today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Άνδρας εκτελέστηκε στο Ιράν για τον φόνο αστυνομικού στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2022

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν άνδρα που είχε καταδικαστεί για τον φόνο αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων πέντε στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, μετέδωσε το πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan Online.

«Η ποινή του θανάτου εκτελέστηκε σήμερα το πρωί στον Μοχαμάντ Γκομπαντλού έπειτα από 487 ημέρες νομικών διαδικασιών», επεσήμανε το πρακτορείο.

Τα γεγονότα σημειώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τον θάνατο της Αμινί, μιας Ιρανής κουρδικής καταγωγής 22 ετών τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Ο θάνατός της προκάλεσε διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του Ιράν με τη νεαρή γυναίκα να ανάγεται σε σύμβολο της μάχης κατά της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν μαντίλα. Στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων αυτών εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.

Τον Φεβρουάριο του 2023 το ανώτατο δικαστήριο του Ιράν ανέστειλε την εκτέλεση του Μοχαμάντ Γκουμπαντλού και ζήτησε να ελεγχθεί η ψυχική του κατάσταση, όπως επεσήμανε το πρακτορείο Mehr. Τελικά σήμερα επέτρεψε να προχωρήσει η εκτέλεση.

Ο Γκομπαντλού είναι ο όγδοος άνθρωπος που εκτελείται αφού καταδικάστηκε για φόνο ή άσκηση βίας εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2022.

Το Ιράν είναι η χώρα που εκτελεί τους περισσότερους ανθρώπους ετησίως, συχνά διά απαγχονισμού, μετά την Κίνα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ