today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

Εμ.Μακρόν: Η Ε.Ε. να βοηθήσει στην κρίση με τους αγρότες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την οργή των αγροτών καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει σε κανόνες τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τη γεωργία.

Ο Μακρόν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, απέρριψε επίσης ένα προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur στην παρούσα μορφή του.

«Ζητήσαμε (από την ΕΕ) πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες μας», είπε ο Μακρόν, ο οποίος θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες μεθαύριο, Πέμπτη. Ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανονισμούς για τη γεωργία, ιδιαίτερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ αποποιήθηκε ποσοστώσεις και δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας με τη Mercosur έχουν ενισχύσει τη δυσφορία των αγροτών που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζάχαρη, στα σιτηρά και στο κρέας.

Η Γαλλία θέλει «ξεκάθαρα μέτρα για τις εισαγωγές από την Ουκρανία επειδή σήμερα έχουμε σε όγκο και ποιότητα πράγματα που αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή αγορά, είτε είναι κοτόπουλα είτε δημητριακά», είπε ο Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να επιδιώκει μια συμφωνία με τη Mercosur, μία ημέρα αφότου το γραφείο του Μακρόν ανέφερε ότι κατά την αντίληψή του η ΕΕ έχει σταματήσει τις συνομιλίες.

Ο Μακρόν είπε πως δεν θέλει τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της, επειδή δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να ακολουθούν παρόμοιους κανόνες με τα ευρωπαϊκά.

Οι αγρότες στη Γαλλία λένε πως δεν πληρώνονται αρκετά, ασφυκτιούν με τις υπερβολικές κατά την άποψή τους ρυθμίσεις περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις φτηνές εισαγωγές.

Ορισμένες από τις ανησυχίες τους, όπως ο ανταγωνισμός από τις εισαγωγές και τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες μοιράζονται παραγωγοί και από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ άλλες όπως οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των τροφίμων είναι πιο ειδικές για τη Γαλλία.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία για ορισμένους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες περιλαμβανομένων αυτών για την αγρανάπαυση.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητική με εκείνους (τους αγρότες) που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία, προσθέτοντας πως θα ήθελε να συζητήσει το θέμα αυτό με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Ατάλ: Η Γαλλία θα επιδιώξει την εξαίρεσή της από κάποιους κανόνες της ΚΑΠ

Η Γαλλία θα επιδιώξει την εξαίρεσή της από κάποιους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ με την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας γαλλικής κυβέρνησης ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

«Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στα θεμέλια της γαλλικής ταυτότητας και των γαλλικών παραδόσεων», δήλωσε ο Ατάλ σημειώνοντας ταυτόχρονα πως στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις του με τα συνδικάτα των αγροτών έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Ως προς τα άλλα γαλλικά πολιτικά ζητήματα, ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε φορολογικές απαλλαγές και αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και πειραματική εφαρμογή της εβδομάδας των τεσσάρων ημερών σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες. Ανέφερε επίσης ότι για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη Γαλλία στον τομέα της κατοικίας θα υπάρξει ένα πρόγραμμα «για το ξεκλείδωμα το σπιτιών» που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να προβλέπει και την επίταξη κατοικιών που είναι άδειες. Δήλωσε ακόμη ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στη Γαλλία θα δοθούν κίνητρα επιστροφής στους Γάλλους γιατρούς που την έχουν εγκαταλείψει αλλά και σε ξένους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας ανέφερε επίσης ότι οι ασφαλισμένοι που κλείνουν ραντεβού σε ιατρεία και δεν προσέρχονται θα πρέπει «να πληρώνουν το λογαριασμό», αλλά και ότι η ψυχική υγεία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ως προς τον τομέα της Παιδείας ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα περιορισμού του χρόνου που κάθεται ένας μαθητής μπροστά σε μία οθόνη, καθώς επίσης και μέτρα κατά της παραβατικότητας των ανήλικων. Σε ό,τι αφορά τα οικολογικά ζητήματα, οι αναφορές του Γάλλου πρωθυπουργού ήταν μάλλον περιορισμένες, υπογράμμισε ωστόσο ότι προβλέπεται η θέσπιση μίας οικολογικής κοινωνικής θητείας για 50.000 νέους ετησίως. Κλείνοντας την ομιλία του ο Γκαμπριέλ Ατάλ είπε ότι η Γαλλία είναι μια χώρα που κινείται και ότι όλοι οι Γάλλοι ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής και πεποιθήσεων θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που ζουν σε μία χώρα «όπου τα πάντα είναι δυνατά». «Το να είσαι Γάλλος το 2024 σημαίνει ότι ζεις σε μία χώρα η οποία μόλις πριν από δέκα χρόνια ήταν απολύτως διχασμένη στο ζήτημα του γάμου για όλους και σήμερα έχει πρωθυπουργό κάποιον που αποδέχεται ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του», δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ