το φαινόμενο αυτής της τρομακτικής απόκλισης των δύο πόλων. Και η απόκλιση δεν αφορά μόνο την άκρα δεξιά αλλά αφορά και μεγάλο κομμάτι της σοσιαλιστικής αριστεράς και της κεντροαριστεράς, σοσιαλιστών, πρασίνων, η οποία τι λέει ότι η οποιαδήποτε προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πάει ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο», τόνισε και πρόσθεσε:
«Απέναντι σε αυτές τις παραφροσύνες, είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να χαράξουμε μια πορεία που λέει: ναι στην αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ένωσης να επιλέγει ποιος θα έρθει και ποιος όχι και πέρα από την προστασία που δίνει στους πρόσφυγες αυτή θα αποφασίσει και όχι οι διακινητές. Είναι υποχρέωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ακολουθήσουν αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών. Δηλαδή, αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και ταυτόχρονα νόμιμες εναλλακτικές μετανάστευσης με όρους και κανόνες».
Τοποθετήσεις βουλευτών
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, τόνισε ότι η καλή συνεργασία με την Τουρκία είναι το καλύτερο αντίδοτο στην διαχείριση του προβλήματος των λαθρομεταναστών.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, χαρακτήρισε το Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο, ως «μία θετική, αλλά ανεπαρκή πρωτοβουλία» σε σχέση με την διασφάλιση ποιοτικής, αξιοπρεπούς εργασίας» και πρόσθεσε ότι «διαπνέεται όχι από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά των συμφερόντων των επιχειρήσεων».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αποκρύπτει τα στατιστικά στοιχεία για την μετανάστευση, τα οποία έπρεπε να είναι ανοιχτά και δημόσια».
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, έκανε λόγο για «Σύμφωνο εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης εργατών από τρίτες χώρες», και για «βάρβαρες ρυθμίσεις σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων».
«Στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η δημιουργία Κεντρικής Τράπεζας Εύρεσης Εργασίας, χαμηλού κόστους, δίνοντας λευκή επιταγή στους επιχειρηματίες», υποστήριξε ο βουλευτής της ΕΛ.ΛΥ, Βασίλης Βιλιάρδος.
Ο βουλευτής της «Νέας Αριστεράς», Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «υποκριτική, ψεύτικη και φαντασιακή την ωραία εικόνα που προβάλει η κυβέρνηση για την δεξαμενή ταλέντων», τονίζοντας ότι «είναι και κωμικό να το λέει όταν δεν μπορεί να κρατήσει τα δικά της ταλέντα στη χώρα».
Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών», Ιωάννης Κόντης, έκανε λόγο για «σύγχρονη μορφή σκλαβοπάζαρου», ενώ ο βουλευτής της «ΝΙΚΗΣ», Σπυρίδων Τσιρώνης, ανέφερε ότι «είναι εθισμένη η ΕΕ να βλέπει τους μετανάστες ως πόρους οικονομίας μόνο» και ο βουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Αλέξανδρος Καζαμίας, μίλησε για «ωραιοποιημένη εικόνα».
Κλείνοντας την ενημέρωση, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε έμφαση στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, στις οποίες προχωρά μέσα στο 2024 η κυβέρνηση και στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
-Η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων νέων κέντρων λήψης βιομετρικών στοιχείων, 3 στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
– Η ψηφιοποίηση 850.000 φακέλων, ώστε οι ανανεώσεις για άδεια παραμονής να γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού η οποία έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026
-Η παράταση των συμβασιούχων στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης.
– Η επέκταση μέχρι το 2029, της προκήρυξη για προσλήψεις μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την περίοδο 2021-2027.