today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Γάλλος ΥΠΕΞ: Παραμείνουμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο

Η Γαλλία ήταν, είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρονικό διάστημα κριθεί πως είναι απαραίτητο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ κατά τη διάρκεια των διαδοχικών επισκέψεων που πραγματοποίησε λίγο μετά την ορκωμοσία του, προχθές στο Κίεβο, χθες στο Βερολίνο και σήμερα στη Βαρσοβία. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στο Κίεβο και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιβεβαιώθηκε «μια νέα φάση αμυντικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα «η κοινή παραγωγή drones, πυροβολικού, όπως και η πρόσθετη ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».

«Η Ουκρανία είναι και θα παραμείνει η προτεραιότητα της Γαλλίας» και αυτό «παρά τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων», δήλωσε ο Σεζουρνέ προσθέτοντας: «Η Ρωσία ελπίζει ότι η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της θα τα παρατήσουν πριν από αυτή. Δεν θα αποδυναμωθούμε, η αποφασιστικότητά μας είναι άθικτη».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde επισημαίνει ωστόσο ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο χειροτερεύει και ότι η διεθνής υποστήριξη τίθεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση, αναφερόμενη τόσο στην αποτυχία του αμερικανικού Κογκρέσου να επικυρώσει πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όσο και στο γεγονός ότι το πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ της ΕΕ παραμένει προς το παρόν παγωμένο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2023, για εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Η γαλλική διπλωματία διαβεβαιώνει πάντως ότι η Γαλλία θα ρίξει «όλο το βάρος της» στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε η Ουκρανία να λάβει αυτό το κονδύλι.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, επιβεβαίωσαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους την επιθυμία των χωρών τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

«Συμφωνούμε πλήρως ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς για όσο διάστημα χρειαστεί. Που σημαίνει, ότι πρέπει να οργανώσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στοιχεία συντονισμένων πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των αξιών μας και των συμφερόντων μας», δήλωσε ο Σεζουρνέ στον Τύπο, κατά την πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στο Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ